Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Värmebölja i vattnet, åtal mot Trump presenterades, ryska städer pinas av falska bombhot

Från 2020
Nya färggranna skidor på rad i en hylla i en sportaffär.
Bildtext Lagren gapar inte precis tomma på skidor den här vintern, åtgången har varit betydligt mindre än affärerna räknade med i somras när de beställde in vintersportvaror.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Etiska placeringar blir allt vanligare. Placerare väljer vilka företag och vilka värderingar de vill lägga sina pengar på. Tidigare sågs det som en grej för den som inte förstår sig på placering, men numera sätts mer och mer pengar på ansvarsfulla placeringar.

Om det inte är bart på marken, så har det i varje fall varit ovanligt snöfattigt i vårt land den här vintern. Vem hade gissat det i somras när affärerna skulle beställa in skidor och snöslungor? Svårigheterna med att göra en väderprognos ett halvår i förväg leder till att affärerna kanske måste tänka om när de gör sina beställningar nästa gång.

Just nu har vi dessutom värmebölja i Finland. Jo det stämmer! Närmare bestämt en marin värmebölja. Havsvattnet är cirka två grader varmare än det klimatologiska medelvärdet, vilket kan leda till en ond cirkel som kan gynna sommarens algblomning.

För andra året i rad kan samarbetsförhandlingar bli aktuella inom Vasa stad. I sin strävan efter att nå balans funderar staden på möjligheten att permittera sina anställda i tre dagar.

Finland har fått ett nytt miljömärke. Tanken är att hela livscykeln för en produkt ska utvärderas. Om produkten är tillräckligt klimatsmart kan man få sätta märket på produkten.

Utrikes:

I USA får både Demokraterna och Republikanerna gott om tid på sig att presentera sina syner i riksrättsrättegången mot president Donald Trump. I natt var det dags för Demokraternas första dag, där de började presentera åtalet mot presidenten.

Ryska storstäder pinas av en våg av bombhot. Hittills har de för det mesta lyckligtvis varit falska, men de väcker irritation när tusentals människor måste evakueras från stora byggnader. Samtidigt ställs fråga om det finns en risk för att invånarna blir så vana vid hoten att de struntar i dem.

I den kinesiska storstaden Wuhan har kollektivtrafiken stoppats, med hopp om att det ska hindra det nya coronaviruset från att sprida sig utanför staden. Samtidigt fortsätter WHO fundera om viruset borde klassas ett globalt hälsohot.

Vädret

Till att börja med klart och uppehåll i nästan hela landet, men under dagens lopp rör sig ett snöfallsområde över vårt land västerifrån österut. Temperaturen i landets västra del -2 till +2, i landets östra del -2 till -12 och i nordöstra Österbotten och Lappland -10 till -20.

Diskussion om artikeln