Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraterna inledde presentationen av åtalet mot Donald Trump: "Trump försökte fuska till sig fördelar i presidentvalet"

Från 2020
Adam Schiff, ledare för demokaternas team av åtalare mot Donald Trump, talar in för pressen i Washington DC under den andra dagen av senatsrättegången mot Donald Trump.
Bildtext Adam Schiff leder demokraternas åklagarteam i rättegången mot president Donald Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den historiska rättegången mot USA:s president Donald Trump fortsatte på onsdag kväll, finsk tid. Den andra dagen av rättegången var helt reserverad för demokraternas presentation av åtalet mot presidenten.

Efter tisdagens utdragna tvist kring reglerna enades man om att både demokraterna och republikanerna får 24 timmar var fördelade på tre dagar till att föra fram sina argument i riksrättsrättegången mot president Trump.

Adam Schiff - som utsetts till ledare för demokraternas team bestående av sju åklagare - inledde demokraternas talmaraton med ett två timmar långt anförande.

Han redogjorde i detalj för Trumps agerande i förhållande till Ukraina.

Schiff talade om presidentens “korrumperade plan” och vädjade till senatorerna att inte “vara cyniska kring politiken” utan respektera avsikterna hos nationens grundare.

Mycket i Schiffs anförande handlade om att sammanfatta uppgifter som redan kommit fram i ett tidigare skede av riksrättsförfarandet.

Adam Schiff: Trump använde presidentmakten som ett vapen för att skada sina politiska motståndare

Schiff lade särskild betoning på händelserna under tre dagar i fjol - den 24 till den 26 juli - som han beskrev som kritiska i hela åtalet mot Trump.

-Det som Trump gjorde under de här dagarna är i sig en tillräcklig orsak att avsätta presidenten, sade Schiff.

Den 25 juli 2019 är datumet för det numera välkända telefonsamtalet där Trump ber Ukrainas president Zelensky om “en tjänst”, nämligen att utreda demokraten Joe Biden och hans son, Hunter Biden.

-Trumps försök att utnyttja ett telefonsamtal mellan två statschefer till att be om en utredning för den egna återvalskampanjen är inte bara ovärdigt en president.

-Det visar också att han anser att presidentmakten kan användas som ett vapen mot politiska motståndare, sade Schiff.

Vid ett tillfälle underströk Schiff också att Trumps öde inte kan utlämnas till ett avgörande i valbåset senare i november, eftersom Trump försökt ”fuska till sig fördelar” i det kommande presidentvalet.

Vidare vädjade Schiff också till senatorerna att tillåta dokument och vittnen från Vita huset, något som administrationen hittills vägrat tillhandahålla.

Utbyte av vittnen inte aktuellt

En nyckelfråga i samband med rättegången är ifall vittnen kommer att höras.

Demokraterna vill tillåta vittnen, men republikanernas Mitch McConnell har i reglerna fastslagit att frågan om vittnen avgörs tidigast efter att båda sidorna presenterat sina inledande argument.

Den betyder tidigast i början av nästa vecka, med nuvarande tidtabell.

Republikanernas senatsledare Mitch McConnell under en paus i senatsrättegången mot Donald Trump.
Bildtext Mitch McConell avlägsnar sig från senaten under en paus på tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hittills har republikanerna avvisat tanken om vittnen.

Även om några republikanska senatorer - såsom Mitt Romney och Susan Collins - varit öppna för tanken är det mycket möjligt att rättegången går till en avgörande omröstning utan att vittnen har hörts.

Det har i amerikanska medier också rapporterats om spekulationer bland vissa demokrater om ett eventuellt “utbyte av vittnen”.

Det bygger på tanken om att republikanerna kunde kalla in Hunter Biden som vittne i utbyte mot att demokraterna skulle få förhöra nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton eller Vita husets stabschef Mick Mulvaney.

Men både Schiff och demokraten Chuck Schumer, senatens minoritetsledare, avfärdade på onsdagen bestämt dylika arrangemang.

Joe Biden uttalade sig också på onsdagen medan han var ute på kampanjfältet i delstaten Iowa.

Biden sade att han inte har några avsikter att medverka i senatsrättegången.

Trump på toppmöte i Davos - men kommenterade flitigt rättegången på twitter

Donald Trump befinner sig som bäst i Davos där det världsekonomiska forumet pågår.

Men han har under både tisdagen och onsdagen skrivit otaliga twitterinlägg där han angriper demokraterna och kritiserar senatsrättegången.

Rättegången fortsätter på torsdag med den andra dagen av demokraternas presentation av åtalet mot Trump.

Diskussion om artikeln