Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett amerikanskt militärplan kraschade i Afghanistan

Från 2020
Uppdaterad 27.01.2020 20:41.
En konvoj med militärfordon, några män står intill bilarna.
Bildtext Planet ska ha kraschat i provinsen Ghazni, där talibanernas närvaro är stark. Afghanska militärer ryckte snabbt ut området.
Bild: SAYED MUSTAFA/EPA

Ett amerikanskt militärflygplan har störtat i centrala Afghanistan, bekräftar USA:s försvarsmakt. Talibanerna påstår sig ha skjutit ned planet, men USA hävdar att inget indikerar att det skulle ha skjutits ned.

Det är oklart hur många som befann sig ombord och hur många som kan ha omkommit i olyckan.

Det har under dagen kommit flera motstridiga uppgifter om flygkraschen, men på måndagskvällen bekräftade USA:s försvarsmakt att det är ett amerikanskt militärflygplan som störtat.

Tidigare uppgavs det att det skulle handlat om ett plan som tillhör det statsägda flygbolaget Ariana Airlines – men det dementerades av flygbolaget.

Enligt en talesperson för USA:s försvarsmakt handlar det om ett militärplan av typen Bombardier E-11A. Modellen används för spaningsuppdrag.

Talespersonen säger ändå att det inte finns några indikationer på att kraschen skulle ha orsakats av eldgivning, och tillbakavisar påståenden från talibanerna att ytterligare plan skulle ha störtat.

Talibanerna påstår å sin sida att de skjutit ned planet. Planet kraschade i provinsen Ghazni, som i stor utsträckning kontrolleras av talibanerna.

Källor: AP, BBC, Reuters.

Uppdaterad 27.1.2020 16:56: nya uppgifter och ny rubrik.

Uppdaterad 27.1.2020 20:40: kommentarer från USA:s försvarsmakt samt specificering av plantyp.

Diskussion om artikeln