Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommer kvinnorna i al-Hol-lägret att åtalas i Syrien? De kurdiska myndigheternas "utrikesminister" till Yle: Vi börjar döma utländska IS-brottslingar

Från 2020
Uppdaterad 25.01.2020 19:44.
Yle vieraili kurdialueella vankilassa, jossa on yli 5000 isis-vankia.
Bildtext Yles redaktör Antti Kuronen besökte ett kurdiskt fängelse i Syrien som inhyser över 5000 IS-fångar.
Bild: Antti Kuronen / Yle

Qamishli Abdulkarim Omar är tydligt förargad över de europeiska ländernas passivitet. I en intervju med Yle Uutisets utrikesredaktör Antti Kuronen säger Omar, som är ansvarig för det kurdiska självstyrets utrikesrelationer, att han rest mellan europeiska länder i sex månader för att insistera på två saker.

För det första, att alla berörda länder bör hämta hem sina medborgare från al-Hol-lägret i nordöstra Syrien. Lägret i den kurdiska regionen inhyser cirka tiotusen utländska kvinnor och barn, av vilka en del kommer från EU-länder.

För det andra har den kurdiska regimen krävt inrättande av en internationell brottsdomstol i nordöstra Syrien. Kurderna underhåller också fängelser med tusentals utländska IS-fångar.

Inget av de här två målen har uppnåtts.

- Därför har vi en ny plan, säger Omar.

Abdulkarim Omar
Bildtext Utrikesminister Abdulkarim Omar i den kurdiska autonoma regionen hoppas att det internationella samfundet ska stöda upprättandet av skolor och andra tjänster för barn i al-Hol för att förhindra att de radikaliseras.
Bild: Antti Kuronen / Yle

De kurdiska myndigheterna planerar nu att åtala utländska manliga fångar i nordöstra Syrien, utan en internationell brottmålsdomstol.

Av kvinnorna i al-Hol-lägret skulle de som har begått brott eller bevisligen varit inblandade i IS-organisationer, som till exempel den självutnämnda religiösa polisen Hisbah, åtalas i det kurdiska området.

- Vi kommer att fortskrida snabbt med planen. Vi vill börja åtala redan om två månader, säger Abdulkarim Omar.

Enligt Omar skulle kvinnor som inte varit inblandade i IS verksamhet frikännas. Omar hoppas att kvinnornas hemländer kommer att ta emot dessa kvinnor och deras barn.

- Vi överlämnar inte kvinnor med blod på sina händer till sina hemländer innan rättegången. Kvinnor som inte är skyldiga överlämnas till sitt hemland med sina barn.

Finska kvinnor i al-Hol lägret i Syrien, augusti 2019
Bildtext Finländska kvinnor i al-Hol-lägret. Bilden är tagen i augusti 2019.
Bild: Antti Kuronen / YLE

Går hemländerna med på att samarbeta?

I planen på att åtala IS-kvinnorna finns ändå en stor osäkerhetsfaktor. Enligt Omar skulle åtalen genomföras i samarbete med de anklagades hemländer.

Den nya domstolen skulle vara en lättare version av den internationella domstolen. Om en medborgare i ett land döms skulle den lokala domstolen samarbeta med hemlandet, förklarar Omar.

- Till exempel, om vi åtalar en finsk kvinna från al-Hol-lägret, vill vi att finska advokater ska försvara sina medborgare. Vi vill också att Finland ska samarbeta om åklagaren.

Förhandlar du med de finska myndigheterna om detta?

- Beslutet om att åtala är nytt. Vi inleder nu en dialog med de länder som har medborgare här. Ett av dem är Finland. Vi kommer att diskutera med dem om hur man ska gå vidare och hur vi kan åtala i samarbete med Finland.

Vad allt samarbetet innebär förblir något oklart. Det framkommer inte tydligt under intervjun om Finland redan har kontaktats om eventuella rättstvister, men före intervjun nämner Omar att han troligen kommer att besöka Finland också.

Omar säger att om Finland vägrar att samarbeta kan finländare knappast åtalas i det kurdiska området.

Finlands utrikesministerium meddelade under lördagen att Omar besöker Helsingfors nästa vecka den 29 till 30 januari.

Kurderna vill också skicka hem dömda

Det är viktigt för de kurdiska myndigheterna att brottslingar döms, men också att de återvänder till sina hemländer. Det finns inga resurser i det kurdiska området för att upprätthålla och vakta dem på obestämd tid.

Kvinnor i al-Hol lägret augusti 2019
Bildtext De dåliga förhållandena i al-Hol-lägret har kritiserats av internationella hjälporganisationer. I al-Hol lägret finns bland annat en hälsostation och Internationella Röda Korsets fältsjukhus. Bilden är tagen i augusti 2019.
Bild: Antti Kuronen / YLE

- Vi kan inte hantera den här bördan ensamma. Det internationella samfundet, särskilt de europeiska länderna, har svikit sina plikter, säger Omar.

Enligt honom förhindrar lokala lagar att man skiljer åt familjemedlemmar om modern inte har dömts för något. När mödrar döms är situationen annorlunda, men det måste också förhandlas med hemländerna.

- Vi hoppas att även dömda kvinnor tas hem till sina hemländer för att avtjäna sina straff.

Omar kommenterar inte situationen för de finska kvinnorna

Abdulkarim Omar vill inte kommentera om några finländska kvinnor skulle ställas inför rätta om en domstol inrättas.

- Vi har enheter som undersöker dessa frågor. Du måste fråga dem, säger Omar.

Den självstyrda regionens armé SDF och den amerikanska försvarsmakten och underrättelsetjänsten har samlat mycket bevis om IS-verksamheten i Syrien.

Det finns cirka 40 finländare i Al-Hol-lägret, ett tiotal kvinnor och cirka 30 barn. Två föräldralösa barn evakuerades från lägret till Finland före jul.

Kurderna håller utländska IS-krigare i fängelser på hemliga platser. Yle har inte säker information om det finns män från Finland i dessa fängelser.

Det finns information om två personer, som inte har kunnat verifieras.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uuutisets artikel: Päätyykö al-Holin leirin naisia oikeuteen Syyriassa? Kurdihallinnon "ulkoministeri" Ylelle: Alamme tuomita ulkomaalaisia Isis-rikollisia av Antti Kuronen.