Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tränaren vill se lättare banor för damer – Johaug förbannad: ”Nu får han ge sig”

Från 2020
Therese Johaug.
Bildtext Therese Johaug.
Bild: imago images/Newspix/ All Over Press

För att få fler spännande tävlingar borde damerna åka på lättare banor anser den norske tränaren Ole Morten Iversen. Iversens utspel kom efter en ny klar seger för Therese Johaug. Johaug själv gillar inte tränarens ord.

Det var samma gamla visa då damerna tävlade i skiathlon på de kommande VM-banorna i Oberstdorf. Therese Johaug knep en ny världscupseger och var egentligen aldrig hotad.

I Oberstdorf har man gjort om banan och den är nu betydligt tuffare än tidigare. Och det är inte rätt väg att gå anser den norske tränaren Ole Morten Iversen.

Iversen vill i stället se lättare banor för damerna eftersom det skulle ge mer spänning i VM nästa år.

– Det blir en enda längre backe på fristilsdelen. Det är en fördel för vissa och en nackdel för andra. Jag tror inte att de extremt långa backarna gynnar damskidåkning. Jag tror det skulle bli mer spännande om man tar bort några av de tuffaste backarna.

– På herrsidan är det lite annorlunda, där måste man ha backar för att spräcka fältet. På damsidan spricker fältet mycket lättar, säger han till NRK.

NRK: Är det inte politiskt inkorrekt att säga att damer ska ha lättare banor än herrar?

– Det är möjligt men jag bryr mig mer om sporten än politik och jag säger vad jag tycker, säger Iversen.

När Therese Johaug får höra om Iversens utspel blir hon inte glad.

– Nu får han ge sig. Herregud, varför ska vi ha lättare banor, säger hon och påpekar att det är just tuffa banor som krävs i ett mästerskap.

– Banorna ska skilja den bästa från den näst bästa och det är så ett lopp ska se ut i ett VM. Det ska inte bli en masspurt. Jag håller inte med. Vi tränar lika mycket eller kanske mer än herrarna så att vi ska tåla de här banorna, säger Johaug.

Diskussion om artikeln