Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna vill sänka bränsleskatterna och låta andra ta ansvar för att minska utsläppen

Från 2020
Jussi Halla-aho står framför en Sannfinländar-logga.
Bildtext Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho tycker att utsläppen ska minskas där de produceras.
Bild: Lehtikuva

Regeringen Marins klimatmål påverkar finländarna på olika sätt. Det var budskapet hos Sannfinländarna på torsdagen. Enligt partiet förlorar Sannfinländarnas, Samlingspartiets och Centerns anhängare, medan De grönas och Vänsterförbundets anhängare vinner på regeringens planerade åtgärder.

Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho kritiserade på torsdagen hårt regeringen Marins klimatpolitik och målsättningar. Regeringen vill att Finland ska vara koldioxidneutralt år 2035.

Halla-aho sa att Sannfinländarna accepterar den grundläggande utgångspunkten om en klimatuppvärmning, samt att människan har ett ansvar.

Utsläppen ska minskas där de produceras

Jussi Halla-aho, Sannfinländarnas ordförande

Finlands del av de globala utsläppen är ändå enligt Halla-aho försvinnande liten.

– Utsläppen ska minskas där de produceras.

Få utanför de stora städerna ser kollektivtrafik som ett alternativ

Sannfinländarna har låtit Taloustutkimus göra en undersökning om finländarnas attityder till klimatåtgärder.

Till exempel tycker 66 procent att koldioxidutsläppen som bilismen förorsakar borde stävjas för att bekämpa klimatförändringen.

Det är ändå förhållandevis få av dem som använder bil dagligen för arbets- och studieresor som ser kollektivtrafiken som ett realistiskt alternativ i det egna livet.

Mindre än 20 procent av dem som bor annanstans än i Helsingfors, Esbo, Vanda, Tammerfors och Åbo ser kollektivtrafiken som ett realistiskt alternativ.

”Bilisterna och de som bor i egnahemshus förlorar”

Sannfinländarna menar att många av det egna partiets, Samlingspartiets och Centerns anhängare bor i egnahemshus och kör bil.

Partiet anser att det därför är lätt för regeringen att till exempel höja bränsleskatterna, då det främst är andra än de egna anhängarna som drabbas ekonomiskt.

Det bästa Finland kan göra är att förhindra att industrin flyttar härifrån

Jussi Halla-aho, Sannfinländarnas partiordförande

Sannfinländarna anser att de som vinner på regeringens åtgärder är De grönas och Vänsterförbundets anhängare, alltså personer som inte kör bil och bor i höghus.

Metoden och slutsatserna kan väcka kritik. Indelningen är en kraftig förenkling.

Vill sänka bränsleskatterna och boendekostnaderna

Sannfinländarna presenterade på torsdagen också egna alternativ till regeringens politik. Enligt partiet borde bränsleskatterna sänkas, priset på el och uppvärmningskostnader likaså.

Partiordförande Halla-aho fick frågan om vilka nya åtgärder partiet föreslår för att bekämpa klimatförändringen.

– Det bästa Finland kan göra är att förhindra att industrin flyttar härifrån till länder med större utsläpp inom industrin och energiproduktionen.