Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea fick brysk ex-officer som utrikesminister – tecken på en ny tuffare linje

Från 2020
Uppdaterad 24.01.2020 09:21.
Nordkoreas nya, hårdföra utrikesminister Ri Son-Gwon (till vänster) skakar hand med Sydkoreas återföreningsminister Cho Myoung-Gyon
Bildtext Nordkoreas nya, hårdföra utrikesminister Ri Son-Gwon (till vänster) skakar hand med Sydkoreas återföreningsminister Cho Myoung-Gyon.

Nordkorea har utsett en hårdför före detta officer till sin nya utrikesminister. Den förre översten Ri Son-Gwon, är inte någon utbildad, försonlig diplomat, så som hans företrädare Ri Yong-Ho. Det här ses som ett tecken på att Nordkorea återgår till sin gamla, tuffa linje.

Utnämningen av Ri klargjordes på fredag av den officiella nyhetsbyrån KCNA, som rapporterade att Ri deltog i en tillställning för utländska diplomater i Pyongyang i egenskap av utrikesminister.

Rapporten sa inget om vad som har hänt med hans föregångare, utrikesminister Ri Yong-Ho.

Ri Son-Gwon har i 15 år deltagit i förhandlingar med Sydkorea, men aldrig suttit sig ner med diplomater från USA eller veterligen andra länder.

Från och med nu är det ingen idé att vänta sig framsteg mellan Nordkorea och USA

forskaren Cheong Seong-Chang

Han ledde det nordkoreanska ämbetsverk som handhar relationer med Sydkorea och var en ofta sedd gäst i Seoul. Han är också en högt uppsatt tjänsteman i Nordkoreas styrande Arbetarparti.

I Sydkorea har han fått hård kritik för sitt bryska, oartiga sätt mot sina sydkoreanska motparter. Han har bland annat öppet kritiserat sydkoreanska affärsmän i hårda ordalag för att de inte investerar i Nordkorea.

Ri Son-Gwon ersätter veterandiplomaten Ri Yong-Ho, som försvann spårlöst i augusti och har inte hörts av sedan dess. Flera andra toppdiplomater som förberedde det misslyckade toppmötet med president Donald Trump i Vietnam i fjol, har också rensats ut sedan mötet i februari.

Utnämningen ses därför som ett tecken på att det isolerade Nordkorea går in för en allt tuffare linje i sina relationer med omvärlden och särskilt USA.

Ri Son-Gwon har i Sydkorea kritiserats för sitt bryska oartiga sätt
Bildtext Ri Son-Gwon har i Sydkorea kritiserats för sitt bryska oartiga sätt.

Den sydkoreanska forskaren Cheong Seong-Chang säger att utnämningen är ytterligare ett klart tecken på att Nordkorea intar en hårdare linje i sina relationer med USA och att det går vidare med utvecklingen av sin kärnvapenarsenal.

– Från och med nu är det ingen idé att vänta sig framsteg mellan Nordkorea och USA, säger Cheong.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelade nyligen att Nordkorea inte anser sig bundet av vaga löften om nedrustning eller provstopp och att det som bäst utvecklar ett nytt "strategiskt vapen", eftersom USA inte har lättat på sanktioner så som väntat.

En källa i det amerikanska utrikesministeriet säger att man är medveten om att Ri nu är den nya toppdiplomaten i Pyongyang och att man hoppas att han ställer sig välvilligt till förhandlingar.

– Man tjänar inget på att inte tala. Det är bara till deras fördel, så vi uppmanar dem att förhandla. Det är frågan om långsam, tålmodig diplomati och det håller vi oss till, säger tjänstemannen som ville hålla sig anonym.

Källor: KCNA, AP

Diskussion om artikeln