Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Färgattack mot synagogan och katolska kyrkan i Åbo - President Niinistö: "Oroväckande"

Från 2020
Uppdaterad 28.01.2020 10:07.
Åbo synagoga
Bildtext Ingången till synagogan i Åbo.
Bild: Andy Ödman/Yle

Fläckar av röd färg har plötsligt dykt upp på synagogans väggar och dörr i Åbo. Synagogan tillhör den judiska församlingen i Åbo.

Fläckarna ser ut att vara resultatet av att någon skjutit iväg röda färgpatroner mot väggen och dörren för att förorsaka skada och klotta ner delar av huset.

Skadegörelsen upptäcktes under måndagen, samma dag då världen uppmärksammar minnesdagen för Förintelsens offer. Den 27 januari är också dagen då koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Åbo synagoga
Bildtext Flera fläckar syns på ytterväggen.
Bild: Andy Ödman/Yle

"Det är rasism"

President Sauli Niinistö kommenterar skadegörelsen på synagogan som mycket upprörande. Niinistö sa att han kommer att prata mer om saken vid ett senare tillfälle.

Enligt presidenten är detta en fråga om utbredd rasism. Både rasism och antisemitism anser han vara oroväckande. De är fenomen som är tätt sammankopplade, sa Niinistö som kommenterade skadegörelsen i samband med att han deltar i minnesdagen vid koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Klotter också på katolska kyrkan

Också den katolska församlingen i Åbo har drabbats av ofog.

På fredag morgon upptäckte Stanislaw Zawilowicz att någon hade sprejat färg på kyrkan. Zawilovicz är är kaplan i Sankta Birgittas och salige Hemmings församling i Åbo.

- Någon hade skrivit "Stop hiding the pedophiles" (sluta gömma pedofilerna) med svart och "Liers" (lögnare) med rött på väggen och klottrat på fönstret.

Enligt Zawilovicz var det här andra gången i år som kyrkan har utsatts för klotter. Händelserna är polisanmälda.

Uppdaterad klockan 15:37 med info om klotter på katolska kyrkan.

Uppdaterad klockan 16:28 med Sauli Niinistös kommentarer.

Diskussion om artikeln