Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Överläkare i Ivalo: "Risken för smitta är en på miljonen" – två misstänkta fall av coronavirus utreds

Från 2020
Uppdaterad 24.01.2020 17:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
Presskonferens om de misstänkta coronavirusfallen i Ivalo - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Två personer från en kinesisk familj från Wuhan som uppvisar influensasymptom har sökt sig till hälsocentralen i Ivalo i natt.

Det här vet vi nu

  • Två turister från Wuhan i Kina, en pappa och hans son, uppsökte natten till fredag Ivalo hälsocentral med influensasymtom. De testades för coronavirus. Provsvaren är negativa, det vill säga personerna har inte smittats av coronaviruset.
  • Mamman i familjen är frisk, men satt i karantän tillsammans med resten av familjen som potentiell smittobärare.
  • Institutet för hälsa och välfärd THL underströk redan tidigare att det handlar om en misstanke och att det inte finns orsak att drabbas av panik.
  • De kinesiska turisterna har rest från staden Wuhan via Oslo och Kirkenes i Norge landvägen till Finland.
Programmet är inte längre tillgängligt
THL uppmanar till lugn gällande coronaviruset - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Prover har tagits under fredag morgon. Under förmiddagen har de skickats till Helsingfors för analys, säger infektionsöverläkare Markku Broas vid Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi till Svenska Yle.

– Ett preliminärt resultat klarnar under eftermiddagen eller tidig kväll, säger Mika Salminen som är avdelningsdirektör vid avdelningen för hälsosäkerhet vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Överläkare: Situationen är under kontroll

Chefsöverläkare Outi Liisanantti vid Ivalo hälsocentral sade under presskonferensen vid hälsocentralen att risken för att personerna smittats med coronaviruset är "en på miljonen".

– Människorna och turisterna är säkra här. Vi har situationen under kontroll, säger hon.

Eftersom man undersöker en helt ny typ av virus så kräver Världshälsoorganisationen WHO att ett visst protokoll för verifikation följs. Det här innebär att testet måste göras flera gånger innan resultatet kan anses tillförlitligt.

Enligt Liisanantti kommer resultaten att vara färdiga cirka klockan 18 på fredagskvällen, men att tidtabellen klarnar under dagen.

Salminen sade tidigare att han tror att resultaten står klara senast i morgon.

Handlar fortfarande om misstanke

Salminen understryker att det fortfarande handlar om en misstanke.

– WHO har gett ut instruktioner om i vilka situationer man bör testa för det nya coronaviruset och den här misstanken uppfyller dessa kriterier.

Så här skyddar du dig.

Salminen berättar att han inte vet om var de kinesiska turisterna som insjuknat befinner sig, men att myndigheterna i Lappland knappast går ut med det eftersom det handlar om privatpersoner. De insjuknade har satts i karantän.

Salminen poängterar att det är influensasäsong runt om i världen just nu, och sannolikheten för att de kinesiska turisterna verkligen skulle ha coronaviruset är inte så stor.

Beredskapsplan finns – Ivalo sätts inte i karantän

Ifall det visar sig att det verkligen handlar om coronavirus finns det en färdigt utarbetad plan på hur man går till väga.

– I praktiken innebär det att vi sköter människornas symptom och sjukdom helt normalt. Dessutom måste vi utreda vem som eventuellt exponerats och ser till att också de utreds.

Salminen berättar att de kinesiska turisterna visat symtom först i Finland, vilket begränsar antalet personer som behöver följas upp.

Viruset är såpass nytt att det inte finns så mycket information om det. Därmed är det fortfarande oklart hur allvarligt viruset verkligen är och hur snabbt det sprider sig.

– Därför har också Världshälsoorganisationen WHO väntat med att utlysa ett internationellt nödläge, förklarar Salminen.

Enligt Salminen är det exceptionellt att man sätter hela städer i karantän som man gör i Kina just nu.

– Jag tror att det är ett misstag som bara leder till mer problem. Det är helt uteslutet att vi skulle göra någonting sådant i Finland. Det finns inga bevis på att ett sådant förfarande skulle hjälpa situationen.

Finländare behöver inte oroa sig eller avboka resor till Lappland

Mika Salminen som är avdelningsdirektör vid avdelningen för hälsosäkerhet vid THL säger att det inte finns någon orsak att undvika kineser eller avboka sin resa till Lappland.

Även enligt infektionsöverläkare Markku Broas ska man inte drabbas av panik på grund av de misstänkta fallen.

Broas säger att det är helt normalt att man tar prov av personer som vistats i Wuhan och som uppvisar influensasymptom.

– Det är sannolikt att någon annan normal sjukdom ligger bakom, säger Broas till STT.

Broas uppger att de två kineserna är i ganska gott skick.

– Den ena har milda influensasymptom, den andra känner sig trött och lite sjuk, beskriver han.

Familjen har kommit från Wuhan via Norge

Den kinesiska familjen turistar i Lappland sedan några dagar. De har kommit dit från Wuhan i Kina via Norge, säger infektionsöverläkare Markku Broas.

Chefsöverläkare Outi Liisanantti vid Ivalo hälsocentral sade under presskonferensen att turisterna kom landvägen från Norge till Finland och att myndigheterna vet exakt vilken rutt personerna kom till Lappland.

– Vi vet hur de kom hit, men det är inte information som vi delar med oss eftersom vi inte misstänker att det rör sig om en pandemi, sade hon.

Hon sade tidigare på dagen till norska Dagbladet att turisterna rest från Oslo till Kirkenes varifrån de fortsatt till Ivalo.

Det är i Wuhan som den nya coronavirusepidemin har fått sin början.

Hittills har 26 personer dött i viruset, samtliga dödsfall har inträffat i Kina. Landets hälsovårdsmyndigheter har bekräftat nästan 830 smittade.

Smittofall har bekräftats också i Sydkorea, Japan, Hongkong, Macao, Thailand, Taiwan, Singapore, Vietnam och USA.

Även i Sverige har det funnits några misstänkta fall av personer smittade med det nya coronaviruset, rapporterar Dagens Nyheter. Sjuka har satts i karantän. Hittills har dock inga prover visat att det rört sig om smittan.

På torsdagen uppgav världshälsoorganisationen WHO är det fortfarande är för tidigt att utlysa ett internationellt nödläge med anledning av coronavirusutbrottet.

Diskussion om artikeln