Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ledaren för Femstjärnerörelsen i Italien, utrikesminister Luigi di Maio, avgår som partiledare

Från 2020
Uppdaterad 22.01.2020 21:47.
Luigi Di Maio kom nöjd ut från ett möte med Femstjärnerörelsen i Rom 31.8.2019
Bildtext Luigi Di Maio 31.8.2019
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det italienska regeringspartiet Femstjärnerörelsens ledare, utrikesminister Luigi di Maio har meddelat att han avgår som partiledare.

Luigi di Maio sade i samband med beskedet om sin avgång att det blir Vito Crimi som tar över som tillfällig ledare tills en ny partiledare väljs.

Di Maio antas behålla posten som utrikesminister i koalitionsregeringen som består av M5S och centervänsterpartiet
Demokratiska partiet PD.

Den populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) fick 33 procent av rösterna i valet år 2018, men opinionsmätningar visar att partiets popularitet har sjunkit till 15 procent.

Över 30 parlamentsledamöter har lämnat Femstjärnerörelsen sedan valet för två år sedan på grund av missnöje med partiledningen.

Ett motsägelsefullt uppstickarparti

Femstjärnerörelsen har gått från att vara ett anti-etablissemangs- och uppstickarparti med fokus på unga och förnyelse i politiken, till att vara ett parti med relativt stor väljarbas och representation både i det nationella parlamentet och i EU-parlamentet.

Femstjärnerörelsen föddes 2009, men började redan 2005 då komikern Beppe Grillo startade sin blogg. Rörelsen slog igenom på allvar i den italienska politiken i valet 2013.

Partiet har setts som svårplacerat och motsägelsefullt, och hade i början många anhängare från vänstern och miljörörelsen. Ändå har partiet samtidigt förhållit sig konservativt i frågor som rör migration, nationalism och protektionism.

M5S har riktat sin ilska mot den gamla korrupta politiska eliten, journalistkåren och den finansiella makten med bankerna i spetsen.

Experter har betecknat M5S som ett symptom på den politiska elitens och den representativa demokratins kris.

Utnämningen av Di Maio sågs som en möjlighet att lägga tonvikten vid en borgerligt riktad ledare med en diplomatisk ledarstil.

Regeringskris resulterade i att Lega drog sig ur regeringssamarbetet i augusti

Italien stod i augusti 2019 inför en regeringskris då det högernationalistiska partiet Legas populära ledare, inrikesminister Matteo Salvini, drog sitt parti ur regeringssamarbetet med Femstjärnerörelsen.

Salvini - som hade stark medvind i enkäterna - krävde nyval, och räknade med att ett nyval skulle föra honom till premiärministerposten. Salvinis popularitet hade ökat i takt med att han tog i med hårdnyporna mot invandrare.

Att Femstjärnerörelsen och PD var redo att samarbeta för att undvika nyval blev ett bakslag för Matteo Salvini och hans hårda migrationspolitik.

I september blev det klart att Femstjärnerörelsen (M5S) skulle bilda regering med PD under ledning av Giuseppe Conte.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln