Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens ytterhöger lyckades inte fälla regeringen i regionalvalet - Vänsterfästet Emilia Romagna förblev rött

Från 2020
Uppdaterad 27.01.2020 09:39.
Demokratiska partiet PD:s populära regionpresident Stefano Bonaccini vann valet i vänsterfästet Emilia Romagna med klar marginal.
Bildtext Demokratiska partiet PD:s populära regionpresident Stefano Bonaccini vann valet i vänsterfästet Emilia Romagna med klar marginal.

Italiens ytterhöger lyckades inte fälla center-vänster regeringen i söndagens regionalval. Främlingsfientliga Legas ledare Matteo Salvini hade hoppats på en skrällseger i vänsterfästet Emilia Romagna, men det misslyckades då det styrande vänsterpartiet PD vann.

Vänsterpartiet Demokratiska Partiet PD:s regionpresident Stefano Bonaccini fick 51,3 procent rösterna medan Legas kandidat Lucia Borgonzoni fick 43,6 procent.

Lega tog däremot över styret i syditalienska Kalabrien, men det var inte tillräckligt för att fälla regeringen.

Salvini förde en frenetisk valkampanj i Emilia Romagna men regionen förblev röd så som den har varit i årtionden.

Ytterhögerledarens kampanj utlöste irritation och en entusiastisk motkampanj. "Motståndsrörelsen" organiserade demonstrationer och samlade tiotusentals människor till möten runt om i regionen, så tätt packade att rörelsen kom att kallas ”sardinrörelsen”.

Det återspeglades också i det rekordstora valdeltagandet. 68 procent av väljarna röstade i "sardinvalet" vilket var 30 procent mer än i det förra valet år 2014

- Emilia Romagna sände en signal. Salvini vet hur han skall tala om problem men han kan inte lösa dem och folk har reagerat, jublade PD:s ledare Nicola Zingaretti.

Valdeltagandet var rekordhögt i Emiliia Romagna. Hela 68 procent deltog i valet jämfört med 37 procent i det förra valet år 2014.
Bildtext Valdeltagandet var rekordhögt i Emiliia Romagna. Hela 68 procent deltog i valet jämfört med 37 procent i det förra valet år 2014.

Dåligt val för Femstjärnerörelsen

Valet i Emilia-Romagna spelade en stor roll eftersom det sågs som ett tecken på regeringens popularitet i förhållande till högeroppositionen.

Det andra stora regeringspartiet , det populistiska mittenpartiet Femstjärnerörelsen klarade sig däremot sämre. Partiet som fick 33 procent av rösterna i parlamentsvalet år 2018, ser ut att få högst fem procent av rösterna i Emilia Romagna.

Partiet har lidit av inre splittring och över 30 parlamentsledamöter har lämnat Femstjärnerörelsen. Det här innebär antagligen också att PD:s ställning i regeringen förstärks på Femstjärnerörelsens bekostnad.

Salvinis högerallians lämnade koalitionsregeringen med Femstjärnerörelsen i augusti och gick över till oppositionen med dunder och brak.

Det ses nu som ett allvarligt misstag. Femstjärnerörelsen bildade regeringen med vänstern och det verkar ha fått godkänt av väljarna.

Salvini kan trösta sig med att Lega har vunnit nio regionala val sedan i fjol våras, och att den enda förlusten kom i Emilia Romagna.

Hans främlingsfientliga, EU-kritiska budskap parat med löften om skattelättnader lockade många väljare även i det allra "rödaste" Italien.

Politiska traditioner samt en av Italiens mest populära regionpresidenter - Stefano Bonaccini - garanterade ändå till slut en vänsterseger.

Diskussion om artikeln