Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kirsi Pimiä blir kanslichef vid Inrikesministeriet

Från 2020
En blond korthårig kvinna i rosa glasögon.
Bildtext Kirsi Pimiä.
Bild: Lehtikuva

Kirsi Pimiä tar över som kanslichef vid Inrikesministeriet efter Ilkka Salmi. Hon inleder sitt arbete i februari.

Det är statsrådet som utnämnt vicehäradshövdingen, juris kandidat Kirsi Pimiä.

Utnämningen har redan på förhand väckt debatt och en del har kritiserat den för att vara politisk. Mellan 1997–2000 har Pimiä jobbat som lagstiftningssekreterare för Gröna riksdagsgruppen under flera tillfällen. En annan kandidat som varit aktuell för jobbet är Skyddspolisens chef Antti Pelttari. Han har kopplingar till Samlingspartiet.

De gröna har tidigare uttryckt kritik mot politisk utnämningar.

Pimiä har tidigare arbetat som diskrimineringsombudsman vid justitieministeriet sedan 2015. Tidigare har hon varit anställd som utskottsråd i riksdagen.

I sin nya roll ska hon bistå inrikesministern genom att leda, utveckla och övervaka verksamheten vid ministeriet och inom förvaltningsområdet. Just nu är Maria Ohisalo (Gröna) inrikesminister.

Enligt pressmeddelandet har det gjorts en omfattande säkerhetsutredning av kanslichefen. Hon har också ingått ett sex månaders karensavtal enligt statstjänstemannalagen.

Tanken med avtalet är att personen under den här tiden inte kan övergå till andra uppgifter utanför statsförvaltningen där hen kunde utnyttja sekretessbelagd information för att skaffa sig själv fördel.

Diskussion om artikeln