Många tomma affärslokaler i Vasa centrum: "Medlidande hjälper inte, Vasaborna måste öppna plånboken"
Antalet tomma affärslokaler i Vasa centrum har fått Vasabor att fundera på hur det står till med centrumhandeln. För tillfället finns omkring 50 lediga affärslokaler i centrum. Rewell Centers vd Susanna Spak säger att Vasabor måste öppna plånboken om de vill att företagarna ska klara sig.
För tillfället har Rewell Center tio lediga affärslokaler och Espen två. I hela Vasa centrum finns omkring 50 lediga affärslokaler.
Anna Liljekvist, 23, jobbar i en affär och bloggar om mode och skönhet på Sevendays. Också hon har märkt att flera affärer håller på att stänga bland annat i Rewell Center.
- Jag kan tänka mig att konsumtion överlag har förändrats jättemycket. Folk shoppar mindre nytt. Man shoppar mer medvetet och mycket på nätet.
Liljekvist köper oftast kläder i butik eftersom hon vill känna på plaggen och prova dem innan hon köper. Köper man på nätet måste man kanske skicka tillbaka plagg och det blir jobbigt, tycker Liljekvist.
Skönhetsprodukter och skor köper hon däremot hellre på nätet.
- Där finns oftast ett större utbud av färger, dofter och märken.
Efterlyser fler mindre affärer
Liljekvist tycker att det finns ett varierat utbud av affärer i Vasa centrum, med både kedjor och mindre affärer.
Hon skulle gärna ser fler mindre affärer som erbjuder något annat än alla kedjor har, något mer nischat och speciellt.
- Kedjorna har ganska långt samma kläder och samma trender.
Anna Liljekvist föredrar att shoppa i Vasa centrum hellre än att åka ut till Stenhaga.
- För mig som bor här i centrum är det bekvämt att shoppa i centrum.
Rewell Centers vd: Ökad konkurrens och förändrat konsumentbeteende
Enligt Rewell Centers vd Susanna Spak beror läget med tommar affärslokaler i Vasa centrum på flera orsaker.
- De senaste 5-6 åren har konkurrensläget förändrats i Vasa centrum och i regionen runtomkring. Det är fler som ska dela på samma kaka. Befolkningsmängden har inte ökat i samma takt som affärslokalerna, och den utvecklingen är inte nödvändigtvis så vettig på längre sikt.
Konsumenternas beteende har också förändrats. Näthandeln har ökat kraftigt vilket märkts tydligt bland annat inom klädhandeln.
- Klimatdiskussionen har också gjort att folk börjat tänka på ett annat sätt. Det är bra, men det gäller för företagarna att kunna svara på de här trenderna.
Folks förändrade konsumtionsvanor är förstås inte bara en utmaning för Vasa centrum utan för hela Vasa, hela landet och hela Europa, säger Susanna Spak.
- Jag sitter själv i styrelsen för Finlands köpcenterförening och vet hur läget ser ut på andra håll i landet. I Helsingfors har man samma problem. På Mannerheimvägen finns många tomma affärslokaler. I Helsingfors har man också byggt nya köpcenter utan att kundmängden har ökat så mycket.
Folk konsumerar gärna upplevelser
Spak säger att det gäller att hitta företag som klarar sig på dagens marknad.
- Jag tror starkt på att service är det som får företag att klara sig i dag. Jag tror att människor också i fortsättningen vill träffas och inte bara handla på nätet. Och förstås måste produkten vara eftertraktad. Gärna ska man också ha både en fysisk affär och en nätbutik.
Hur ska man nå de konsumenter som tänker på klimatet och inte vill köpa någonting?
- Det gäller att hitta fler företag som erbjuder upplevelser. Folk vill nog konsumera upplevelser även om de inte vill köpa saker, säger Susanna Spak.
- Det kan handla om att gå ut och äta med partner, familj eller vänner, eller unna sig en natt på hotell.
Susanna Spak säger att Vasabor som oroar sig över läget i Vasa centrum också måste vara beredda att öppna plånboken om de vill att företagarna ska klara sig.
- Att oja sig över läget i Vasa centrum hjälper inte företagarna.
För tillfället har man några seriösa förhandlingar på gång om nya hyresgäster i Rewell Center, men inget är klart ännu, säger Susanna Spak.
Husgeråd saknas i centrum
Jan-Erik Hinds, fastighetschef på Harry Schaumans stiftelse som äger gallerian Espen i Vasa centrum, säger att man också där har ett par tomma lokaler men att starten på det stora hela har gått bra.
- Espen har ganska mycket mode och kläder, vilket är bra på sätt och vis för affärerna stöder varandra till stor del. Men det finns säkert sådant man kan komplettera med.
- När Anttila fanns i stan fanns ett utbud av saker som kan behövas i hemmet. Det finns det nästan ett vakuum av i centrum nu. Det finns inte riktigt någon som erbjuder husgeråd, hemtextilier och sådant. Det kunde vara någonting.
Begreppet butiksdöd i Vasa centrum är han skeptisk till.
- Jag vet inte om man kan prata om butiksdöd. Vi tror nog från stiftelsens sida på centrum. Annars skulle vi väl inte ha investerat så pass mycket i Espen som vi gjorde.
- Inte kommer butikerna i centrum någonsin att slås ut,för det är ändå läget som är avgörande och centrum är alltid viktigt.
Marketarna i Stenhaga har också sin plats och kompletterar utbudet i Vasa centrum, anser Hinds.
- Där finns ganska mycket sådant som kräver stora utrymmen som inte finns i centrum.
Ska diskutera söndagsöppet
Inom centrumhandeln i Vasa har man nu bildat en arbetsgrupp som ska diskutera vilken väg man ska gå med söndagsöppet i centrum.
- Vi har full förståelse för att det är dyrt att ha personal på söndagar. Samtidigt är det viktigt att man lär folk vad som gäller. Antingen är det öppet eller stängt, men det är väldigt svårt att pendla mellan öppet och stängt. Då vet ingen vad som gäller.
I dag har en del affärer söndagsöppet, andra inte, och man försöker nu hitta en gemensam riktlinje så att det ska bli tydligare för kunderna.
Jan-Erik Hinds har också ett önskemål till beslutsfattarna i Vasa gällande centrumhandeln.
- Det pratas ju väldigt mycket om det här med parkeringsplatser. Det är det som är argumentet för att fara någon annanstans, att man får parkera gratis.
- Vi har full förståelse för att man inte kan ha gratis parkering i centrum för bilplatser är dyra. Men på söndagar kunde man eventuellt ha lite mer fria tider med tanke på söndagshandeln.
Tror på Wasa Station
Nu planeras ett nytt köpcenter, Wasa Station, på den plats där busstationen tidigare fanns i Vasa. Anna Liljekvist är övertygad om att det finns utrymme för ytterligare ett köpcenter i Vasa trots att flera affärer i centrum tvingats stänga.
- Absolut. Kedjor som Zara och Mango fattas ju fortfarande. Kedjor som är jättestora bland tjejer och killar i min ålder. Jag tror också att det finns utrymme för fler nischade affärer.
Trenden att satsa på upplevelser kunde köpcentren spinna vidare på, tycker Liljekvist.
- Det skulle vara roligt om köpcentren kunde erbjuda en heldagsupplevelse. Att man först går och shoppar, sedan och äter, sedan på bio eller bowling eller något liknande. Det tycker jag inte finns i Vasa i dag. Men man ser i det större städer.