Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Låna gångstavar eller konsertbiljetter – biblioteket är mer än bara böcker

Från 2020
Två kvinnor med idrottsredskap i händerna.
Bildtext Jessie Koivunen och Anna Pakka.
Bild: Yle/Roger Källman

Vid allt fler bibliotek går det numera också att låna idrottsredskap. Syftet är att ge kunderna en möjlighet att pröva på en ny idrottsform utan att själva behöva köpa egen utrustning.

Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster började låna ut idrottsredskap och cyklar våren 2018. Det är stadens idrottsservice som har införskaffat utrustningen.

Vasa huvudbiblioteks servicechef Anna Pakka berättar att det var bibliotekskunderna som först började efterfråga idrottsredskap. Då indrottsservicen sedan tog kontakt så kunde önskemålen förverkligas.

- De har lånats ut flitigt, säger Pakka. Jag tror att gångstavarna är utlånade hela tiden, samma gäller hulahula-grejorna.

Snöskor och cyklar

Bland redskapen finns också snöskor och långfärdsskridskor. Snöskorna var en "hit" ifjol - folk lånade dem för att testa på en ny idrott.

- Det är det som är meningen, att skapa intresse och så kanske man sen själv skaffar samma redskap, säger Jessie Koivunen från stadens idrottsservice.

Lånetiden för idrottsredskapen är två veckor, förutom för cyklarna. De lånas endast ut sommartid och för en dag åt gången.

Förutom vid huvudbiblioteket så går det att låna idrottsredskap vid filialerna i Lillkyro och Variska, samt vid Träffpunkt Huudi.

- I och med projektet Vipinää vekaroihin ("Fart på småttingarna") så hade vi i år möjlighet att skaffa mer utrustning, säger Jessie Koivunen.

Även "utlåning" av kulturupplevelser

Förutom idrottsredskap så går det också att låna säsongkort till Vasa Sports hemmamatcher. Det finns fyra kort som kan lånas för en vecka åt gången.

- Vi har nu också säsongkort till Vasa stadsorkester och Vaasan kaupunginteatteri till utlåning, säger Anna Pakka.

Idrottsredskapen går att beställa och sätta sig i kö för att låna. Säsongkorten finns det dock inget kösystem för.

Låna idrottsredskap eller konsertbiljetter från biblioteken i Vasa

8:53

Diskussion om artikeln