Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putins grundlagsändringar godkändes enhälligt efter två timmars debatt

Från 2020
Uppdaterad 23.01.2020 13:00.
Den arbetsgrupp som Putin utsåg på måndag för att förbereda lagändringarna hann sammanträda endast två gånger innan lagarna antogs
Bildtext Den arbetsgrupp som Putin utsåg på måndag för att förbereda lagändringarna hann sammanträda endast två gånger innan lagarna antogs.

Det ryska parlamentets underhus Duman har godkänt de grundlagsändringar som president Vladimir Putin nyligen föreslog i sitt nyårstal. Ändringarna som syftar till att öka regeringens och parlamentets makt på presidentens bekostnad, godkändes enhälligt i första behandling efter endast två timmars debatt.

Den arbetsgrupp som Putin utsåg i måndags för att förbereda lagändringarna, hann sammanträda endast två gånger innan Duman röstade om dem.

Premiärminister Dmitri Medvedev och hans regering avgick omedelbart efter Putins tal förra veckan och den nya premiärministern Michail Misjustin och hans regering har redan tillträtt.

Den viktigaste förändringen som godkändes på torsdagen, är att parlamentets makt förstärks genom att parlamentet i framtiden utser ministrar och premiärministrar som presidenten sedan bara kan godkänna.

Lagändringarna som Putin föreslog förra veckan antogs i underhuset Statsduman efter bara två timmars debatt
Bildtext Lagändringarna som Putin föreslog förra veckan antogs i underhuset Statsduman efter bara två timmars debatt.
Bild: /All Over Press

Putin hävdar att detta inte innebär en strikt övergång till parlamentariskt styre eftersom presidenten bibehåller många maktbefogenheter; han är fortsättningsvis överbefälhavare och utnämner de högsta cheferna inom polisen och militären.

Enligt den nya grundlagen måste presidentkandidater ha bott i landet minst 25 år och aldrig ha haft något annat medborgarskap.

Lagförslaget skall ännu genomgå en andra behandling i duman innan den slutligen ska godkännas i en folkomröstning vars datum ännu inte har fastslagits.

Putins kritiker hävdar att grundlagsändringen innebär en "konstitutionell statskupp" eftersom den garanterar Putins fortsatta maktställning, då hans fjärde ämbetsperiod som president slutar år 2024.

Källor: AP, Reuters