Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina förbjuder handel med vilda djur – "Folk bör inse riskerna" – Wuhans borgmästare befarar 1 000 nya smittade

Från 2020
Uppdaterad 26.01.2020 17:26.
En fågel- och djurmarknad i Shanghai.
Bildtext En fågel- och djurmarknad i Shanghai.

Kina förbjuder all handel med vilda djur och viltkött från och med söndagen. Djuruppfödning, transporter och handel med vilda djur regleras strängt tills virusepidemin är över. Den drabbade staden Wuhans borgmästare befarar tusen nya smittofall inom kort.

Borgmästaren som intervjuades i kinesisk tv, säger att han grundar sitt antagande på antalet misstänkta fall som testas som bäst. Hittills har man bekräftat 56 döda och omkring 2 000 smittade i Kina.

En djurmarknad i Wuhan tros vara smittokällan och staden har i praktiken satts i karantän. Regeringen har därför bannlyst handel med djur och viltkött.

– Lokala myndigheter kommer att effektivera inspektioner och strängt bestraffa dem som bryter mot dessa bestämmelser.

Affärer och torg samt plattformer för e-handel är strängt förbjudna att sälja vilda djur i alla former, sägs det i direktivet. Djurfarmer som berörs av bestämmelserna försätts i karantän tills vidare.

Regeringen upprättar också så kallade "heta telefonlinjer" där folk kan lämna tips om brott mot direktiven.

– Konsumenter bör inse riskerna med att äta vilda djur, de måste undvika vilt och äta hälsosamt i stället, uppmanar regeringen.

Coronavirusutbrottet i Kina tros ha börjat vid en djur- och viltköttmarknad i Wuhan där man bland annat sålde ormar och andra djur som föda. Det fanns också råttor, jättesalamandrar och till och med levande vargvalpar på menyn i Wuhan.

19 framträdande kinesiska forskare krävde nyligen att regeringen stänger djurmarknader som den i Wuhan. Forskarna varnade särskilt för att den skumma, ofta illegala handeln, ökar riskerna för ett farligt virusutbrott.

Djurskyddsaktivister har länge anklagat Kina för att tillåta försäljning av exotiska djur som föda eller som ingredienser i traditionella mediciner. Det gäller till och med hotade djurarter som tigrar och myrkottar.

Sars viruset tros ha överförts till människor via sibetkatter som såldes som föda i Kina
Bildtext Sars viruset tros ha överförts till människor via sibetkatter som såldes som föda i Kina.
Bild: /All Over Press

Coronaviruset Sars som krävde 650 dödsoffer, tros ha överförts till människor via fladdermöss och sibetkatter, som också såldes på torget i Wuhan.

Virologon Olli Vapalahti säger att Sars ursprungligen kom från fladdermöss, men att det nya virusets ursprung är oklart, även om ormar har misstänkts som värdar.

– Wuhan-viruset har uppenbarligen överförts till människor via någon värd, men vi vet inte ännu vad det kan ha varit, säger Vapalahti.

Kina införde liknande stränga restriktioner också efter Sarsutbrottet år 2002 och 2003, men handeln med vilda djur tilläts igen efter en tid.

Enligt en världsomspännande studie av Global Virome Project finns det minst 1,7 miljoner virusarter i djurvärlden som inte ännu har upptäckts och upp till hälften av dem kan utgöra en fara för människan.

Virologen Peter Daszak som deltar i projektet säger till nyhetsbyrån AFP att vi kan vänta oss att omkring fem nya djurburna, sjukdomsframkallande patogener dyker upp varje år.

Virusets förmåga att sprida sig oroar

Hälsovårdsmyndigheter i Kina är allt mer oroade över det nya coronaviruset.

Hälsovårdsministern Ma Xiaowei konstaterade på eftermiddagen att viruset tycks ha ökat sin förmåga att sprida sig och att läget är allvarligt och komplicerat.

Han medgav att kunskapen om viruset är begränsad och att det fortfarande är oklart hur stor risken är att viruset muterar.

Kinas hälsovårdsminister Ma Xiaowei oroar sig över att virusets förmåga att sprida sig ser ut att öka
Bildtext Kinas hälsovårdsminister Ma Xiaowei oroar sig över att virusets förmåga att sprida sig ser ut att öka.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Ma sa att inkubationstiden kan variera från en till 14 dagar och att viruset är smittosamt under inkubationstiden, innan sjukdomen bryter ut.

Så var inte fallet med Sars-viruset, vilket oroar myndigheterna.

Ma sa också att kollektivtrafiken över hela landet begränsas på olika sätt och att man skickar ytterligare 1 600 läkare och sjukvårdare till Wuhan.

Bussar stoppas, Disneyland stängs

Provinserna Hebei och Shandong i nordöstra Kina beslöt på söndagen att stoppa alla bussförbindelser utanför provinserna.

Det bor omkring 100 miljoner människor i Shandong, som ligger vid Gula havet och över 70 miljoner i grannprovinsen Hebei, norr om Peking.

Bland andra mångmiljonstäderna Shanghai, Peking, Xi'an, och Tianjin har begränsat kollektivtrafiken och stoppat långfärdsbussar. På söndagen började man också ställa in höghastighetstågens avgångar på olika håll i landet.

Gruppresor inom landet har förbjudits redan tidigare och i lördags förbjöds även gruppresor utomlands.

I Hongkong har Disneyland stängts tills vidare, efter att myndigheterna utfärdade nödläge och beslöt att hålla skolor och universitet stängda åtminstone två veckor efter nyårshelgen.

Källor: AFP, STT, AP

Diskussion om artikeln