Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hongkong utlyste nödläge på grund av coronaviruset som också landsteg i Australien - USA och Frankrike evakuerar

Från 2020
Uppdaterad 26.01.2020 06:14.
Sjukvårdare på gatan i blåa plastdräkter framför en ambulans. Bredvid står en kvinna och ett barn med ansiktsmasker.
Bildtext Hongkongs regeringschef Carrie Lam utlyste nödläge efter att man hade bekräftat fem smittofall.
Bild: /All Over Press

Hongkong har utlyst nationellt nödläge på grund av coronaviruset medan Australien bekräftar fyra fall av smittade i Melbourne och Sydney.

Alla fyra smittade i Australien hade nyligen besökt Kina och en av dem kom från Wuhan. Mannen från Wuhan påträffades i Melbourne där han har satts i karantän på intensivvården.

Ingen person som de smittade har varit i kontakt och som har spårats upp, har uppvisat några symptom, säger New South Wales hälsovårdsminister Brad Hazzard som tackade de smittade för att de själva hade sökt vård.

- Alla bör förstå att det här handläggs på ett bra sätt, sa Hazzard.

Chefsläkaren Brendan Murphy på hälsovårdsministeriet, säger att man sannolikt påträffar fler smittade i Australien

- Flera misstänkta testas varje dag, många av dem är negativa men jag skulle inte bli ett dugg förvånad om vi får fler bekräftade fall, säger Murphy.

Japan bekräftade i dag sitt tredje smittofall, medan Frankrike som första europeiska land bekräftade tre fall i går kväll.

Viruset har också påträffats i Sydkorea, Taiwan, Thailand, Vietnam, Singapore, Nepal, Malaysia och USA. Amerikanerna har bekräftat två smittade som kom från Wuhan, medan man utreder över 60 misstänkta fall.

Världshälsoorganisationen WHO sade den här veckan att det nog råder nationellt nödläge i Kina, men inte ännu globalt, trots att viruset sprids snabbt över hela världen.

USA och Frankrike hämtar sina medborgare

Både Frankrike och USA meddelade på lördagen att de evakuerar sina medborgare från den drabbade mångmiljonstaden Wuhan.

Frankrike tänker ta ut sina medborgare från den isolerade staden med bussar, uppger Hongkong-tidningen South China Morning Post. USA skickar för sin del ett flygplan på söndagen, som har plats för omkring 230 personer.

Amerikanerna lär har fått tillstånd för evakueringsflyget av Kinas utrikesministerium, som också har stått i kontakt med andra oroade länder som har medborgare i Wuhan.

Bland andra Ryssland har kontaktat kineserna med en förfrågan om hur det kan få ut instängda ryssar från staden.

Lam utlyste nödläge i Hongkong

Hongkong som har bekräftat fem fall hittills, utlyste på lördagen officiellt nödläge på grund av epidemin. Alla smittade personer i Hongkong har direkta kopplingar till Wuhan.

Dessutom utreds som bäst 122 misstänkta smittofall i Hongkong.

- Vi har inte ännu sett en utbredd spridning av allvarligt infekterade, men vi tar det här på allvar och vill vara steget före, sade Carrie Lam.

Alla flyg- och tågförbindelser från och till Wuhan stoppas omedelbart, sa Lam som också ställde in officiella festligheter, som skulle äga rum under veckoslutet och nästa vecka, då kineserna firar sin nyårshelg.

Officiella besök i Kina kommer också att ställas in tills vidare.

- Dessutom förblir alla skolor stängda efter nyårshelgen fram till den 17 februari, tillade Lam.

Diskussion om artikeln