Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Otroligt att klara av att försvara titeln": Spanien trodde det inte själv men blev andra lag i historien att ta två raka EM-titlar – säkrade OS-platsen samtidigt

Från 2020
Uppdaterad 27.01.2020 10:36.
Spanien jublar över EM-titeln.
Bildtext Spanien jublade stort efter att de tog sin andra raka EM-titel.
Bild: ANDERS WIKLUND/EPA

Spanien är europamästare i handboll – igen. Spanjorerna lyckades försvara sin titel från 2018 i går mot Kroatien. Alex Dusjhebaev fick fastställa segersiffrorna i slutet av matchen och var en väldigt lättad och lycklig man. För första gången sedan början av 2000-talet har ett lag lyckats försvara en EM-titel. "Otroligt" och svårt att förstå tyckte de spanska stjärnorna.

24–24 slutade den sista matchen i mellanrundan mellan Spanien och Kroatien som avgjorde gruppsegern. Redan då spekulerades det om att dessa två möjligen också skulle stå mot varandra i finalen.

Så blev det och många väntade sig en likadan rysare.

Och jämt var det. Med två minuter kvar stod matchen och vägde med 20–20 på tavlan. En läcker straff förde upp Spanien i uddamålsledning med 21–20.

Då Kroatien jagade kvittering stod mittnian Igor Karacic för en riktig tabbe. Karacic gjorde ett gravt stegfel då det såg ut som att han glömde studsa bollen.

– Som att han i stundens hetta inte vet vad han ska göra. Han har ingen aning om var han är och tar åtta steg, sade TV6 experten Hanna Fogelström enligt Aftonbladet.

– Han kan inte ens argumentera emot det beslutet, sade kommentatorn Paul Bray i ehftv:s sändning.

I stället fastställde Alex Dusjhebaev segersiffrorna 22–20 med 25 sekunder kvar på klockan och spanjorerna kunde börja fira.

– Det är svårt att beskriva känslan. Det är otroligt att vinna mästerskapen två gånger på raken och klara av att försvara titeln. Det är något som bara hänt en gång tidigare i historien, sade Dusjhebaev till europeiska handbollsförbundet efter matchen.

Slutminuterna och hela matchen kan ses på EHF:s sidor

20 år sedan någon lyckades försvara guldet

Sverige tog tre raka EM-titlar mellan 1998 och 2002 men varken före eller efter det har någon lyckats försvara sin titel i ett europamästerskap.

– Det visar hur svårt det är att försvara ett guld.

– Det här är obeskrivligt. Ingen av oss trodde att vi skulle kunna vinna igen, vi är så otroligt glada, säger högersexan Ferran Solé till Expressen.

Kroatien jagade sin första EM-titel någonsin. De har vunnit silver nu tre gånger och brons tre gånger men aldrig lyckats knipa det efterlängtade guldet.

– Jag måste vara stolt över hela laget och alla spelare men då du gör 20 mål i en finalmatch så är det inte tillräckligt. Spanien spelade en riktigt bra match, de var taktiska och deras målvakt var otrolig. Jag vill gratulera Spanien, de var det bättre laget, sade Marino Maric efter förlusten till EHF.

– Kroatien spelade en otrolig match. De hade ett enormt stöd på läktarna och det kändes precis som under EM i Zagreb. Det var en tuff kamp och det var först i slutsekunderna som vi kom åt att avgöra, säger Dushjebaev.

Kroatiens spelare tröstar varandra.
Bildtext Domagoj Duvnjak hade svårt att hålla tillbaka tårarna efter matchen då Kroatien än en gång fick nöja sig med silver.
Bild: imago sport/All Over Press

"Vi förtjänar en OS-medalj"

I och med europamästerskapet är Spanien nu direktkvalificiread för OS i Tokyo. En stor lättnad för det spanska landslaget som missade OS i Rio 2016.

– Vi tittar framåt mot OS i Tokyo nu, jag tycker vi förtjänar en OS-medalj. Vi är flera stycken i laget som spelat tillsammans i nästan tio år och vi har aldrig varit med och slagits om OS-medaljerna tidigare, säger Joan Canellas till Expressen.

Utöver Spanien är nu också Egypten, samt sedan tidigare Japan, Danmark, Bahrain och Argentina redan kvalificerade för OS.

De övriga platserna till OS klarnar i OS-kvalet som spelas i April. De två bästa från varje kvalturnering med fyra lag tar sig till OS.

OS-kvalgrupperna:

Turnering 1 (spelas i Norge): Norge, Brasilien, Chile, Sydkorea
Turnering 2 (spelas i Frankrike): Frankrike, Kroatien, Portugal, Tunisien
Turnering 3 (spelas i Tyskland): Tyskland, Sverige, Slovenien, Algeriet.

Diskussion om artikeln