Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ett café för dem som längtar efter ett barn – "det är fortfarande svårt att tala om missfall och barnlöshet"

Från 2020
Victoria Lassander-Sandin säger att caféet är en plats där hon får utlopp för sina känslor som annars kan vara svåra att uttrycka.
Bildtext Victoria Lassander-Sandin är en av dem som varit med och skapat Längtans café i Jakobstad.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Victoria Lassander-Sandin och hennes make fick ganska snabbt en son, men sen tog det stopp. Det blev inget syskon. Istället slutade graviditeten med missfall. Då väcktes tanken på en träffpunkt för dem som längtar efter barn.

Victoria Lassander-Sandin har varit öppen med sin längtan efter barn och sorgen över missfallet. Men hon insåg snabbt att ämnet inte är lätt att prata om. Trots att många delar samma upplevelse.

- När jag började prata om mitt missfall var det många som sa att de varit med om det samma, men inte berättat för någon om sin sorg och inte heller bearbetat den, säger Victoria.

Längtar efter ett tredje barn

Victorias första tanke var därför att skapa ett forum där man kunde tala om missfall. Men för ett år sedan slog sig Victoria samman med två andra doulor och skapade Längtans café. Sedan dess har gruppen träffats en gång i månaden i Folkhälsans utrymmen i Jakobstad.

Till Längtans café är alla som längtar efter barn välkomna.

- Det är en plats för alla dem som längtar efter barn, sitt första, andra eller hur mångte som helst. Det är vår längtan som förenar oss, säger Victoria.

Inte säkert att det blir något syskon

Kanske blev det inget barn alls i parförhållandet eller så hittade man aldrig någon partner att bilda familj med, och nu har tåget gått. Victoria och hennes make led av det som kallas sekundär barnlöshet. Så småningom fick paret ytterligare en son.

- Men längtan är fortfarande stark efter ett tredje barn. Många tror att om man får ett barn så får man lätt ett till. Det trodde jag med, men så fungerar inte livet, säger Victoria.

Även om man har barn sedan tidigare ser längtan efter ett till ganska likadan ut säger Victoria. Men sorgen är kanske lite annorlunda, har man fått ett barn så har man varit med om upplevelsen att bli förälder.

Pratar om de fula tankarna

På Längtans café får man prata öppet om sin barnlöshet och alla känslor den väcker. Det är en ventil och ett skyddsnät där Victoria får utlopp för de känslor som inte är så enkla att dela med alla.

- Jag upplever att de andra känner likadant. Vi pratar, skrattar och gråter tillsammans och man får också prata om de fula tankarna och känslorna, folk förstår, säger Victoria.

Med de "fula" tankarna menar Victoria både egna tankar och dumma kommentarer som andra personer fällt. Folk kan kläcka ur sig ganska obetänksamma saker när det gäller barnlöshet. Också till dem som är frivilligt barnlösa.

Det verkar som om barn och föräldraskap är något alla får tänka och tycka till om säger Victoria. Den som längtar efter barn kan också ha egna tankar som inte är så snälla eller enkla. Victoria säger att längtan efter ytterligare ett barn kan ge känslor som att "försummar jag nu de barn jag har när jag längtar efter fler?".

- Man kan också känna avundsjuka på andra som väntar barn, på sina syskon eller nära vänner. De tankarna är inte så lätta att uttrycka till vem som helst, säger Victoria.

Barnlängtan kan vara svår att uppfylla

Victoria säger att medan man kan studera för att få ett nytt jobb, flytta eller resa om man vill se världen, så är det inte lika enkelt att uppfylla sin längtan efter ett barn. Det kanske inte blir någon bebis trots dyra behandlingar och ibland kanske man inte ens lyckas utreda orsaken bakom barnlösheten.

- Det är inte så mycket man kan göra. Det är svårt att jobba mot ett barn om det finns problem i bakgrunden, säger Victoria.

Den sjätte februari träffas gruppen igen efter ett uppehåll över jul och nyår, och alla är välkomna med. Även den som har en historia av barnlöshet och kanske bär en längtan efter det barn som aldrig blev.