Finlandssvenskar i Kina om coronaviruset: "Känslan är den samma som under sarsepidemin"
Andningsmask, distansarbete och noggrann handhygien - det är några sätt av sätten finlandssvenskar i Kina kan skydda sig mot det nya coronaviruset.
Antalet fall av coronavirus ökar stadigt i Kina, och flera städer har satts i karantän för att hindra att smittan sprider sig. Vi har pratat med två finländare som bor i landet om coronaviruset.
Viruset har slagit till mot Kina vid den sämsta tänkbara tidpunkten. På lördag firar nämligen kineserna nyår och många reser hem till sina släktingar. Resorna gör att viruset sprider sig lättare, och i många storstäder förväntas epidemin bli värre först när resenärerna återvänder till sina hem.
Finlandssvenske Jack Ilmonen har bott på olika håll i Kina i 17 år men befinner sig för tillfället i Shanghai där situationen väntas förvärras först efter nyåret.
För tillfället syns coronaviruset inte märkbart i Shanghai enligt Ilmonen, men desto mer i huvudstaden Peking där hans fru befinner sig.
– Från Peking kommer det hela tiden information och varningar till mig i stil med “gå inte ut”. Panikkänslan är densamma som år 2003 när jag bodde i Hongkong och sarsviruset var aktuellt.
Folk delar videor som visar människor som ligger på gatan eller verkar ha fallit ihop i sjukhusen av coronaviruset. Sen kommer det läkare som ser ut som att de är rymdklädda som sköter om patienterna
― Jack Ilmonen om videon som sprids på sociala medier
Sars upptäcktes vid årsskiftet 2002–2003 och över 8 000 insjuknade globalt. Sammanlagt dog nästan 800 personer.
– Paniken förändrar hur människor beter sig. Människor undviker folkmassor och publika transportmedel. Alla använder ansiktsmask.
Under sarsepidemin fick de kinesiska myndigheterna utstå kritik för att de försökte hemlighålla vad som pågick. Enligt Ilmonen har man lärt sig av sina misstag.
– Det har skett en stor utveckling gällande beredskapsplan, samhälleliga resurser och kunskap om hur man sköter virus. Reaktionstiden är väldigt kort, vilket är bra.
Filmer av kollapsande människor sprids på sociala medier
Jack Ilmonen får sin information främst från grupper i appen Wechat, som är som en kinesisk version av Whatsapp.
I grupperna delar Ilmonens bekanta med sig av information de fått från till exempel myndighetssidor.
– Folk i gruppen är oroliga och det värsta är att de delar med sig av videor som visar människor som ligger på gatan eller som verkar ha fallit ihop i sjukhusen av coronaviruset. Sen kommer det läkare som ser ut som att de är rymdklädda som sköter om patienterna. Folk skriker och gråter och det är panik.
Man vet ju aldrig om dom plötsligt hittar på att stänga flygplatser eller så sätter dom mig i karantän i Paris där jag mellanlandar
― Christoffer Norrgård, orolig för sin hemresa till Finland.
Men det finns också de som håller huvudet kallt och redan kan skämta om saken.
– Det cirkulerar också en humorvideo där en kinesisk ung man hostar en gång i vardagsrummet och nästa sekund springer polisen, läkaren och armén in, säger Ilmonen och skrattar.
För Ilmonen har coronaviruset inte inneburit några nya rutiner, för han har alltid varit noga med att skydda sig.
– Jag och min familj tvättar ofta händerna. Vi äter bara på kvalitétställen och jag använder ansiktsskydd på allmänna platser. På kvällarna har jag däremot sällan mask.
Jag har hört av kompisar som bor i Wuhan att ifall någon hostar så hajar folk till och försöker se vad som händer
― Christoffer Norrgård, bor i Shanghai.
Ska det alls gå att flyga hem till Finland?
30-åriga Christoffer Norrgård upplever också att de flesta klarar av att hålla huvudet kallt trots virussmittan. Norrgård är född och uppvuxen i Vasa, men har bott i Shanghai sedan två år tillbaka.
Han tycker sig ändå se en liten förändring bland människorna på stan.
– I Shanghai är det vanligt att människor har andningsmasker hela tiden på grund av den dåliga luften, men visst har viruset gjort att allt fler har andningsmask. Jag har hört av kompisar som bor i Wuhan att ifall någon hostar så hajar folk till och försöker se vad som händer.
Långledigheten innebär ändå ett litet spänningsmoment för Norrgård. Under de senaste dagarna har han följt med läget extra noga, eftersom också han ska flyga hem under nyårsledigheten.
– Man vet ju aldrig om de plötsligt hittar på att stänga flygplatser eller så sätter dom mig i karantän i Paris där jag mellanlandar, säger Norrgård skrattande.
Norrgård gissar att Shanghai flygplats har infört kontroller där man mäter temperaturen på passagerarna med pistolliknande maskiner för att försäkra sig om att ingen som är smittad reser iväg.
Arbetsgivaren uppmanar att stanna hemma
Christoffer Norrgård följer med läget genom kinesiska nyhetssajter och sociala medier. Norrgård berömmer, precis som Ilmonen, myndigheternas öppenhet om ämnet.
– Kina har lärt sig sin läxa och landet har varit öppet från första början med vad som händer.
Norrgård har till exempel fått ta del av en lista på vilka sjukhus som tar emot patienter som misstänker att de har smittats av coronaviruset.
– Alla sjukhus tar inte emot patienter med feber, eftersom det är ett av symtomen.
Norrgårds arbetsgivare Wärtsilä har också skickat ut information till arbetstagarna.
– Har du vistats i Wuhan under den senaste månaden måste du jobba två veckor hemifrån till exempel.