Hoppa till huvudinnehåll

Sport

19-årige Kalle Rovanperä var felfri och avancerade till femma – Thierry Neuville flög fram på slutet och vann Monte Carlo-rallyt

Från 2020
Kalle Rovanperä andas kall luft.
Bildtext 19-årige Kalle Rovanperä åkte i mål som femma.
Bild: Hannu Rainamo / Lehtikuva

I Monte Carlo bjöd säsongens första VM-rally på en intressant avslutning. Tre förare kämpade om segern på söndagen och belgaren Thierry Neuville var vassast. Kalle Rovanperä och Esapekka Lappi passerade Sébastian Loeb på slutet, Rovanperä var femma i rallyt och Lappi fyra. Teemu Suninen imponerade på den sista specialsträckan där han knep tre värdefulla extrapoäng.

Det var spännande värre inför söndagens fyra avslutande specialsträckor i Monte Carlos VM-rally. Elfyn Evans ledde med 4,9 sekunder till Sébastian Ogier och 6,4 sekunder till Thierry Neuville.

Belgaren Neuville hade uppenbarligen bestämt sig för att inte göra söndagen särskilt spännande. Han vann söndagens tre första specialsträckor och hade en trygg ledning på 11,1 sekunder till tvåan Evans före den avslutande etappen.

Problem för Loeb

Esapekka Lappi inledde dagen som femma och Kalle Rovanperä som sexa. Rovanperä hade över en minut upp till fyran Sébastian Loeb, medan Lappi låg 14 sekunder bakom fransmannen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Rallystjärnan Sébastian Loeb fastnade och passerades av Esapekka Lappi - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Loeb klappade ihop under söndagen efter att ha haft problem med däcken. På den 14:e specialsträckan fastnade han och behövde hjälp för att ta sig loss. Fransmannen förlorade en halv minut i samband med det.

– Mina däck är helt förstörda. Jag gjorde ett litet misstag. Mitt däckval var inte bra, sa Loeb enligt Yle Urheilu.

Belåten Rovanperä

19-årige Rovanperä blev femma i sin första tävling med en WRC-bil. Söndagens mål var att ta sig i mål helskinnad och att försöka knipa poäng på den avslutande power stage-specialsträckan.

Rovanperä blev femma i rallyt och sexa på den sista specialsträckan. Trots att det inte blev några extrapoäng var Rovanperä nöjd.

– Jag är belåten. Den här sista specialsträckan var inte så svår. Jag tror ändå inte att det blir några extrapoäng här. Det är synd. I övrigt var det ett trevligt veckoslut. Det har varit roligt i det nya stallet. Tack till alla, sa Toyotaföraren.

Lappi var rallyts bästa finländare på en fjärdeplats och dessutom knep han en extrapoäng genom att vara femma på den avslutande specialsträckan.

– Det här var en bra säsongstart. Vi gjorde framsteg under veckoslutet. Jag lärde mig en hel del om bilen och det är viktigt med tanke på framtiden, sa Lappi som i år kör för Ford.

Neuville vann

Britten Elfyn Evans, som ledde i morse, tappade mark och föll ner till tredje plats. Han kunde ha blivit den första britten sedan 1968 att vinna rallyt i Monte Carlo.

– Vi var glada fram till gårdagskvällen. Idag kan jag inte vara glad. Av någon orsak klaffade det inte, sa Evans efter målgång.

Hyundais Thierry Neuville vann även den sista etappen och därmed också hela rallyt. Tommi Mäkinens Toyota fick därmed nöja sig med en andra- och tredjeplats trots det fina utgångsläget på morgonen.

Fords Teemu Suninen var snabb på slutet och trea på den 16:e specialsträckan. Därför får han tre extrapoäng.

Resultat:

1. Thierry Neuville (Hyundai) 3.10.57,6
2. Sébastien Ogier (Toyota) +12,6
3. Elfyn Evans (Toyota) +14,3
4. Esapekka Lappi (Ford) +3.09,0
5. Kalle Rovanperä (Toyota) +4.17,2
6. Sébastien Loeb (Hyundai) +5.04,7
7. Takamoto Katsuta (Toyota) +11.27,9
8. Teemu Suninen (Ford) +13.30,4
9. Eric Camilli (Citroen) +13.42,2
10. Mads Østberg (Citroën) +14.21,8

Sista power stage-etappen:

1. Thierry Neuville (Hyundai) 9.39,0
2. Sébastien Ogier (Toyota) +0,0
3. Teemu Suninen (Ford) +2,1
4. Elfyn Evans (Toyota) +3,1
5. Esapekka Lappi (Ford) +6,1

6. Kalle Rovanperä (Toyota) +12,3

Nästa VM-rally körs i Sverige i mitten av februari.

Diskussion om artikeln