Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ledningen i Akilles bandy frikänns - två andra döms till böter för förfalskning efter att ryska spelare vistats olagligt i landet

Från 2020
Uppdaterad 23.01.2020 16:58.
Ett hus en solig oktoberdag
Bildtext Domen från tingsrätten i Östra Nyland föll på torsdagen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Åtta styrelsemedlemmar i Akilles Bandy åtalades för arbetsgivarförseelse efter att ha låtit ryska spelare spela i laget trots att de befann sig olagligt i landet. Östra Nylands tingsrätt förkastade åtalet.

Fallet behandlades i Östra Nylands tingsrätt i början av januari.

Enligt tingsrätten kan styrelsen inte ha gjort sig skyldig till en arbetsgivarförseelse eftersom de ryska spelarna inte arbetade för Akilles bandysektion.

Spelarna fick 500 respektive 1000 euro per månad i matpengar. Orsaken till att den ena spelaren fick en större ersättning är för att han hade sin fru med sig.

Akilles Bandy betalade spelarnas boende och lunch samt ersatte kostnaderna för att skaffa visum och för en eller två resor mellan Borgå och hemlandet.

Enligt Akilles Bandy är det praxis att ersätta utgifterna för utländska spelare.

Tingsrätten kunde inte bevisa att kontraktet mellan Akilles Bandy och spelarna skulle ha varit ett arbetskontrakt.

Till exempel saknade Akilles Bandy arbetslednings- och övervakningsrätt som är ett av de viktigaste kriterierna för ett arbetsförhållande.

I praktiken betyder det att Akilles Bandy inte har rätt att beordra spelarna att delta i träningar och matcher - det är frivilligt.

Falska stämplar gav böter

Vidare åtalades ytterligare två personer för att ha medverkat till att skaffa falska stämplar i spelarnas pass.

Enligt stämplarna skulle spelarna ha befunnit sig i Bukarest och Bratislava trots att de egentligen var i Borgå. Spelarnas visum hade gått ut och de borde ha lämnat landet.

De två personerna fanns skyldiga till förfalskning efter att ha samarbetat om att föra de två ryska spelarnas pass till Ryssland för att stämplas.

De två personerna ska betala 40 dagsböter vardera samt en brottsofferavgift på 80 euro till staten.

Artikeln uppdaterades 23.1.2020 klockan 16:58: Styckena om spelarnas ersättning och kriterierna för arbetskontrakt har lagts till.