Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Saudiarabiens kronprins hackade mångmiljardären Jeff Bezos telefon - styckmord på journalist tros vara orsaken

Från 2020
Uppdaterad 22.01.2020 17:47.
Jeff Bezos och Muhammad bin Salman.
Bildtext Jeff Bezos anklagar kronprins Muhammad bin Salman för att ha stulit information från hans mobiltelefon
Bild: AFP / Lehtikuva

Förenta nationerna uppmanar USA att omedelbart inleda en utredning om huruvida Saudiarabiens kronprins Muhammad bin Salman stal information från mångmiljardären Jeff Bezos mobiltelefon med hjälp av prinsens Whatsapp-konto.

Bezos, hans medhjälpare och FN-experter misstänker att kronprins Muhammad bin Salman trängde sig in i Bezos telefon genom att skicka ett Whatsapp-meddelande som innehöll ett virus, från kronprinsens konto.

Bezos äger e-handelstjänsten Amazon samt tidningen Washington Post, vars kolumnist Jamal Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul år 2018.

Jeff Bezos telefon hackades några månader före styckmordet som begicks i oktober. Efter mordet utsattes både Bezos och Washington Post för en negativ PR-kampanj som finansierades av Saudiarabien, säger FN-utredare.

Jamal Khashggi som var Saudiarabiens mest kända journalist utomlands, levde i exil sedan september i fjol
Bildtext Dissidentjournalisten Jamal Khashoggi styckmördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. FN- utredare anklagar kronprins Muhammad bin Salman för inblandning i mordet
Bild: EPA-EFE/ALI HAIDER

Några av Khashoggis närmaste vänner som levde i exil utomlands, utsattes också för cyberattacker före mordet på Khashoggi, som verkar ha varit ytterst väl planerat på förhand.

FN:s specialrapportörer Agnes Callamard och David Kaye, som har utrett mordet på Khashoggi, säger att de har information "om prinsens möjliga inblandning i cyberattacken mot Bezos."

Experter som Bezos anlitade kom också fram till att en videosnutt som skickades från prinsens Whatsapp konto till Bezos, innehöll ett virus som gjorde intrånget möjligt.

Viruset tros ha skapats av ett israeliskt bolag som misstänks ha utfört ett stort antal cyberattacker ungefär vid samma tidpunkt som uppgifterna stals från Bezos telefon.

Hemligt förhållande avslöjades

Mobiltelefonen började genast läcka ut massiva mängder information bland annat om ett hemligt förhållande som Bezos hade med en tv-journalist trots att han var gift.

Den amerikanska tabloidtidningen National Enquirer avslöjade förhållandet i en artikelserie som ledde till att Bezos skiljde sig från sin fru.

Bezos säkerhetschef Gavin de Becker har offentligt anklagat tidningens vd David Pecker för att ha fått informationen från Saudiarabien.

En demonstrant iklädd en mask som föreställer kronprins Mohammed. Bild på Khashoggi i bakgrunden. Denhär demonstrationen hölls utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 25 oktober.
Bildtext En demonstrant i Istanbul bär en mask som föreställer Muhammad bin Salman
Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Misstankarna förstärks av att Pecker är kronprinsens goda vän och av att hans tidning National Enquirer har skrivit flera hyllande artiklar om Mohammed bin Salman.

Pecker och National Enquirer har för övrigt i åratal haft ett nära förhållande med Donald Trump och Trump är som känt på god fot med Saudiarabien och MbS, som kronprinsen kallas.

Absurt enligt Saudiarabien

Saudiarabien tillbakavisar misstankarna som absurda, enligt utrikesministern, prins Faisal bin Farhan Al Saud.

- Jag tycker att absurd är det exakt riktiga ordet. Idén om att kronprinsen skulle hacka Jeff Bezos telefon är absolut löjlig, säger prinsen.

Saudiarabien förnekar också misstankarna om att stulna bilder och andra hemligheter vidarebefordrades till National Enquirer.

Anklagelserna kan i varje fall få allvarliga konsekvenser för Saudiarabien. Bezos har redan skrinlagt sina ambitiösa investeringsplaner i Saudiarabien och många andra investerare kan följa efter.

- Vi hoppas på en utredning så att alla fakta kommer ut, försäkrar Saudiarabiens ambassad i Washington i ett kort uttalande.

Källor: The Guardian, Reuters, AP

Diskussion om artikeln