Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rally-VM startade i klassiska Monte Carlo – de bästa finländarna sexa och sjua efter öppningsdagen

Från 2020
Kalle Rovanperä kör i Monte Carlo-rallyt.
Bildtext Kalle Rovanperä kör i Monte Carlo-rallyt.

Rally-VM-serien startade med det legendariska Monte Carlo-rallyt i torsdags då man körde två specialsträckor i den franska natten. Sebastien Ogier vann den första etappen medan totalledaren Thierry Neuville tog hem den andra. Esapekka Lappi är som bästa finländare sexa, nykomlingen Kalle Rovanperä sjua.

Storlöftet Kalle Rovanperä, som kör sitt första VM-rally med en WRC-bil, inledde piggt och var femma efter den första specialsträckan som vanns av fransmannen Sébastien Ogier. Skillnaden blev 10,2 sekunder.

– Det var roligt. Vi körde med supersoft-däck och jag antar att jag körde för aggressivt för dessa däck och därför hettade de upp, sade Rovanperä efter den inledande specialsträckan.

– I slutet var det rejält halt men jag njöt för fulla muggar, sade Rovanperä.

Ott Tänak var näst snabbast före Elfyn Evans och Neuville.

M-Sports finländska duo Teemu Suninen – Esapekka Lappi blev långt från täten. Suninen hade de största problemen när virvlande löv täckte till bilens luftintagningskanaler och motorn blev överhettad.

– Ser inte bra ut, sade Suninen kortfattat.

Neuville tar över

På den andra specialsträckan var det ombytta roller: Thierry Neuville var överlägset snabbast och Rovanperäs insats var inte lika bra som på den inledande sträckan.

– Det var svårt, första gången i så kallade Monte-förhållanden, det vill säga snö och is. Visste inte vad jag hade att vänta mig så vi tog det säkra före det osäkra, sade Rovanperä vars placering föll från femma till sjua.

Esapekka Lappi var bästa finländare på sjätte plats. Teemu Suninens problem fortsatte och Fordkusken tvingades avbryta. Tack vare rally2-regeln får han fortsätta rallyt på fredagen, men dras med ett tiominuters tidsstraff.

Inför fredagens sex etapper har Neuville en ledning på drygt 19 sekunder till Ogier, som i sin tur ligger 6 sekunder före Tänak och Evans.

Ställningen efter 2/16 specialsträckor:

1. Thierry Neuville Hyundai 26.23,5
2. Sebastien Ogier Toyota + 19,1
3. Ott Tänak Hyundai + 25,1
4. Elfyn Evans Toyota + 25,4
5. Sebastien Loeb Hyundai + 51,0
6. Esapekka Lappi Ford +1.07,8
7. Kalle Rovanperä Toyota +1.18,5
8. Eric Camilli Citroen +1.58,6
9. Mads Östberg Citroen +1.59,6
10. S. Sarrazin Hyundai +2.19,6

Diskussion om artikeln