Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksåklagaren ber riksdagen om lov för att åtala sannfinländaren Juha Mäenpää – misstänks för hets mot folkgrupp

Från 2020
Uppdaterad 23.01.2020 16:01.
Riksdagsledamoten Juha Mäenpää (Sannf) intervjuas i riksdagen. Han har händerna i kors och han sitter vid ett bord och har en mikrofon framför sig.
Bildtext Riksdagsledamot Juha Mäenpää (Sannf).
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Riksåklagare Raija Toiviainen ber riksdagen om tillstånd för att väcka åtal mot sannfinländaren Juha Mäenpää. Han misstänks för hets mot folkgrupp på grund av ett uttalande i riksdagen i juni 2019.

Riksdagen får nu ta ställning till om riksdagsledamoten Juha Mäenpää (Sannf) kan åtalas.

I juni 2019 jämförde Mäenpää i ett anförande asylsökande som hör till en viss etnisk grupp med invasiva arter som måste bekämpas.

Enligt polisens förundersökning är det skäl att misstänka att Mäenpää gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Mäenpää är en av tre riksdagsledamöter som misstänks för hets mot folkgrupp.

Blir en fråga för grundlagsutskottet

Riksåklagaren påpekar att det inte är klart att Mäenpää åtalas även om riksdagen ger sitt tillstånd.

Eftersom Mäenpää uttalade sig i riksdagen måste riksdagen ge sitt tillstånd för att åtal mot honom ska kunna väckas. Enligt grundlagen krävs att riksdagen godkänner det med en majoritet på fem sjättedelar. Alltså 167 ledamöter om alla 200 är närvarande.

Sannfinländarna har 39 riksdagsledamöter i sin grupp. Röstar hela gruppen emot förslaget räcker det för att fälla förslaget.

Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho säger till Yle Uutiset att Sannfinländarna kommer att motsätta sig åklagaren yrkan.

"Sällsynt men ändå normal process"

Markku Suksi som är professor i offentlig rätt känner inte till ett enda fall där en riksdagsledamot skulle ha åtalats för sina uttalanden i riksdagen.

Men även om processen är ovanlig, ser han den som fullt normal.

– När det finns skäl att misstänka brott måste något göras. Nu har polisen kommit fram till att det finns skäl att misstänka brott och då måste riksåklagaren fundera på möjligheten att väcka åtal, förklarar han.

Att riksdagsledamöterna ska få rösta om saken har att göra med tryggandet av den politiska yttrandefriheten.

– Det här har långa historiska anor. Man försöker garantera att riksdagsledamöterna har ett utrymme att agera i riksdagen inom ramen för politiska yttranden. Den politiska yttrandefriheten måste vara skyddad i riksdagen, säger Suksi.

Riksdagen behandlar frågan genast när vårsessionen inleds i februari. Innan den slutliga omröstningen ska grundlagsutskottet ge ett betänkande.

Rättelse 23.1.2020 kl. 13.30 Rubriken sade felaktigt att riksåklagaren vill ställa Juha Mäenpää inför riksrätt. Det korrekta är att riksåklagaren vill åtala Mäenpää.

Artikeln uppdaterades 23.1.2020 kl. 15.57 med Markku Suksis kommentarer.

Diskussion om artikeln