Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yle har skrivit på avtal om att bli hyresgäst i Wasa Station

Från 2020
Uppdaterad 24.01.2020 12:09.
Arkitektens bild av Wasa Station.
Bild: Arosuo Arkkitehdit Oy.

Planerna för Wasa Station tar ett steg framåt då Yle nu skrivit på ett avtal om att bli en av hyresgästerna. I år väntas ett beslut av politikerna i Vasa om byggplanerna blir verklighet.

Yle och byggnadsföretaget YIT har skrivit på ett hyresavtal om att Yles verksamhet i Vasa ska flytta till Wasa Station ifall byggplanerna förverkligas.

En flytt till Wasa Station skulle tidigast bli aktuell hösten 2023.

Stadsfullmäktige fattar det avgörande beslutet

Avtalet mellan Yle och YIT gör att planerna är ett steg närmare att förverkligas i och med att antalet potentiella hyresgäster ökar.

- Det är en väldigt fin nyhet för Vasa. Det här har vi väntat på. Nu börjar vi vara ganska nära de 65 procent som YIT har haft som villkor för att börja bygga Wasa Station, säger Maria Tolppanen, (SDP), ordförande för Vasa stadsstyrelse och ordförande för stadsstyrelsens Wasa Station-kommitté.

Tolppanen kan inte ännu säga när ärendet kommer upp till behandling i Vasa stadsfullmäktige.

- Det beror helt på i vilken takt YIT:s förhandlingar med olika parter framskrider. Det går inte i det här skedet att säga om fullmäktige tar upp frågan på våren eller hösten. Men vi är väldigt hoppfulla att vi skulle komma så långt i år att byggandet kan påbörjas.

Maria Tolppanen är socialdemokratisk lokalpolitiker och riksdagsledamot.
Bildtext Stadsstyrelsens ordförande Maria Tolppanen som innan hon blev politiker jobbat som redaktör vid Yle på Abborrvägen på Brändö.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Yle äger i dag fastigheten på Abborrvägen i Vasa. Enligt Veli-Matti Uotinen, chef för Yles fastighetsservice har man länge övervägt att flytta verksamheten från nuvarande utrymmen.

- Yle har i flera år funderat på alternativ till fastigheten på Brändö i Vasa. Den 5 500 kvadratmeter stora byggnaden är för stor för Yles nuvarande behov, säger Uotinen.

Fastighetschef: Ett bra alternativ för Yle

Veli-Matti Uotinen är glad att man nu kommit så långt att ett avtal är skrivet.

- Vi är glada över avtalet med YIT. För Yle skulle en flytt till Wasa Station vara en mycket god lösning. För oss är det viktigt att ha tillgång till moderna utrymmen. Samtidigt kan vi minska våra fastighetskostnader, säger Uotinen.

Om Wasa Station blir verklighet innebär det att Yle Österbotten, Svenska Yles övriga innehåll och produktionsgrupper tillsammans med Yle Pohjanmaa flyttar från sina nuvarande utrymmen på Abborrvägen.

Planerna gäller inte Strömsö, som fortsätter i sina nuvarande utrymmen i Villa Strömsö i Västervik, Vasa.

Yles hus i Vasa
Bildtext Yles fastighet på Brändö.
Bild: Yle/Chanette Härus

De nya lokalerna i Wasa Station skulle vara mindre än Yles nuvarande utrymmen. Yle skulle få drygt 2000 kvadratmeter till sitt förfogande och fortsättningsvis ha tillgång till såväl en fullskalig tv-studio som flera radiostudior.

Yle planerar i samarbete med YIT och Vasa stad hur fastigheten på Abborrvägen ska användas i framtiden.

Hotellkedja har också skrivit på avtal

Wasa Station ska enligt planerna bestå av bland annat ett köpcentrum, musik- och kongresscenter, hotell och kontorsutrymmen. I anslutning till helheten planeras även bostäder.

I september i fjol klarnade det att den holländska hotellkedjan Odyssey Hotel Group har undertecknat ett preliminärt hyresavtal för Wasa Station.

Diskussion om artikeln