Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Salutorget i Åbo kunde få världens största solvärmesystem - men konsulterna börjar få nog av all smutskastning

Från 2020
Byggkonstruktioner, ställningar, lastbilsflak och en byggkran står i gropen till det som byggs till en torgparkering under Salutorget i Åbo.
Bildtext Parkeringen under Salutorget och torgets yta ska värmas upp, men sker det med solvärme?
Bild: Linus Hoffman/Yle

Salutorget i Åbo ska i framtiden värmas upp med solenergi, så att det hålls is- och snöfritt året om. Så är det åtminstone planerat, men politikerna grälar om hur det ska göras och vad som är ekonomiskt godtagbart.

- Vi har mot vår vilja dragits med i den politiska diskussionen, och nu blir vi också smutskastade. Vi gör planering och konsultering. Vi har ingenting med politik att göra och vill inte ha det heller, säger Nikolas Salomaa, verkställande direktör för företaget Nollae som utvecklat tekniken.

Nikolas Salomaa, en man med glasögon, mustasch och skägg, står på en balkong mellan höga hus.
Bildtext Nikolas Salomaa.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Solvärmesystemet fungerar så att solen under sommaren värmer upp stenläggningen på Salutorget. Värmen går ner under gatstenarna och värmer upp vattenrör som innehåller vatten och glykol.

Det uppvärmda vattnet pumpas sedan 50 meter ner under torgparkeringen till lera, som långsamt värms upp. I slutet av sommaren ska leran som varmast vara kring 35 grader varm.

Solvärmelagret kan sedan utnyttjas på vintern till att värma upp hela torgparkeringen och alla byggnader som hör till torgparkeringen och till att hålla torgytan snö- och isfri.

Aldrig gjorts i så stor skala tidigare

Solvärmesystemet är inte nytt. Liknande system används bland annat i Kanada och i Sverige, och i Karleby verkar företaget Heliostorage, som också tar tillvara och lagrar solenergi i lera.

Med sina 23 250 kvadratmeter blir Salutorget i Åbo världens största solvärmesystem och världens största solvärmelager. Det har aldrig provats i så här stor skala, vilket är en risk. De som är tveksamma till projektet påminner om att Åbo stad i slutet av 1990-talet köpte en rötningsanläggning till vattenreningsverket, en helt ny uppfinning som det visade sig att aldrig fungerade.

Skiss över nya Salutorget i Åbo.
Bildtext Salutorget ska hållas snö- och isfritt under vintern med hjälp av solvärme från sommaren.
Bild: Schauman & Nordgren Architects

Avtalet mellan Åbo stad och Tori Energia godkändes av stadsstyrelsen den 13 januari 2020, men det krävdes tre omröstningar. Slutligen var det ordförande Lauri Kattelus (Saml) röst som avgjorde att avtalet godkändes. Avtalet gäller i 25 år och kostar Åbo stad 4,13 miljoner euro.

Men Centern, Vänsterförbundet, Sannfinländarna och De gröna vill att ärendet behandlas av Åbo stadsfullmäktige. Politikerna kommer på måndag att lämna in en motion att ärendet tas upp till ny behandling. Man är bland annat orolig för att projektet innebär för stora ekonomiska risktagningar för staden.

- Risktagaren är ett privat företag, Tori Energia, det företag som bygger systemet. Ifall solvärmesystemet av någon anledning inte skulle fungera så hålls torget isfritt med fjärrvärme. Så diskussionen om det fungerar eller inte är något som Tori Energia behöver fundera på, inte Åbo stad eller skattebetalarna, säger Salomaa.

"Vi försöker rädda världen"

Tidningen Turun Sanomat skriver (på finska) i en artikel att experter inte tror på att systemet fungerar.

Men Nikolas Salomaa ser ingen orsak till att solvärmesystemet inte skulle fungera. Han har sedan 2008 varit med om att planera solvärmelager bland annat i en stor sporthall i Borgå, i en affärsfastighet i S:t Karins och i ett hundratal andra projekt.

- Energiförbrukningen i Borgå är 80 procent mindre än i vanliga sporthallar i Finland. Så våra lösningar är ekonomiskt lönsamma, samtidigt som koldioxidutsläppen minskar, säger Salomaa.

Torgparkeringen byggs i leran under Salutorget i Åbo. Därför måste den pålas med 2 000 pålar, och eftersom de ändå slås ner i marken anser Salomaa att det skulle vara lönsamt att utnyttja dem för att föra ner och lagra solvärme.

Pålar slås ner i marken där torgparkeringen under Åbo salutorg byggs.
Bildtext Pålar slås ner i marken på Salutorget.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Men alla är alltså inte övertygade om att det här är ett vettigt eller lönsamt projekt för Åbo stad. Det har de också låtit Salomaa få veta.

- Vi har massor att göra på vårt företag med olika projekt. Det känns tungt när det då kommer sådan här smutskastning mot mig personligen eller mot vårt företag. Det känns ohållbart, för vi försöker rädda världen och vi försöker göra det på ett finansiellt lönsamt sätt, säger Salomaa.

Diskussion om artikeln