Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De brittiska EU-parlamentarikerna lämnar Bryssel med blandade känslor: "Det är många band som kapas i och med utträdet"

Från 2020
Uppdaterad 29.01.2020 06:23.
EU-parlamentarikern Irina von Wiese fotograferad med en flagga som är en kombination av EU:s och Storbritanniens flaggor.
Bildtext Flaggan på Irina von Wieses arbetsbord symboliserar den goda relation mellan Storbritannien och EU som hon hoppas kunna upprätthålla.
Bild: Rikhard Husu

Det är med tudelade känslor som de brittiska ledamöterna säger farväl till Europaparlamentet: samtidigt som Brexitpartiet firar så lämnar de övriga parlamentarikerna Bryssel med vemod och sorg.

Bryssel

Musik, dans och fem sorter av whisky.

Det både hörs och smakar då en grupp skotska EU-parlamentariker tar avsked av EU-parlamentet en vecka innan det slutgiltiga brexitdatumet.

När vi lämnar EU ska det ske med en smäll. Det är viktigt att Skottland har en stark röst i parlamentet ända till slutet

Christian Allard, EU-parlamentariker

I EU-folkomröstningen år 2016 röstade närmare två tredjedelar av invånarna i Skottland för att stanna i unionen.

Men trots att det det bjuder emot att lämna EU så hänger man inte läpp, åtminstone den här kvällen.

- När vi lämnar EU ska det ske med en smäll, säger Europaparlamentarikern Christian Allard från skotska nationalistpartiet SNP.

- Det är viktigt att Skottland har en stark röst i parlamentet ända till slutet.

Christian Allard
Bildtext Fransmannen Christian Allards hjärta slår för ett självständigt Skottland.
Bild: Rikhard Husu

Vem ser efter EU-medborgarnas rättigheter?

Allard är en fransk medborgare som bott i Skottland i flera årtionden. Han brinner för ett självständigt Skottland som upprätthåller täta band till resten av Europa.

Frågan om hur framtiden ser ut för EU-medborgare i Storbritannien ligger honom varmt om hjärtat.

- Jag är en av de tre miljoner som inte vet vad som kommer att hända med dem och deras familjer. Många är i likhet med mig gifta i Storbritannien, förklarar Allard.

- Mina barn och barnbarn är skottar. Jag kan inte tillintetgöra mitt liv, mina barn och mina barnbarn. Men nu blir jag tillsagd av Theresa May och Boris Johnson att ansöka om att få stanna i mitt hem.

En ledsam dag för många

EU-parlamentarikern Irina von Wiese har precis som Christian Allard sina rötter utanför Storbritannien. Liberaldemokraten von Wiese har tysk-brittiskt dubbelmedborgarskap.

Hon beklagar att hennes period i parlamentet inte blivit längre än några månader.

Det är en mycket ledsam dag för mig personligen men det är också en ledsam dag för Storbritannien och Europa

Irina von Wiese, EU-parlamentariker

- Det är en mycket ledsam dag för mig personligen men det är också en ledsam dag för Storbritannien och Europa.

De brittiska liberaldemokraterna byggde sin EU-valskampanj på förhoppningen om att omkullkasta beslutet att lämna EU. von Wiese är besviken över att inte ha kunnat leva upp till väljarnas förväntningar.

- Vi hoppades alla kunna avvärja brexit. Jag blev invald med löftet att stoppa brexit och det stör mig verkligen att jag inte lyckades infria det löftet.

Kampen är inte över

Kampen är ändå inte över i och med brexit, säger von Wiese.

- Jag fortsätter kämpa för en vänskaplig och öppen relation mellan Storbritannien och EU. Det är möjligt att det sker inom ett parti eller inom ramen för en annan plattform.

von Wiese hoppas att de stundande förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien ska resultera i ett avtal.

- Om vi inte uppnår ett handelsavtal med EU är USA, Ryssland och Kina de enda partners som vi har kvar. Det är inget fantastiskt val.

Europaparlamentarikern Claire Fox
Bildtext Claire Fox välkomnar att brexit blir av.
Bild: © European Union 2019 - Source : EP

Brexitpartiet triumferar på fredag

För Brexitpartiet som grundades av tidigare UKIP-ledaren Nigel Farage i syfte att säkerställa det brittiska EU-utträdet blir fredagen en triumfens dag.

EU-parlamentarikern Claire Fox berättar att hon kommer att lämna parlamentsbyggnaden på fredag för att därefter åka till London för att fira EU-utträdet tillsammans med likasinnade väljare.

- Det är i verkligheten inte Boris Johnson utan de brittiska väljarna som sett till att brexit blir av. Det är främst det jag kommer att fira på fredag.

Vad händer med Brexitpartiet?

I Europaparlamentsvalet i maj sopade Brexitpartiet mattan med de övriga partierna i Storbritannien. Partiet fick 29 platser i parlamentet och blev därmed det största enskilda partiet i EU-parlamentet.

I det brittiska parlamentsvalet i december var rollerna omvända. Då var det Boris Johnsons konservativa parti som håvade in brexitväljarnas röster.

Det är klart att man måste hålla igång verksamheten på ett eller annat sätt tills slutet av 2020 för att hålla Boris Johnson ansvarig och följa med de förhandlingar som förs bakom lyckta dörrar

Claire Fox, Brexitpartiet

Från och med februari kommer brexitpartiet varken att vara företrätt på europeisk nivå eller i parlamentet i Westminister.

Hur ser framtiden ut för Brexitpartiet?

- Brexitpartiet har gjort ett fantastiskt jobb och det försöker inte vara ett nytt slags oppositionsparti, säger Claire Fox.

- Men klart är att man måste hålla igång verksamheten på ett eller annat sätt tills slutet av 2020 för att hålla Boris Johnson ansvarig och följa med de förhandlingar som förs bakom lyckta dörrar.

Fox säger att EU fortsättningsvis kommer att vara en värdefull allierad för Storbritannien. Hon hoppas att Storbritannien ska kunna samarbeta med enskilda medlemsländer och bygga upp en positiv relation med dessa.

Tyska EU-parlamentarikern Terry Reintke och brittiska EU-parlamentarikern Scott Ainslie fotograferade i EU-parlamentet i Strasbourg i somras.
Bildtext Tyska EU-parlamentarikern Terry Reintke med brittiska kollegan Scott Ainslie. (arkivbild)
Bild: © European Union 2019 - Source : EP

Vänskapsgrupp värnar om framtida relation

Efter brexit följer en övergångsperiod på 11 månader då man kommer att förhandla om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.

En nygrundad vänskapsgrupp inom parlamentet strävar efter att upprätthålla kontakten mellan EU och Storbritannien.

- Det är många band som kapas då våra brittiska kolleger lämnar Europaparlamentet, säger gröna Europaparlamentarikern Terry Reintke från Tyskland.

- Tanken med vänskapsgruppen är att föra samman tidigare brittiska EU-parlamentariker med sittande parlamentsledamöter i syfte att ha ett åsiktsutbyte och att möjliggöra en så nära relation som möjligt i framtiden.

Finns det en förhoppning inom gruppen att detta inte är ett slutgiltigt farväl?

- Om det ska finnas en chans att Storbritannien ska återansluta sig till EU måste det börja från en rörelse i Storbritannien där människor säger: egentligen förlorade vi något då vi lämnade EU och vi vill ha det tillbaka.

Diskussion om artikeln