Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Anders stormtrivs med arbetet som personlig assistent: "Men man skulle inte kunna livnära en familj med 11 euro i timmen i lön"

Från 2020
Uppdaterad 28.01.2020 07:55.
En man iklädd svart jacka står bredvid en mörkare träpelare.
Bildtext Anders Westerlund har arbetat som personlig assistent i fem år.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Många vill inte jobba som personliga assistenter eftersom det inte vet vad yrket går ut på. Det här säger Anders Westerlund, som anser att jobbet som personlig assistent är både givande och varierande.

- Personlig assistans utförs i många olika former så arbetsuppgifterna varierar. Det beror helt på hurdan assistens som behövs och hur mycket stöd medlemmen behöver, säger Andreas Westerlund.

Westerlund har jobbat som personlig assistent i närmare fem år. Via föreningen Jämlikhet Assistans Gemenskap (JAG) jobbar han tillsammans med en person med en funktionsnedsättning, eller medlem som Westerlund berättar att assistenter på JAG kallar dem.

- Om medlemmen är rullstolsburen eller sängbunden så kan det vara frågan om lite mer intima behov som man hjälper till med, men vi hjälper också till med vardagliga saker såsom att städa och laga mat.

Människor har en väldigt annorlunda bild av vad det här yrket går ut på

Westerlund berättar att det finns olika slags personliga assistenter. Själv jobbar han som fritidsassistent.

- Min uppgift är i princip att möjliggöra det som min medlem vill göra på fritiden. Som assistent har jag också ansvar för att se till att allt är väl med medlemmen.

Man kan hjälpa medlemmen med att gå på bio, åka kollektivtrafik, beställa taxi och köpa mat eller kläder.

Som personlig assistent har Westerlund ett stort ansvar för sin medlem. Det är ändå inget han desto mer reflekterar över.

- Det betyder inte att det måste kännas som den största saken i hela världen. Naturligtvis ska en personlig assistent se till att medlemmen har det bra. Ifall medlemmen har det svårt eller det är något som stör medlemmen så är det viktigt att försöka ta reda på vad det är.

Önskar bättre lön för heltidsarbete

Westerlund jobbar som personlig assistent på deltid vid sidan om sina studier. Han jobbar trettio timmar i månaden och lönen han får landar på ungefär 11 euro i timmen.

Det här är lite mer än vad en personlig assistent i de olika kommunerna i huvudstadsregionen får i grundlön, omkring 10 euro i timmen.

Westerlund berättar att han är ganska nöjd med den lön han får.

- Jag skulle säga att det här jobbet och dess lön är ganska lämplig, i alla fall om man studerar och jobbar som assistent på deltid. Men man skulle inte kunna livnära en familj med 11 euro i timmen, då krävs det nog bättre lön.

Hur mycket lön skulle du vilja få för att jobba som personlig assistent på heltid?

- Om jag bara ska kasta ut en siffra så skulle jag kanske vilja få 15 euro i timmen för samma arbete jag utför nu.

Värvat assistenter bland kompiskretsen

Yle huvudstadsregionen har tidigare rapporterat att det råder brist på personliga assistenter i Esbo. Orsaken till det här kan enligt Westerlund ligga i fördomar som människor har om yrket.

- Människor har en väldigt annorlunda bild av vad det här yrket går ut på. Så var det också för mig till en början eftersom att jag inte tidigare hade erfarenhet av att jobba eller umgås med funktionshindrade.

Westerlund tror att fler arbetsvilliga personer skulle hittas om man skulle kunna slå hål på fördomarna. Han menar att det enda sättet att på riktigt veta vad arbetet går ut på är att pröva.

En man står framför en träpelare med höghus i bakgrunden.
Bildtext Anders Westerlund var också själv till en början skeptiskt till yrket. Hans fördomar försvann efter att han provat på att jobba som personlig assistent.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

- Det skadar inte att testa. För mig var det en väldigt bra livsfilosofi att följa och jag har varit jättenöjd med mitt arbete som personlig assistent.

Att hitta fler människor som vill jobba som personlig assistent är också något som Westerlund själv prövat på.

- Jag har faktiskt via min kompiskrets motiverat runt fem till tio personer att börja jobba som personlig assistent. De har alla varit nöjda och överraskade av att arbetet inte alls var som de trodde.

“Som att umgås med en kompis på jobbet”

Enligt Westerlund skulle egentligen vem som helst vara lämplig att jobba som en personlig assistent.

- Hur lämplig man är för jobbet handlar sist och slutligen om den personliga kemin mellan medlemmen och assistenten. Men om man är en person som tycker om att vara social så har man en bra förutsättning för att tycka att det här jobbet är intressant.

För tillfället studerar Westerlund till socialarbetare. Exakt hur länge han tänker fortsätta arbeta som personlig assistent vet han inte men yrket vill han ändå varmt rekommendera.

- Det bästa med det här yrket är hur väl man lär känna sin medlem och relationen man skapar sinsemellan. Jag skulle nog i dag kalla min medlem kompis.

Under de fem år Westerlund jobbat som assistent har han också lärt känna medlemmens familj och blivit en del av deras vardagsliv. De goda relationerna bidrar också till att Westerlund trivs så bra på jobbet.

- Jag har märkt att många medlemmar har ett ganska bra och fritt sinne för humor och det är något jag själv uppskattar. Då kan man på riktigt vara helt sig själv och vara lite vitsig av sig.

- Efter en tid blir arbetet genuint och det är kanske det finaste med yrket.

Diskussion om artikeln