Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Polisen: Tunnelrånet i Karis var inte veckoslutets enda fall - unga misstänks för misshandel också dagen innan och dagen efter

Från 2020
Uppdaterad 22.01.2020 21:58.
En tunnel med vita väggar och asfalterat golv. Tillfälliga staket till vänster.
Bildtext Tunneln under bangården i Karis går numera hela vägen från stationen till Karis centrum. Fotot är taget från stationsändan av tunneln som fortfarande delvis är en byggarbetsplats. Till vänster syns ena hissen som för närvarande inte är i bruk.
Bild: Pia Santonen / Yle

Polisen uppger nu att unga tonåringar också misshandlade en jämnårig i Karis centrum både på fredagen innan och på söndagen efter tunnelfallet.

Tunnelmisshandeln skedde i lördags när två 13-åringar gav sig på en 12-åring i den nya underfarten som går från järnvägsstationen till Karis centrum.

Lördagens offer, en 12-åring, fick bland annat sparkar i huvudet. De misstänkta 13-åringarna filmade misshandeln och lade ut videon på Snapchat. Flera personer spred videon vidare.

Porträttbild på poliskommissarie Mats Sjöholm.
Bildtext Kriminalkommissarie Mats Sjöholm säger att polisen ännu inte fått tag på videon som ska ha spelats in vid misshandeln i söndags.
Bild: Yle/Minna Almark

Kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid polisen i Västnyland uppger nu att det handlar om en umgängeskrets där det inträffat flera liknande fall.

- Undersökningen är ännu på hälft men det finns vissa tecken på att samma ungdomar i olika sammansättningar har varit inblandade i flera olika händelser i Karis.

Förutom brottet på lördagen ska liknande ha skett både dagen innan och dagen efter.

- Vi har fått veta att något motsvarande skulle ha skett på söndag i Karis och att det också har blivit filmat. Den videon har vi ännu inte. Plus att det också har varit något redan på fredagen samma ungdomar emellan.

- Helgen har varit rätt orolig bland ungdomarna i Karis, konstaterar Sjöholm.

Samtliga tre fall har inträffat på allmän plats i Karis, bland annat i närheten av Fokushuset i centrum. De inblandade har varit barn och unga i samma umgängeskrets.

Polisen fick veta om fredagens och söndagens fall på måndag.

Fyra bussperronger, inga bussar. Solen skiner, sommar. På högra sidan syns en vit marmorbyggnad, till vänster lite grönt gräs och buskar.
Bildtext Misshandel ska också ha skett i närheten av Fokushuset (till höger).
Bild: Yle / Pia Santonen

Vad motivet till misshandlingarna beträffar, tror Sjöholm att det kan handla om någon form av skulder.

Men det är enligt honom svårt att skönja logiken i det hela då misshandlarna på lördagen endast kom över några euro i pengar.

Söndagens misshandel var hur som helst inte en hämnd för lördagens händelser, slår Sjöholm fast.

Det finns en brottsanmälan för misshandelsfallen på fredagen och söndagen. Offret vid de här två fallen var samma person. Både offret och de misstänkta är i tidiga tonåren, omkring 13-årsåldern.

De misstänkta i de samtliga tre fallen hör till samma umgängeskrets enligt Sjöholm.

Polisen fortsätter utreda alla tre fall.

Rykten om stort slagsmål i Ekenäs

Sjöholm tycker trots allt inte att Raseborg eller Västnyland har blivit oroligare eller otryggare. Men det finns nya drag i det som händer.

- Det har också tidigare hänt såna här saker men nu handlar det om yngre åldrar och våldet har blivit mer våldsamt.

Karis är heller inget undantag när det gäller våld och unga menar Sjöholm.

Flygbild över Ekenäs
Bildtext Nyss spreds rykten om ett planerat stort slagsmål i Ekenäs. Polisen kände till ryktena och var på plats. Något slagsmål blev det inte.
Bild: YLE / Linus Westerlund

- Förra veckan i Ekenäs florerade rykten om ett större slagsmål om var planerat och på gång i Ekenäs. Våra polispatruller kallades till platsen men den gången blev det inget konkret slagsmål. Men det händer nog på olika ställen.

Rykten om våld sprids ofta på sociala medier, inte minst Facebook. Till exempel vid nyår debatterades ett påstått fall där unga skulle ha skuffat någon på järnvägsspåret i Karis.

Sjöholm säger att man verkligen inte ska tro på allt som cirkulerar på Facebook. Men nyårets fall vet också polisen om.

- Facebook är inte den pålitligaste källan. Men visst känner vi till fallet på nyårsdagen vid tågstationen i Karis. Det är oklart om det har varit på lek eller på allvar som man har knuffat ner någon på rälsen.

- Allt tyder på att det har varit lite lekfullt - eller så har man i alla fall påstått.

Sjöholm påminner ändå om att det alltid är farligt att skuffa ner någon på rälsen.

- Vi ser nog allvarligt på det.

Fängelsestraff kan hota dem som sprider våldsvideor

Lördagens misshandel i järnvägstunneln i Karis betecknar Sjöholm som mycket allvarligt.

En gul träbyggnad intill järnvägsspår och en bro.
Bildtext Polisen har också utrett ett fall där unga ska ha skuffat någon på järnvägsspåret i Karis vid nyår.
Bild: Pia Santonen / Yle

Trots att man som 12- eller 13-åring inte är straffmyndig är man ändå ersättningsskyldig. Och sparkar riktade mot huvudet kan vara ödesdigra: en enda spark kan leda till allvarliga skador och stora ersättningar för den som orsakat skadan.

Ersättningarnas storlek beror på vad parterna kommer överens om. I sista hand kan det bli domstolen som avgör hur stora ersättningar de skyldiga betalar till offret.

Polisen måste också göra en barnskyddsanmälan när det gäller unga förövare.

- Barnskyddsmyndigheternas hårdaste redskap är kanske omedelbar omhändertagning och placering på annan ort.

Det många inte förstår är att det också är olagligt att sprida våldsmaterial, också för andra än dem som producerat materialet.

I strafflagen finns ett brott som kallas “spridning av våldsskildring” och Sjöholm bedömer preliminärt att Karisfallet uppfyller kriterierna för ett sådant brott.

Alla som har spridit vidare videon där 13-åringarna misshandlar och rånar 12-åringen kan ha gjort sig skyldiga till ett brott.

- Maximistraffet för spridning av våldsskildring är fängelse i två år.

Det kan också uppstå en ersättningsskyldighet till offret om man spridit videon.

En telefon med appen snapchat öppen.
Bildtext Filmade våldsvideor kan spridas till exempel via Snapchat, en tjänst där det är möjligt att bestämma hur länge videon syns innan den försvinner.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Sjöholm medger att det verkar ha blivit vanligare att filma en våldsgärning. Västra Nylands polisinrättning har på sistone allt oftare fått veta om motsvarande videor.

- Av någon orsak så spelar man in när det händer något sånt här, flera personer beger sig på en person och sprider videon.

Trafikpolis.
Bildtext Polisen tänker synas mera i Karis. De ska inte enbart patrullera sittandes i sin bil utan också röra sig till fots. Arkivbild.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Polisen tänker synas mer i Karis

Kommer polisen efter helgens flera misshandelsfall bland unga nu att öka sin närvaro i Karis?

- Ja, det är helt klart. Vi försöker också i övrigt vid nya fenomen rikta övervakningen dit den behövs. Nu har vi styrt vår övervakning till Karis centrum. Och patrullerna kör inte enbart omkring i bil utan rör sig också till fots i mån av möjlighet.

Artikeln bygger på en intervju av Malin Valtonen.

Här kan du lyssna på hela intervjun med Mats Sjöholm:

Kriminalkommissarie Mats Sjöholm: Unga tonåringar misshandlade andra unga vid tre tillfällen under en helg i Karis

15:15

Diskussion om artikeln