Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kroatien klart för första finalen på tio år efter jätterysare – Norge var en stolpträff i förlängningen från att hålla gulddrömmen vid liv: "Kan inte bli värre"

Från 2020
Uppdaterad 24.01.2020 23:21.
Kroatiens handbollslandslag firar.
Bildtext Kroatien spelar EM-final på söndag.
Bild: EPA

Det blir inget första norskt herrguld i handboll. Efter ett otroligt drama föll man i semifinalen. Norge träffade stolpen i sitt sista anfall – och sen slingrade sig Kroatien ur greppet och avgjorde med ett par sekunder kvar att spela.

Två raka VM-silver, men aldrig någonsin en EM-final. Och det är en förbannelse som fortsätter för Norge.

På grymmaste tänkbara sätt förlorade Norge semifinalen i handbolls-EM. Två gånger om var norrmännen så oerhört nära att säkra sin historiska finalplats, men i stället avgjorde Kroatien efter dubbla förlängningar.

– Det blir inte värre än så här, säger Norges Christian O'Sullivan till NRK.

– Det är helt tomt. Det är surt och bittert, men så här fungerar idrotten, säger Norges stjärna Sander Sagosen.

Efter två halvlekar stod det 23–23. I förlängningen började matchens intensitet ta ut sin rätt. De tekniska felen blev allt fler – men Norge var på väg mot final.

Med 70.00 på klockan fick Kroatien ett straffkast. Domagoj Duvnjak var tvungen att sätta straffen – och han gjorde det.

Avgjorde med första semifinalmålet

I sista minuten av nästa förlängning fick Norge chansen att avgöra vid ställningen 28–28 och fördel av bollen. Laget anföll – och det sista norska skottet träffade insidan av stolpen.

Efter det avslutet hann Kroatien anfalla igen. Med några sekunder kvar fick linjespelaren Zeljko Musa bollen och studssköt in 29–28 till kroaterna – Musas första mål i semifinalen.

– Det är små marginaler. Jag tycker synd om killarna, säger Norges förbundskapten Christian Berge till norsk tv.

Vild kroatisk glädje utbröt på Tele2 Arena i Stockholm efter slutsummern. Efter sex raka semifinalförluster är Kroatien klart för en stor final igen. Det är första gången på tio år som landet spelar om guldet.

– Jag har ingen aning vad som just hände. Men jag är säker på att den här matchen kommer gå till historien, säger Kroatiens Luka Stepancic till svensk tv.

I finalen ställs Kroatien mot Spanien. Spanjorerna slog Slovenien i den andra semifinalen och såg därmed till att behålla chansen att försvara guldet från EM 2018.

Kroatien och Spanien möttes för några dagar sen i mellanrundan. Då slutade matchen oavgjort.

Diskussion om artikeln