Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Miljöradikal prins Charles i Davos betonar brådskande klimatkamp: "Vill vi gå till historien som människorna som inte gjorde någonting?"

Från 2020
Prins Charles i Davos-talarstolen
Bildtext Prins Charles har länge talat för miljön. Men det är trettio år sedan han senast var på Davos-mötet, medgav han.
Bild: AFP / Lehtikuva

De miljövänliga produkterna borde vara de billigaste, inte dyrare än de andra. Det framhöll prins Charles i ett tal på ekonomitoppmötet i Davos. Konsumenterna har stor betydelse för en ansvarsfull förändring.

Den brittiska kronprinsen har gjort sig känd som en miljövän av stora mått. Han brukar kritisera kapitalism och konsumism, han odlar ekologiskt och har starka synpunkter på arkitektur och blomsterodling.

Han var i Davos för att lansera ett nytt samarbetsorgan för
hållbarhet i ekonomin
, Sustainable Markets Council. Det grundades senaste sommar i Storbritannien i samarbete med World Economic Forum.

Prinsen vill föra samman internationella personligheter inom den privata och den offentliga sektorn för att göra den globala ekonomin mindre beroende av koldioxid.

Prinsens kamp i uppförsbacken

Prins Charles nämnde den globala uppvärmningen, klimatförändringen och den dramatiska minskningen i biodiversiteten som de största hoten för mänskligheten. Och vi står själva för största delen, tillade prinsen i sitt tal.

Man får inte nedvärdera naturen. Den är i själva verket livsnerven för finanser och näringsliv

― prins Charles

Han sa sig ha ägnat största delen av sitt liv åt att återställa harmonin mellan humanism, natur och miljö.

– Ärligt talat; det har varit något av en kamp i uppförsbacke. Men nu ska vi ta nästa steg, sa prinsen.

Det var också motiveringen till initiativet om en hjärntrust som utvecklar tänkandet kring nya ekonomiska modeller: det behövs för att garantera framtid och välfärd.

Prins Charles inspekterar översvämningsskador i Somerset
Bildtext Prins Charles besöker översvämningsområden i Somerset 2014.
Bild: EPA / BEN BIRCHALL

Kungligt brandtal

Prinsen beklagade att han inte har varit i Davos på 30 år. Han höll ett engagerat brandtal för miljöfrågor.

– Man får inte nedvärdera naturen. Den är i själva verket livsnerven för finanser och näringsliv. Därför måste vi få ekonomin och naturen i balans, sa prinsen.

Han krävde accelererad miljömedvetenhet. Övergången till hållbarhet kan göras snabbare om man hjälper den globala ekonomin att bli miljövänligare.

– Vill vi gå till historien som människorna som inte gjorde någonting för att rädda världen från avgrunden, fast vi kunde ha gjort det?

Vad har vi för nytta av all extra välfärd i världen, undrade prins Charles, om det enda vi kan göra är att se allt brinna upp under katastrofala omständigheter.

Greta kunde inte ha sagt det bättre

Prins Charles framstod som en miljökämpe i samma klass som Greta Thunberg. De två fick också träffas i Davos på onsdagen. På pressbilderna såg båda lika generade ut.

Nu kritiserar de oss, med all rätt

― prins Charles

I sitt tal nämnde han barn och ungdomar som motivation för miljöarbetet under hela sitt liv.

– Jag ville inte att de skulle beskylla oss för att inte ha gjort någonting annat än förneka och förvärra problemen. Nu kritiserar de oss, med all rätt.

"Boka miljökamp i kalendern!"

– Vi är mitt i en kris, och kunskapen börjar nu förhoppningsvis sjunka in, sa prins Charles.

Han vädjade till publiken i Davos att göra detsamma som han tänker göra. År 2020 måste vi prioritera kampen mot klimatförändringen. Det ska synas i kalendern, krävde prinsen.

Det är inte brist på pengar som håller oss tillbaka, utan hur vi utnyttjar dem, sa prins Charles. Han efterlyste ett stort åsiktsskifte som inspirerar till aktion och revolutionära steg framåt.

Prins Harry, prins Charles och prins William. Klosters 2005.
Bildtext Kungafamiljen sägs vara friluftsintresserad. Prins Charles med söner på bild från 2005.
Bild: AOP

"Är han så grön?"

Det finns de som ifrågasätter prins Charles intresse för miljön.
Hur grön är han egentligen? frågade tidningen Guardian redan år 2005.

Hans årliga skidresor till Klosters i Schweiz har väckt kritik. Turismen hotar miljön. Skidanläggningarna överexploaterar det som en gång var ödemark. Så har också snötäcket reducerats märkbart i Alperna.

Hans tre stora palats står ofta tomma, men måste ändå värmas upp och underhållas. Han får också kritik för att ha stoppat byggandet av vindkraftverk i närheten av sina egendomar.

Ekologin är bra, flygresorna illa

Prins Charles får beröm för målsättningen om koldioxidneutralitet i kungliga palats och förvaltning. Redan för tjugo år sedan satsade man på grön el och solpaneler.

Prins Charles har också länge satsat på ekologiska odlingar på sina marker. Produkterna sägs användas för tillverkning av mat, möbler och kosmetika.

Resandet är fläcken i prinsens gröna profil. Speciellt de många flygresorna är förödande när det gäller utsläpp. De turerna har ökat när drottning Elizabeth inte längre åker på långa statsbesök.

Inför besöket i Davos kunde man på Twitter se nyheten om att prins Charles åkte elbil den sista biten från flygfältet. Men dit kom han med privatjet. Han ska flyga vidare till Israel och Palestina.

Prins Charles har länge betonat konsumenternas ansvar. Tiden för bekvämlighet är förbi. Enligt prins Charles har vi inte längre råd med materialism och konsumism.

Också i Davos talade han om konsumenternas ansvar. Bättre märkning ska göra det lättare för konsumenten att göra miljövänliga val.

De miljövänligaste produkterna ska vara lätta att känna igen. Och de ska vara det billigaste valet, krävde prins Charles.