Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Familjen Vilander testade att leva klimatsmart - "Vi har mer pengar och mindre stress nu"

Från 2020
Två av barnen i familjen Vilander
Bildtext Viivi och Iiris Vilander
Bild: Charlotte Estman-Wennstrom lotte.estman@gmail.com

- Det svåraste var nog att helt lämna bort det röda köttet. Nå, vi har inte helt lämnat bort det, men vi har minskat på det jättemycket, säger Jessica Vilander. För ett halvt år sedan utmanades familjen Vilander att leva klimatsmart i en månad.

Jag ringde upp Jessica Vilander för att fråga hur det känns att leva klimatsmart, över ett halvår efter att vi utmanade familjen att ställa upp i ett test där vi filmade familjen medan de försökte leva mer klimatsmart under en månad. Resultatet blev tv-dokumentären Klimatkampen:

Klimatkampen - Spela upp på Arenan

Övre raden från vänster: Iiris, Isak, Jessica och Veikko Vilander. Nedre raden från vänster: Noomi, Viivi och Milja Vilander.

- Alla har ju sina vanor, det här är bara en ny vana, konstaterar fembarnsmamman Jessica Vilander nu om omställningen.

Familjen fortsatte leva klimatvänligt efter testet och försöker nu minska klimatavtrycket ytterligare.

I begynnelsen

Första gången jag träffar Isak och Jessica Vilander är våren 2019, då deras fem barn är i åldern 0-9 år. De bor i ett egnahemshus i centrum av Ekenäs, som de nyss har köpt och håller på att renovera.

Jag och min man Stefan Svanfeldt ville utmana dem att leva ett mer klimatsmart liv under en månad och räkna ut deras uppskattade klimatavtryck, samtidigt som vi filmar processen.

Vi valde just dem för att de sade att de inte vet så mycket om klimatförändringen eller om vad de kan göra för att leva mer klimatsmart i sin vardag. Idéen var att testa en helt vanlig familj, mitt i vardagen.

Ingrid och Stefan Svanfeldt
Bildtext Ingrid och Stefan Svanfeldt.
Bild: Charlotte Estman-Wennstrom lotte.estman@gmail.com

- Jag tänkte bara att okej, intressant, säger Jessica Vilander nu och medger att hon själv var rätt okunnig när det gäller miljö- och klimatfrågor.

Testet baserade sig på bolaget Spark Sustainabilitys klimaträknare, som kan uppskatta en persons klimatavtryck i kilogram koldioxidekvivalenter per år. Beräkningen görs på basen av de svar som man ger på en lång rad frågor om ens liv och vanor.

Frågorna gäller bland annat hur man värmer sitt hem, vilka resor i vardagen och på fritiden man gör, vilka shoppingvanor man har och vad man äter. Frågorna avspeglar det som i regel påverkar finländarnas koldioxidavtryck mest.

Alla har ju sina vanor, det här är bara en ny vana

Jessica Vilander
Jessica, Iirs och Veikko Vilander
Bildtext Jessica, Iirs och Veikko Vilander
Bild: Ingrid Svanfeldt

Testet

Vi ställde frågorna till familjen före testet och på basen av svaren utformades ett program med riktade åtgärder som skulle hjälpa familjen att minska sitt klimatavtryck under testmånaden.

Efter testmånaden fick familjen igen svara på samma frågor och med hjälp av svaren kan man räkna ut om Vilanders har lyckats leva mer klimatsmart.

Det visade sig att familjen Vilander redan före testet levde mycket klimatsmart. Eftersom det är frågan om en familj med många barn och Jessica Vilander fortfarande är hemma med familjens två minsta barn tillåter familjens ekonomi inte onödiga uppköp eller matsvinn.

Familjen köper de flesta kläderna begagnade, och också möblerna i det nya huset är till stor del begagnade. Shopping hör inte till den här familjens fritidsintressen och när familjen reser, gör de det oftast med en egen fullastad bil.

Det här gör att familjens koldioxidavtryck är relativt litet när man jämför dem med många familjer med högre inkomster. Flyger gör familjen dessutom inte, på grund av Isak Vilanders flygrädsla.

- Jag har en hemsk flygskräck, därför vill jag inte flyga,
och det är ju också tydligen ett klimatsmart sätt, säger Isak Vilander och berättar att familjen åkte bil ända till Spanien för några år sedan, då paret "bara" hade tre barn.

Ursula Rinta-Jouppi och Stefan Svanfeldt
Bildtext Ursula Rinta-Jouppi, abiturient från humanekologiska linjen på Tölö gymnasium fungerade som coach för hur man sadlar om till en miljövänlig livsstil. Här tillsammans med Stefan Svanfedt
Bild: Charlotte Estman-Wennstrom

Sålde bilen och fick mer tid hemma

Men Vilanders ville ytterligare minska sitt klimatavtryck. Den största omställningen var att börja äta mer vegetarisk mat, och att helt försöka undvika nöt- och griskött.

För att minska användningen av bilen, testar Isak Vilander att cykla eller jogga till jobbet som ligger 30 km från hemmet. Han har också börjat samåka oftare.

Inte visste jag att det fanns grön el eller att det var så dåligt för klimatet att äta rött kött

Jessica Vilander

Under testmånaden hade familjen ännu två bilar, men har nu insett att de kan klara sig med en bil. Några månader efter testet sålde de den andra bilen. Det har de inte ångrat.

- Det är så dyrt att ha två bilar, pengarna tog tidigare alltid slut innan vi fick mer pengar på kontot. Nu räcker pengarna lite längre, säger Jessica Vilander, och säger att hon faktiskt njuter av den begränsning som ett liv utan egen bil ger.

- Tidigare åkte jag till kompisar som bor lite längre bort med bil, nu är jag mer hemma och märker att jag blivit mer strukturerad. Rutinerna funkar mycket bättre här hemma nu.

- Och jag promenerar till butiken.

Ursula Rinta-Jouppi, Iiris Vilander, Viivi Vilander, Stefan Svanfeldt, Milja Vilander, Noomi Vilander, Jessica Vilander, Veikko Vilander och Isak Vilander.
Bildtext Ursula Rinta-Jouppi, Iiris Vilander, Viivi Vilander, Stefan Svanfeldt, Milja Vilander, Noomi Vilander, Jessica Vilander, Veikko Vilander och Isak Vilander.
Bild: Charlotte Estman-Wennstrom lotte.estman@gmail.com

Grön el

Familjen Vilander har ett så kallat grönt el-avtal, där leverantören lovar att producera den mängd el kunden köper med förnybara energiformer som vind- eller vattenkraft.

- Inte visste jag att det fanns grön el eller att det var så dåligt för klimatet att äta rött kött. Och inte visste mina kompisar det heller.

Barnen är fortfarande så små, att man inte egentligen diskuterar klimatproblematiken med dem hemma.

- De lever ännu i sin värld, säger Jessica Vilander som medger att man nog ibland får förklara för barnen varför familjen inte shoppar i köpcenter eller varför de ska äta grönsaker. Men då hänvisar de vuxna oftast till familjens ekonomi och till hälsan och mer sällan till att det gynnar klimatet.

Text: Ingrid Svanfeldt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln