Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Svenska Yle Live: Glorifieras den "dåliga" mamman i Finland idag? Debatt om föräldraskap, egentid och mamma som identitet

Från 2020
Uppdaterad 24.01.2020 14:48.
Svenska Yle live: Glorifieras den "dåliga" mamman i Finland idag? - Spela upp på Arenan

Ida Henrikson skrev en väldigt läst och kommenterad essä där hon funderar varför det talas så mycket mer om föräldraskapets negativa sidor än allt det fina, och hur den jargongen påverkar vår syn både på barn och på att vara mamma i Finland i dag.

Hon skriver att föräldraskapet som livsstil anses oattraktivt idag och om familjepolitk som enbart fokuserar på att mamman ska ut i arbetslivet så fort som möjligt.

Henriksons text blev väldigt läst och kommenterad, hyllad och kritiserad. Nu fortsätter diskussionen på fredag (24.1) med start klockan 12.03 i Yle Vega och på vår webb.

Hur pratar vi om föräldraskap i dag och vad har det för konsekvenser?

Trötthet och olika former av kriser är det såklart bra att kunna prata om. För många blir föräldraskapet kanske något helt annat än de tänkt sej. Men den klagande jargongen känns som ett ganska bortskämt sätt att se på familjelivet.

Har vi inte har kommit längre i vår analys av könsroller, normer, performativitet, fördelning av arbete, resurser och uppskattning?

Samtidigt upplever Henrikson att det inte är lika välkommet att öppet visa lycka över moderskapet och kärlek till sitt barn:

Mina mjukt filtrerade bilder är bara en delar av sanningen, men de är ändå djupt sanna. Jag är stolt över att jag gör roliga saker med mitt barn, att mitt barn har ett vackert hem, att han äter hälsosam och ekologisk mat, att kläderna matchar, att vi läser böcker.

Vad menar vi när vi pratar om bra och dåliga mammor?

Samhället uppmuntrar inte kvinnor att identifiera sej med modersrollen, konstaterade programledaren Anna Björklund häromdagen i den svenska podcasten Della Q. Det är klart man inte blir en bra mamma då, menade hon.

Läs hela Ida Henriksons essä här.

Du som tittar eller lyssnar på debatten kan delta genom att skicka in frågor och kommentarer till studion genom en chatt på svenska.yle.fi.

Medverkar i diskussionen gör Ida Henrikson, Charlotte Cederbom och Anna-Sofia Nylund.

Diskussionen leds av Stefan Winiger.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln