Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaviruset kräver nya offer i Kina – gruppresor utomlands stoppas

Från 2020
Uppdaterad 25.01.2020 17:11.
Två kvinnor går på en gata i London dekorerad med kinesiska dekorationer. Båda bär munskydd.
Bildtext Coronaviruset har redan spridit sig till ett flertal länder.

Kinesiska hälsomyndigheter bekräftar att antalet döda i coronaviruset har stigit till 41. En av de som dog efter ha smittats var en läkare som vårdat patienter i Wuhan.

Den avlidne läkaren var det första rapporterade dödsfallet bland sjukvårdspersonal, men bland andra tidningen South China Morning Post i Hongkong, tror att det verkliga antalet är större än vad som har avslöjats.

Ännu på fredagen var antalet bekräftade döda 26. Men nu berättar myndigheterna om 15 nya dödsfall, alla i provinsen Hubei.

Myndigheterna informerade också om 180 nya smittade i provinsen. Sammanlagt finns det nu 752 bekräftade fall i Hubei. I hela Kina ligger antalet kring 1 300.

Coronaviruset upptäcktes först i staden Wuhan som ligger i provinsen Hubei.Kina har infört strikta reserestriktioner för att undvika att viruset sprids. Reserestriktionerna gäller nu 18 städer och berör sammanlagt 56 miljoner människor.

Gruppresor ställs in

Regeringen meddelade på lördag eftermiddag att alla gruppresor utomlands kommer att ställas in från och med måndag.

Planerade hotellbokningar och flyg ställs in och kommer förmodligen att kompenseras.

Alla inrikes gruppresor ställdes in redan på fredagen, då regeringen samtidigt försäkrade att folk som ställer in planerade tåg- flyg och bussresor kommer att ersättas för sina förluster.

Biografer stängs medan politbyrån möts

Kinas president Xi Jinping sammankallade på lördagen det styrande Kommunistpartiets politbyrå till ett krismöte om den pågående epidemin. Xi sade inför mötet att Kina står inför en allvarlig situation eftersom viruset sprids så snabbt.

Politbyrån utlovade mer resurser och experter till utvalda sjukhus där man behandlar särskilt svåra sjukdomsfall. Regeringen beslöt därefter att skicka ytterligare 450 läkare och sjukskötare för att hjälpa den stressade sjukvårdspersonalen i Wuhan och andra drabbade städer i Hubei.

Ingen behandling får fördröjas på grund av kostnader och medicinleveranser till sjukhusen i Wuhan måste garanteras.

Dessutom bör man se till att all information ges ut snabbt, korrekt och på ett genomskinligt sätt, kräver Kommunistpartiets högsta ledning.

Grönsakshyllor gapar tomma i en butik i Wuhan efter att myndigheterna försatt staden i karantän.
Bildtext Grönsakshyllorna gapar tomma i en butik i Wuhan efter att staden försatts i karantän.

Shanghai och flera andra städer har i sin tur meddelat att alla biografer i håller stängt under de lediga dagarna då kineserna firar nyår.

Därtill stängs delar av kinesiska muren och andra populära turistattraktioner i närheten av huvudstaden Peking.

Smittan finns i Europa – men inte i Finland

På fredag kväll kom uppgifter om att de första fallen av coronaviruset har påträffats i Europa. Det är tre personer i Frankrike som drabbats.

Viruset har också spridit sig till Vietnamn, Japan, Hongkong, Macao, Singapore, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Nepal, USA och Australien.

Under fredagen förekom två misstänkta fall i Finland, men på kvällen kunde Institutet för hälsa och välfärd bekräfta att det inte rörde sig om coronavirus.

Många av de som smittats har besökt en marknadsplats med levande djur i Wuhan. En grupp kinesiska forskare misstänker att smittan kan komma från ormar.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln