Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

MOT avslöjar: Veikkaus lät bli att konkurrensutsätta miljonavtal – hemlighöll avtalet för myndigheterna

Från 2020
Uppdaterad 27.01.2020 14:20.
En reklamskylt med lottovinster står i en matbutik.
Bildtext Avtalet gäller Veikkaus spelsystem där bland annat Lotto ingår.
Bild: Lehtikuva

Veikkaus har låtit bli att konkurrensutsätta ett avtal som gäller bolagets centralspelsystem. Avtalet är värt tiotals miljoner euro.

Enligt Yles granskande program MOT:s utredning slöt spelbolaget Veikkaus ett avtal med det utländska spelbolaget International Game Technology IGT på hösten 2018. Spelsystemsavtalet är åttaårigt med tre möjligheter till förlängning på fyra år var.

Enligt Veikkaus interna dokument, som Yle fått ta del av, beskrev en utomstående advokatbyrå att kontraktsändringen “på det stora hela sannolikt är olaglig”.

Enligt Veikkaus har man gjort allt enligt reglerna.

– Det handlar inte om en väsentlig förändring av kontraktet, utan en förlängning på ett gammalt avtal och därför måste vi inte konkurrensutsätta upphandlingen, säger Pekka Ilmivalta, chef för ansvar och juridiska ärenden på Veikkaus, till Yle.

"Erkänd rättslig risk"

Enligt MOT försökte spelbolaget hemlighålla avtalet för konkurrensmyndigheterna.

Ur det material som Veikkaus gett MOT framgår att man tog i beaktande den "erkända rättsliga risken" när förhandlingarna pågick på hösten 2018.

Veikkaus anser att det inte fanns något behov av att “aktivt kommunicera utåt” om kontraktet. Bolaget medger att man för att minimera riskerna ville “hålla låg profil.”

Avtalet gäller Veikkaus centralspelsystem, där bland annat Lotto ingår.

Pekka Ilmivalta säger till Yle att man tog en medveten risk, men att det är felaktigt att kalla avtalet olagligt.

– Nu när det uppdagas har risken realiserats. Någon kan kritisera att vi kanske har agerat mot upphandlingslagen och peka med fingret och säga "aja baja" så borde man inte göra.

Konkurrens- och konsumentverket kan inte kommentera saken, men eftersom det gått över sex månader sedan kontraktet skrivits under kan ärendet inte föras till domstol.

Staten kommer att diskutera uppgifterna med Veikkaus

Ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainens (SDP) statssekreterare Olli Koski säger till STT att man kommer att gå igenom MOT:s uppgifter tillsammans Veikkaus.

– Saken kommer att behandlas tillsammans med bolagets styrelse och ledning enligt normalt förfarande, säger Koski.

Artikeln uppdaterad klockan 14.20 med Olli Koskis kommentar.

Diskussion om artikeln