Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Självkritiska Emma Aarnio öser in mål i VästeråsIrsta men vill ha mer: ”Det har inte riktigt lossnat”

Från 2020
Uppdaterad 22.01.2020 18:10.
Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Bildtext Emma Aarnio är nöjd med livet i Västerås men drömmer om större ligor på längre sikt.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Lagkapten, bästa målskytt och främsta framspelaren. Emma Aarnio är den klarast lysande stjärnan i VästeråsIrsta HF i SHE, den högsta handbollsserien i Sverige. Trots det är hon långtifrån nöjd med sitt anfallsspel.

Den 20-åriga Emma Aarnio slog igenom med buller och bång under sin debutsäsong i SHE. Hon gjorde hela 110 mål och slutade på åttondeplats i skytteligan.

Också den här säsongen har hon varit den definitiva nyckelspelare i VästeråsIrstas offensiv. På 14 matcher har hon gjort 57 mål och stått för 31 assist.

Ett saldo hon är inte är helt tillfreds med.

– Det har inte riktigt lossnat. Jag har missat rätt många lägen som jag endera satt förra året eller som jag känner att jag borde sätta. Jag har skjutit straffar och det höjer ju på målsaldot, säger hon till Yle Sporten och fortsätter:

– Förra året var jag ny i serien så målvakterna kunde inte läsa in sig på mitt skottmönster. Nu är det ett nytt läge. Det gäller att hålla fokus. Delvis sitter det säkert i huvudet. Jag har tagit för jäktiga avslut ibland.

Framsteg i försvarsspelet

Om den offensiva produktionen gör Aarnio en aning missnöjd så är hon desto gladare över sin utveckling i defensiven.

– Jag har klarat av att utveckla mitt försvarsspel. Jag känner mig trygg i min roll där. Det är jag extremt nöjd med.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Bildtext Emma Aarnio har jobbat hårt på att bli bättre i försvarszonen.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Tudelad säsong för VästeråsIrsta HF

Emma Aarnios klubb fick en mardrömsstart på säsongen. De första sju matcherna resulterade i sex förluster.

Därefter vände trenden – det har bara blivit en förlust på de sju senaste drabbningarna.

Aarnio berättar att ett flertal spelare gick skadade under säsongsstarten.

– Vi snurrade runt på fyra niometersspelare under de första sex omgångarna. Det är för tunt ifall man vill vinna matcher i den här serien. Efter det har vi fått tillbaka spelare och fått ihop vårt spel, säger hon.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Bildtext Vinden har vänt för VästeråsIrsta HF.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

VästeråsIrsta HF ligger på sjunde plats i SHE då sex omgångar återstår. Målet är att nå slutspelet och det ser lovande ut.

– Vi ska absolut ta en slutspelsplats. Det är svårt att nå jättehögt i och med att Höörs HK, Skuru IK och IK Sävehof har dragit ifrån. Allt mellan en fjärde plats och åttonde plats i grundserien är möjligt fortfarande.

De tre topplagen är skyhöga favoriter i slutspelet men om VästeråsIrsta får allt att stämma är de inte omöjliga att rubba medger Aarnio. Hon påpekar att man spelade oavgjort borta mot tabelltrean Höörs Sk för ett par veckor sedan.

Seg fotskada förbryllar

Emma Aarnio led av en envis axelskada för ett par år sen. Den satte tillfälligt stopp för hennes utveckling men en operation rådde bot på axelproblemen för den KyIF-fostrade målspottaren.

I år har hon lidit av en seg fotskada som ändå inte hindrat henne från att spela och träna.

– Jag stukade foten i september och sen dess har jag haft ont. Det gör ont då jag går men inte lika mycket då jag springer, vilket tydde på att det handlade om en brosk eller skelettskada men inget syntes i magnetröntgenbilderna.

– Läkarna vet inte riktigt vad det handlar om och det är frustrerande. Det kan vara en orsak till att säsongen inte ha gått som jag hade hoppats.

Finlands damlandslag i handboll tränar i Kisakallio 5.10.2016.
Bildtext Emma Aarnio lyssnar på förre landslagslotsen Tommy Suoraniemi.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Den inflammerade foten ledde till att Aarnio missade det senaste landslagslägret. Hon medger att det var en besvikelse. Inte minst för att landslaget har en ny huvudtränare i Tomas Westerlund.

– Jag har bara pratat i telefon med Tomas. De som var på landslagslägret säger att det kändes bra. Tomas har varit tränare för pappa och han har berättat en del. Men ändå såpass lite att jag kan bilda min egen uppfattning, säger hon och hänvisar till sin pappa Sebastian Aarnio som var landslagsspelare under Westerlunds sejour som chefstränare för Finlands herrar.

Under sina nio landskamper har hon gjort 29 mål.

Handboll ser lätt ut på tv

Emma Aarnio har tiden på sin sida och sticker inte under stol med att hon drömmer om spel i större ligor. Framför allt den danska som allmänt anses vara den jämnaste och mest högklassiga damligan i världen.

Men någon brådska att lämna Västerås har hon definitivt inte.

– Jag skrev på ett 2+1-årigt kontrakt då jag kom hit. Jag har skola kvar här i Västerås och jag trivs så det skulle vara det lättaste alternativet. Jag vill gärna fortsätta men vi får se hur förhandlingarna går, säger Aarnio som har två år kvar av sina studier till fysioterapeut.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Bildtext Livet ler för Emma Aarnio i Sverige.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

EM i handboll som pågår i Sverige har varit en given höjdpunkt på sistone i vardagen.

– Det är ett ständigt samtalsämne inom laget men också i övrigt. Jag har tittat på nästan alla matcher. Det har varit jätteinspirerande.

– Ibland ser allt så lätt ut. Då man själv är på planen så ger man 100 procent men det känns inte alls lika lätt ut. Det är lite förvirrande, säger hon och skrattar hjärtligt.

Diskussion om artikeln