Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Chips med smak av picklad saltgurka, lakrits eller kaffe? Företagen bjuder på briljanta och bisarra smakkombinationer

Från 2020
En skål med chips.
Bildtext Chips till fredagsmyset?
Bild: Unsplash/Emiliano Vittoriosi

Får det lov att vara lite chips med smak av saltgurka och majonnäs? Eller varför inte ingefära? Choklad?

I dag svämmar butikerna över av olika chipssmaker och precis som med mycket annat är smaken som baken, delad.

Vissa föredrar mycket kryddor på sina snacks, andra vill ha sina chips naturella.

- I dagens matindustri kan man skapa vilka smaker som helst med olika tekniker. Men frågan är hur naturliga de är. Konstgjort kan ju vara roligt att smaka på en gång, men i livsmedel och i jämförelse med äkta smaker förhåller jag mig ändå lite skeptisk, säger Kenneth Nars som är matskribent och har koll på olika typer av mattrender.

Matskribenten Kenneth Nars står i en tunnel.
Bildtext Matskribenten Kenneth Nars är inte odelat positiv till alla mer eller mindre kreativa chipssmaker.
Bild: Michaela Rosenback

Men det har faktiskt inte varit möjligt att välja chipssmak särskilt länge. Under första halvan av 1900-talet fanns det saltade chips, punkt.

Chipsen såg dagens ljus redan på 1800-talet men började massproduceras i början av 1900-talet. Både tillverkning och försäljning fick ett stort uppsving när fritösen uppfanns i slutet av 1920-talet.

De olika smakerna började komma in i bilden först 30 år senare, bland annat när ett irländsk chipsföretag bestämde sig för att prova smakkombinationen ost och lök.

Sedan dess har smaksättningarna blivit så många att de inte längre går att hålla reda på dem alla. Cappuccino-, hamburgar- och lakritssmakande chips är några av de varianter som sett dagens ljus.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

I takt med att våra tv-vanor förändrats har också chipsförsäljningen gått upp. Storleken på påsarna har ökat och allt fler kopplar ihop chips med fredagsmys.

Jag fick närmare 100 påsar chips

Mikael Hästö

En som har testat väldigt många av de olika chipssorterna som finns ute på marknaden är Mikael Hästö. Han har gjort sig känd inom kompiskretsen som den som älskar chips.

- När jag flyttade till min nuvarande lägenhet fick jag två svarta sopsäckar fulla med chips i inflyttningspresent av ett gäng kompisar. Det var säkert närmare 100 påsar om inte mer.

Chipsbloggaren Mikael Hästö sitter i soffan med två chipsskålar i famnen.
Bildtext Mikael Hästös intresse för chips blev så stort att han bestämde sig för att starta en blogg där han recenserar olika sorter.
Bild: Michaela Rosenback

Två påsar för tio mark

Mikael Hästös chipsintresse blev så stort att han i höstas bestämde sig för att starta en chipsblogg där han skriver om och recenserar olika smakupplevelser.

Idén kom egentligen från en kompis som tyckte att Mikael hade kommenterat roligt på en annan kompis chipsrelaterade statusuppdatering på Facebook. Det ena ledde till det andra och här står han nu med en chipsblogg.

På frågan om han alltid varit en chipskännare är svaret ett rungande ja.

- Jag minns i lågstadiet när jag bodde i Esbo och fick 10 mark i veckopeng. Vi hade en supermarket nära oss som sålde två påsar för 10 mark så ända sedan dess har jag konsumerat chips.

Efter lite funderande kan han konstatera att han kanske inte äter chips varje dag, men definitivt varje vecka. Favoritsmaken är lök och gräddfil. Sämst gillar han den relativt nya smaken picklad saltgurka och majonnäs.

- Det är inte gott, men kan kanske gå i brist på annat, säger Mikael Hästö.

Chipsföretagen vill briljera

Matskribenten Kenneth Nars ställer sig tveksam till om vi verkligen behöver alla kreativa smaksättningar på chips.

- Jag tycker kanske inte att vi gör det. Mer handlar det om att chipsföretagen vill briljera med hur galna smaker de kan hitta på.

Mikael Hästö tycket däremot att det är bra med många smaker.

- Då kan alla hitta sin egen favorit.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln