Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Turisterna i Ivalo i Lappland bär inte coronavirus - karantänen hävd

Från 2020
Uppdaterad 24.01.2020 22:32.
Hälsovårdscentralen i Ivalo i Enare kommun den 24 januari 2020.
Bild: Lehtikuva / Tarmo Lehtosalo

De kinesiska turisternas provresultat är klart: de har inte smittats av det nyfunna coronaviruset. Proverna analyserades i Helsingfors.

Det här vet vi nu

  • Två turister från Wuhan i Kina, en pappa och hans son, uppsökte natten till fredag Ivalo hälsocentral med influensasymtom. De testades för coronavirus. Provsvaren är negativa, det vill säga personerna har inte smittats av coronaviruset.
  • Mamman i familjen är frisk, men satt i karantän tillsammans med resten av familjen som potentiell smittobärare.
  • Institutet för hälsa och välfärd THL underströk redan tidigare att det handlar om en misstanke och att det inte finns orsak att drabbas av panik.
  • De kinesiska turisterna har rest från staden Wuhan via Oslo och Kirkenes i Norge landvägen till Finland.

Ledande läkaren i Enare kommun Outi Liisanantti säger sig vara lättad över provsvaret.

Karantänen är hävd och Liisanantti säger att turisterna kan återvända till sitt övernattningsställe där de kan återhämta sig. De har fått med sig några tabletter med paracetamol och ibuprofen.

Institutet för hälsa och välfärd THL analyserade proverna. THL:s chefsläkare Taneli Puumalainen säger att resenärer i fortsättningen kan föra med sig enstaka fall av coronasmitta till Finland.

Ledande läkaren i Ivalo Outi Liisanantti och Ivalos stadsdirektör Toni K. Laine på presskonferens om de misstänkta fallen av coronavirus på orten.
Bildtext Ledande läkaren i Ivalo Outi Liisanantti och Ivalos stadsdirektör Toni K. Laine på presskonferens om de misstänkta fallen av coronavirus på orten.
Bild: Lehtikuva

Turisterna, pappa och son från Wuhan i Kina, kom till hälsovårdscentralen natten till fredagen med influensaliknande symtom. Man började utreda möjligheten av att de smittats av coronaviruset. Det här baserades på direktiv från THL.

Enligt THL kan coronavirussmitta misstänkas om patienten har kommit från Wuhan i Kina, eller har inom de två senaste veckorna varit i kontakt med personer från Wuhan, och personen har en luftvägsinfektion och kroppstemperaturen är över 38 grader.

Liisanantti sade inför publicerandet av provresultatet att turisterna är fria att gå om det visar sig att proverna är negativa.

Desinfektionsmedel och ansiktsmasker för besökare vid hälsocentralen i Ivalo edär två kinesiska resenärer isolerats på grund av misstänkt coronavirus.
Bildtext Desinfektionsmedel och ansiktsmasker för besökare vid hälsocentralen i Ivalo där två kinesiska resenärer isolerades på grund av misstänkt coronavirus.
Bild: Lehtikuva

Pappan och sonen hade under sin karantän sällskap av mamman i familjen som inte uppvisade några symptom. Hon betraktades som eventuell smittbärare. Hennes tillstånd är enligt Liisanantti utmärkt.

Liisanantti beskrev de tre turisterna som unga personer i bra form.

Beredskap vid flygplatserna

Virusepidemin har tillsvidare inte föranlett några särskilda åtgärder vid flygplatserna, men flygplatsoperatören Finavia följer noga med läget.

Om det visar sig nödvändigt kan ett plan med smittade passagerare isoleras genast efter landning, men alla sådana instruktioner måste komma via Institutet för hälsa och välfärd THL.

- Planet kan parkeras på längre avstånd från terminalen och hälsovårdsmyndigheter kan där ta över genast, säger Heini Noronen-Juhola, biträdande direktör för Helsingfors-Vanda flygplats.

Finnair flyger inte till Wuhan

Mängder av resenärer passerar Helsingfors-Vanda flygplats på vägen till eller från Asiens stora metropoler varje år. Finnair flyger inte till Wuhan-provinsen eller andra drabbade områden i Kina, men håller också ett öga på hur epidemiläget utvecklas.

- Vi har redan länge haft särskild infektionsskyddsutrustning ombord på varje plan. Om någon passagerare tros lida av en allvarlig smittosam sjukdom så flyttas passageraren i mån av möjlighet till ett avskilt utrymme. Skyddsutrustning finns till hands för både passagerare och kabinpersonal, säger Finnairs kommunikationschef Manti Väätäinen-Pereira.

Artikeln uppdaterades klockan 22.32 med uppgifter från Finavia och Finnair.

Diskussion om artikeln