Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elektrikerna strejkar för åttonde veckan: “Vi vill komma tillbaka på jobb, att strejka är inte roligt för någon”

Från 2020
Uppdaterad 27.01.2020 10:14.
En elektriker arbetar.
Bildtext Omkring 1000 elektriker har strejkat sedan 5 december i tolv stora industriföretag.
Bild: Yle/Minna Almark

Elektrikerförbundet är nu inne på sin åttonde strejkvecka och ska i dag för första gången förhandla hos riksförlikningsmannen. Elektrikerförbundets konflikt med Teknologiindustrin påminner om postkonflikten i höstas, menar ordförande Sauli Väntti.

Elektrikerna vid zinkfabriken Boliden Kokkola har strejkat sedan början av december. Förhandlingarna med Teknologiindustrin har inte alls gått framåt och därför har strejken förlängts flera gånger. Nu ska den fortsätta till den 27 februari.

– Det är tungt. För oss är det här en stor sak, men för arbetsgivaren bara en liten, säger förtroendeman Petri Penttilä på Boliden Kokkola.

Boliden Kokkolas zinkfabrik i Karleby.
Bildtext 29 elektriker strejkar vid Boliden Kokkola.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Sedan den 5 december har ungefär 1 000 elektriker strejkat i tolv stora industriföretag, bland annat i bilfabriken i Nystad, stålverket i Outokumpu och SSAB:s stålverk i Brahestad.

I början av januari utvidgades strejken till fyra kraftverk som producerar el för fabriker. Det råder också övertidsförbud och förbud att byta arbetsskift.

“Medlemmarna och kollektivavtalet skiljdes från varandra”

Elektrikerna inom industrin representeras nu av industrifacket, men Elektrikerförbundet skulle helst förhandla om ett eget kollektivavtal med Teknologiindustrin. Teknologiindustrin har däremot hittills meddelat att de bara förhandlar med industrifacket, och inte med elektrikerna.

– Medlemmarna och kollektivavtalet skiljdes från varandra. Elektrikerförbundet representerar elektrikerna, men ett annan fackförbund avtalar om deras arbetsvillkor. Det är det här det handlar om, säger Sauli Väntti, ordförande för Elektrikerförbundet.

Väntti drar paralleller till postkonflikten under hösten. Då försökte posten flytta arbetstagarna till ett annat billigare kollektivavtal.

– I fråga om Elektrikerförbundet är det fråga om lite samma sak. Men här var det två organisationer som gjorde ett avtal, så att Elektrikerförbundet blev utanför och elektrikernas arbetsvillkor flyttades till ett annat kollektivavtal, säger Väntti.

Klagomål till JK öppnade dörren till riksförlikningsmannen

Förra veckan lämnade Elektrikerförbundet in ett klagomål till Justitiekanslern där de beskyller riksförlikningsman Vuokko Piekkala för passivitet, eftersom hon inte har tagit itu med den här arbetskonflikten.

Klagomålet fick Piekkala att kalla parterna till förhandling i dag klockan 11.

– Jag tror att pusselbitarna för att lösa det här redan finns på bordet, nu gäller det att sätta bitarna i rätt ordning, säger Väntti.

Elektrikerförbundet hoppas nu på en lösning där Elektrikerförbundets medlemmar skulle få representation i de företag som hör till Teknologiindustrin. Ett förslag är en kontaktperson som får vara med och avtala om saker tillsammans med de andra förtroendemännen.

– Jag hoppas att förnuftet vinner och att medlingen kommer i gång. Vi vill komma tillbaka på jobb i något skede. Att strejka är inte roligt för någon, kommenterar Petri Penttilä på Boliden Kokkola.