Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns kommun fortsätter med sparprogrammet Balans 2020 - nu föreslås rekryteringslås för att minska på personalkostnaderna

Från 2020
En hög med utredningar där det står Balans 2020 på pappren.
Bildtext Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta anser att Sparprogrammet Balans 2020 fungerat som det ska.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Hittills har Kimitoöns kommun lyckats spara cirka en miljon euro med sparprogrammet Balans 2020. Men enligt kommundirektör Anneli Pahta har man fortfarande en lång väg att gå.

- Jag tycker att vi har lyckats ganska bra med besparingarna så här långt. Alltid kan man göra bättre men vi har ändå kunnat spara in ungefär en miljon euro, säger Pahta.

Personalkostnaderna är de största utgifterna i kommunerna. Trots att Kimitoöns kommuner slogs ihop 2009 har mängden personalen knappt minskat, men nu ser det ut att bli ändring på den saken.

I budgetförslaget för år 2020, som ännu inte godkänts i sin nuvarande form, föreslås ett så kallat rekryteringslås, som gör det svårare att ersätta någon i personalen som byter jobb eller går i pension.

Anneli Pahta.
Bildtext Anneli Pahta anser att större åtgärder behöver göras för att få kommunens ekonomi i balans, något hon hoppas man lyckas med redan år 2020.
Bild: Amanda Vikman/Yle

En nyanställning måste i fortsättningen motiveras och godkännas av ledningsgruppen.

Också personalen ska krympas. Kommunen ska sträva efter att minska antalet årsverken, det vill säga heltidsanställningar, från 547 till 509 på tre år.

- Uppsägningen är för alla arbetsgivare det absolut sista man vill göra. Därför måste man hela tiden ha koll på att vi inte anställer i onödan. Och vi utnyttjar ju så klart alla pensioneringar, det är närmast den vägen vi vill agera, säger Pahta.

Sluthyvlat - nu måste kniven fram

Mest pengar har man sparat inom bildnings- och omsorgsavdelningen. Bland annat lade man förra året ner Furubo daghem i Kärra. Tandläkarstationen i Dalsbruk flyttade upp till Kimito och hälsovårdscentralen i Dalsbruk krymptes ihop till en närservicepunkt med smalare serviceutbud.

- Det är så stora summor, att om vi hittills sparat ungefär en miljon med "osthyvel", eller att skala bort här och där, så fungerar inte den metoden längre, säger Anneli Pahta.

Därför måste kommunen fortsätta arbetet genom att se över hela servicenätet och de strukturella förändringar man kan göra.

Kommunshuset i Kimito
Bildtext Alla avdelningar i Kimitoöns kommun försöker hitta lösningar som sparar pengar.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Trots rapporter om att allt fler överväger att flytta till landet, råder allmänt en befolkningsminskning i glesbygden och Kimitoön är inget undantag.

Enligt de prognoser kommunen har är in- och utflyttningen ungefär lika stor. Befolkningsminskningen beror främst på att det dör fler än det föds.

- Vi jobbar dels för att inte befolkningsminskningen ska fortsätta i den takt som prognoserna visar. Men samtidigt måste vi vara realistiska och anpassa servicenätet enligt invånarantalet, då betyder det att man inte behöver så mycket tjänster och resurser 2030 som vi har i dag, säger Pahta.

Enligt Anneli Pahta märker man att även personalen i allt högre grad har förståelse för behovet av att göra sparåtgärder.

- Vi är väldigt tacksamma för att personalen tar det på allvar och det är så klart allas ansvar att lyckas, säger Pahta.

Diskussion om artikeln