Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

80 döda och närmare 3 000 smittade i Kina - WHO:s chef i Peking för krismöte om coronaviruset

Från 2020
Uppdaterad 27.01.2020 07:21.
Hongkongbor som firar nyår bär ansiktsmasker efter att Hongkong utfärdade nödläge på grund av coronaviruset. Bland annat skolor och universitet är stängda till den 17 februari.
Bildtext Hongkongbor som firar nyår bär ansiktsmasker efter att Hongkong utfärdade nödläge på grund av coronaviruset. Bland annat skolor och universitet är stängda till den 17 februari.

Kina har bekräftat 80 döda och nära 800 nya smittade av det nya coronaviruset, trots massiva,nationella åtgärder för att begränsa epidemin. Totalt har 2 700 människor smittats, men det verkliga antalet befaras vara betydligt högre.

Antalet döda och smittade har ökat snabbt, för på söndagen talade man ännu om 56 avlidna och 2 000 smittofall.

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus är på väg till Peking för att diskutera läget. WHO ansåg ännu förra veckan att det råder nödläge i Kina, men inte globalt.

- Mina WHO kolleger och jag vill förstå den senaste utvecklingen och vi vill förstärka vårt samarbete med Kina för att skydda oss för utbrottet, konstaterade Ghebreyesus på Twitter.

Smittofall har påträffats över hela världen,men främst i Kinas grannländer i Östasien.

Kinas hälsovårdsstyrelse meddelade på måndag morgon att man har bekräftat 2 744 smittofall och att man som bäst utreder nästan 6 000 misstänkta fall. 30 000 människor är dessutom under medicinsk observation.

Utlänningar evakueras från Wuhan

Läget är värst i staden Wuhan och andra städer i provinsen Hubei. Smittokällan antas ha varit en djurmarknad i Wuhan, vilket ledde till att regeringen på söndagen förbjöd all handel med djur och viltkött.

Många länder samarbetar nu för att evakuera sina medborgare från Wuhan och Hubei, som i praktiken har satts i karantän med hjälp av stränga reserestriktioner.

Det finns tusentals utlänningar i elva miljoners staden Wuhan som är ett viktigt industricentrum och en knutpunkt för trafiken i mellersta Kina.

Bland andra Frankrike, Ryssland och USA planerar att evakuera sina medborgare med flyg.

Ansiktsmasker är obligatoriska i Wuhan där folk har hamstrat mat på grund av epidemin
Bildtext Ansiktsmasker är obligatoriska i Wuhan där folk har hamstrat mat på grund av epidemin.

Regeringen skickar över tusen läkare och sjukvårdare till staden där man nu febrilt bygger fältsjukhus och ett helt nytt sjukhus särskilt för smittade.

Provinser över hela Kina stoppade under söndagen långfärdsbussar och tåg- och flygavgångar i hopp om att försöka begränsa spridningen av viruset. Ansiktsmasker är också obligatoriska i de flesta provinser.

Nyårshelgen och semestrar förlängs

Kinas hälsovårdsminister Ma Xiaowei säger sig vara oroad över hur snabbt viruset ökar sin förmåga att sprida sig. Han varnar också för att viruset verkar vara smittosamt även under inkubationstiden, vilket innebär att man kan smitta andra även om man sjukdomen inte har brutit ut och man inte har några symptom.

Wuhan meddelade om 26 nya dödsfall i morse och stadens borgmätare befarar minst 1 000 nya smittade på grund av det stora antalet misstänkta fall som undersöks.

Regeringen har beslutat att förlänga den nationella nyårshelgen den här veckan till den 2 februari, medan skolor och universitet håller stängt åtminstone till den 17 februari.

Gatorna i huvudstaden Peking är ovanligt tomma eftersom staden i likhet med många andra har infört stränga restriktioner i kollektivtrafiken under nyårshelgen
Bildtext Gatorna i huvudstaden Peking är ovanligt tomma eftersom staden i likhet med många andra har infört stränga restriktioner i trafiken under nyårshelgen.

Epidemin påverkar också ekonomin eftersom allt fler företag, har beslutat att hålla stängt efter helgen och förlänga arbetarnas semestrar.

Många företag har följt provinsen Jiangsus exempel och förlängt löntagarnas semestrar till den 9 februari.

Provinser över hela landet har utfärdat stränga reserestriktioner och det verkar som om miljoner kineser stannade hemma i år i stället för att besöka släkt och vänner under nyåret.

I Kina är 2 744 smittade, fem i Hongkong, två i Makao.

Tabell över Coronasmittade.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln