Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Småbarnsföräldrar skiljer sig allt oftare – risken för skilsmässa störst tre till fyra år efter bröllopet

Från 2020
Uppdaterad 26.01.2020 10:53.
Två vuxna och två barn, ett i barnvagn, ute på promenad i naturen.
Bildtext Barn förändrar dynamiken i ett parförhållande, vilket kan vara utmanande, menar expert.
Bild: Mostphotos

Ungefär vart fjärde första äktenskap i Finland slutar i skilsmässa. Något som blir allt vanligare är att par med småbarn skiljer sig. Ofta är det kommunikationsproblem som ligger bakom.

Ett barn förändrar dynamiken i en parrelation. Det finns mindre tid för varandra och man måste ta på sig den nya rollen som förälder.

– Vi är trötta och stressade och då uppstår det lättare gräl. Utmaningar är ändå en del av ett långt förhållande och man kan klara sig igenom dem, säger Minna Jaakkola, expert vid Befolkningsförbundet.

En tydlig förändring är att allt färre gifter sig från år till år

― Timo Nikander, överaktuarie, Statistikcentralen

I Finland slutar kring en fjärdedel av förstagångsäktenskapen i skilsmässa. Antalet skilsmässor i relation till antalet gifta har legat på ungefär samma nivå en längre tid, säger överaktuarie Timo Nikander från Statistikcentralen.

– En tydlig förändring är att allt färre gifter sig från år till år. Det gäller nästan alla åldersgrupper, säger Nikander.

Årligen registreras 13 000-14 000 skilsmässor i Finland. Att skilja sig är klart vanligare här än i Europa i genomsnitt.

Nikander konstaterar att risken för skilsmässa ökar kraftigt under de första åren. Piken inträffar tre till fyra år efter bröllopet. Efter det minskar risken.

– Trots det höll de äktenskap som slutade i skilsmässa i medeltal tio år år 2018. Siffran var länge över tolv år, men den sjönk stadigt fram till år 2015 då den igen började stiga, säger Nikander.

Kommunikationsproblem ligger ofta bakom

Enligt Jaakkola är det ofta många olika faktorer som har lett att ett äktenskap avslutas. Många par upplever att de har vuxit ifrån varandra. Ibland uppges otrohet eller problem med rusmedel som orsak.

Oftast är det kommunikationen som har brustit, säger Jaakkola. Det brukar handla om att personerna inte har klarat av eller vågat prata om sina känslor och förhoppningar.

– Någon irriterar sig på att partnern har plockat i diskmaskinen på fel sätt, när det egentliga problemet är att man inte upplever att man är viktig för sin partner. Någon annan drar sig undan när behovet för närhet är störst. Vi tycker att partnern borde veta vad vi saknar. På det här sättet uppstår missförstånd som i efterhand kan vara svåra att rätta till.

Jaakkola säger att många som skiljer sig upplever att de inte uppskattades i äktenskapet. Besvikelse som har att göra med närhet eller sexualitet är också vanliga.

Utgångspunkten är att det är bättre att söka professionell hjälp förr snarare än senare

― Minna Jaakkola, expert vid Befolkningsförbundet

Numera är människor ändå mera välvilligt inställda till att söka professionell hjälp, säger Jaakkola. Emotionell intelligens och förmågan att interagera med andra har blivit viktigare inom många sektorer, och det gäller också i parförhållanden.

Fortfarande finns det ändå många par som söker hjälp först när problemen har vuxit sig riktigt stora.

– Många har sökt hjälp och kunnat fortsätta tillsammans. Å andra sidan finns det också många som har sökt hjälp och ändå skiljts åt. Utgångspunkten är ändå att det är bättre att söka professionell hjälp förr snarare än senare, säger Jaakkola.

Källa: STT

Diskussion om artikeln