Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det eviga sparandet inom vården fick sjukskötaren Johanna Sjöberg att byta bransch

Från 2020
Uppdaterad 10.02.2020 11:54.
Johanna Sjöberg sitter i soffan i sin begravningsbyrå
Bildtext Johanna Sjöberg vill satsa på den sista resan i stället för att kämpa med inbesparingar inom sjukvården.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Det ständiga sparandet inom sjukvården gjorde Johanna Sjöberg både ledsen och besviken. I stället för, som hon säger det själv, bli en bitter sjukskötare valde hon att sadla om och öppna en begravningsbyrå.

Johanna Sjöberg i Kimito visste redan tidigt att hon ville bli sjukskötare. Som barn blev hon van med att umgås med folk i sin mammas bybutik. När mamman skötte sin sjuka mor blev valet ännu klarare.

Efter 20 år som sjukskötare kände Sjöberg ändå att jobbet blev allt tyngre och motivationen började tryta.

- Varje person inom vårdbranschen vill göra sitt arbete så bra som möjligt. Man vill gå hem för dagen och känna att man har uträttat något gott. Men när vården tydligen ska raseras tär det på motivationen. Jag valde att hoppa av i stället för att bli en bitter sjukskötare, berättar hon.

Vid årsskiftet öppnade Sjöberg sin begravningsbyrå i Kimito centrum. Tanken på att bli begravningsentreprenör hade funnits med i flera år, men i höstas gällde det att sätta igång på allvar.

- Det mesta hade jag hört om och mycket har jag tagit reda på via församlingen. Dessutom har jag en god kollega i Tavastehus som har gett mig goda råd och jag har också praktiserat på en begravningsbyrå i Kumo, berättar hon.

Byråkratin kring att grunda en egen firma gick förvånansvärt smidigt och snabbt beviljades hon startpeng.

- Kommunens företagsrådgivare har varit till stor hjälp med goda och praktiska råd. Det som var mest förvånande var att ingen bank ville träffa mig för att fundera på mitt lån tillsammans vid ett bord, utan allt skulle skötas per telefon. Men jag fick ett lån, berättar Sjöberg.

En svart begravningsbil kör in på kyrkogården i Dragsfjärd
Bildtext Bilen är Johanna Sjöbergs största investering.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Den sista resan ska vara så värdig som möjligt

Att Johanna Sjöberg själv är sjukvårdare i grunden är definitivt ett plus i den här branschen. Mycket av det som behövs sitter i ryggmärgen.

Några likkistor i en begravningsbyrå
Bildtext Johanna Sjöberg har valt inhemska kistor och urnor.
Bild: Maud Stolpe/Yle

- Det hur man förflyttar en människa och hur man bemöter de anhöriga är det viktigaste i det här arbetet och det är jag van med. Tystnadsplikten, som är helt naturlig också i de här sammanhangen, är något jag också vill betona och den har varit en del av mitt arbete i tjugo år, säger Sjöberg.

Johanna Sjöberg tänder ljus i ett begravningskapell
Bildtext Trots att en begravning handlar om mycket pappersarbete är det viktigaste enligt Johanna Sjöberg ändå hur man bemöter de anhöriga.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Enligt Johanna är det här det klart värdigaste jobbet hon någonsin har haft då hon tillsammans med de anhöriga planerar att göra den sista resan till den bästa.

- Jag kan gå hem nöjd efter arbetsdagen.Jag vet att jag har gjort mitt och så är det tyvärr inte inom vården. Där räcker man inte längre till.

Se veckan avsnitt av programmet Närbild här:

Programmet är inte längre tillgängligt
De bytte yrke för att få en mer givande vardag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln