Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO sköt upp bedömningen av coronaviruset – mångmiljonstaden Wuhan har nu praktiskt taget satts i karantän

Från 2020
Uppdaterad 23.01.2020 08:05.
Kinesiska hälsomyndigheter har bekräftat det första fallet av coronasmitta i Hongkong. Också där har de flesta börjat använda skyddsmask utomhus.
Bildtext Kinesiska hälsomyndigheter har bekräftat det första fallet av coronasmitta i Hongkong. Också där har de flesta börjat använda skyddsmask utomhus.
Bild: /All Over Press

Kinesiska myndigheter har skrivit upp antalet bekräftade smittade i coronaviruset till 571 personer. Världshälsoorganisationen WHO kommer idag att meddela om viruset ska klassas som ett globalt hälsohot. WHO vill ha tilläggsinformation från sina utredare i Kina.

WHO höll ett krismöte på onsdagen och skulle redan efter det mötet meddela om man utlyser globalt folkhälsonödläge på grund av coronaviruset 2019-nCoV.

I stället höll WHO-ledarna en presskonferens där de meddelade att bedömningen skjutits upp till torsdagen.

– Det är ett beslut jag tar på väldigt stort allvar, påpekade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Enligt honom behöver man mera information från Kina för att kunna bedöma hur pass allvarlig smittan är och hur lätt den överförs från människa till människa.

Enligt Didier Houssin, som är ordförande för WHO:s kriskommitté, var experterna i kommittén oense om det fanns anledning att utlysa nödläge eller inte.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektören för WHO, under onsdagens presskonferens i Genève.
Bildtext Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektören för WHO, under onsdagens presskonferens i Genève.
Bild: AFP / Lehtikuva

Generaldirektör Tedros berömde Kina för öppenhet och samarbetsvilja vad gäller utbrottet och för de åtgärder som Kina vidtagit för att stoppa spridningen.

Karantänreglerna i mångmiljonstaden Wuhan trädde i kraft

Staden Wuhan, där viruset först påträffades, har nu praktiskt taget försatts i karantän. Staden har drygt 11 miljoner invånare.

Trots att årets största kinesiska helg, det kinesiska nyåret, firas den här veckan så trädde stränga karantänregler i kraft där på torsdag morgon.

Kollektivtrafiken i Wuhan är inställd, varken tåg eller flyg får lämna staden. Invånarna uppmanas att inte lämna staden om det inte är absolut nödvändigt och människor avråds från att resa till Wuhan.

Alla större nyårsfester i staden är också inställda och användning av ansiktsmask är obligatoriskt på offentliga platser.

Många flygbolag lät meddela på torsdag morgon att de också ställt in flygen till Wuhan.

En järnvägsanställd spred desinficeringsmedel på en järnvägsstation i Wuhan ännu på onsdagen.
Bildtext En järnvägsanställd spred desinfektionsmedel på en järnvägsstation i Wuhan ännu på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nyhetsbyrån AFP rapporterar om den oro och också förtvivlan som invånare i Wuhan uttrycker i sociala medier, som i den kinesiska nätverkstjänsten Weibo.

Det här känns som jordens undergång

"Vi undviker att gå ut, vi desinficerar flitigt och använder skyddsmasker. Men det är brist på mat och desinficeringsmedel och vi behöver mer resurser. Vi hoppas att alla förstår att det här känns som jordens undergång. Vi behöver verkligen allas hjälp", skriver en Weibo-användare från Wuhan.

Också andra invånare påpekar att skyddsmaskerna är på väg att ta slut och att matpriserna stiger.

Smittad i USA får snart lämna sjukhuset

Kinesiska myndigheter meddelade på torsdagen att antalet bekräftade smittade i coronaviruset hade stigit till 571 och ett första fall av den sars-liknande lungsjukdomen hade också bekräftats i Hongkong.

Utöver Fastlandskina har sjukdomsfall nu bekräftats i Japan, Hongkong, Macao, Sydkorea, Taiwan, Thailand och USA.

Den 30-åriga man i Everett, i delstaten Washington i USA, som hade smittats av coronaviruset under sitt besök i Wuhan kan snart få lämna sjukhuset. Det meddelade hälsomyndigheter i Everett.

Ingen av de 16 människor som har varit i nära kontakt med den insjuknade mannen har smittats av viruset.

Hittills har 17 människor i Kina dött av det nya coronaviruset, men många fler har tillfrisknat.

Texten uppdaterades klockan 8.00 med Wuhan-invånarnas kommentarer på Weibo.

Källor: AFP, Reuters, Yle

Diskussion om artikeln