Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Folkhälsoprofessor: Stanna hemma från jobbet vid de första symptomen på förkylning

Från 2020
man som snyter sig i en näsduk.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Enligt professor Jouni Jaakkola gynnar det arbetsplatser om tröskeln för att stanna hemma från jobbet vid sjukdom är låg. Hans rekommendation går emot de officiella riktlinjerna.

Utrymmena motsvarar inte bilden av ett modernt kontor. Längs med en korridor finns många små arbetsrum där personer jobbar i par eller helt ensamma.

Personalen vid Uleåborgs universitets enhet för arbetsplatshälsovård och lungsjukdomar sitter inte i ett öppet kontorslandskap, men det finns ett skäl till att kontoret ser ut som det gör.

Planlösningen är en del av Jouni Jaakkolas kungstanke.

Professori Jouni Jaakkola työhuonneessaan tietokoneen ääressä
Bildtext Professor Jouni Jaakkola har själv deltagit i planeringen av utrymmena som hans enhet sitter i.
Bild: Marko Väänänen / Yle

Jaakkola är professor i folkhälsovetenskap vid Uleåborgs universitet, och vill stoppa förkylningar från att spridas.

Jakkolas tre teser

Jouni Jaakkola har gjort upp en egen riktlinje för sina arbetstagare. Jaakkolas riktlinje skiljer sig från Finska läkarföreningen Duodecims rekommendationer.

Enligt honom finns det skäl att stanna hemma från jobbet genast när man märker av de första symptomen på förkylning, alltså snuva, huvudvärk eller halsont. Om den anställda mår tillräckligt bra kan hen arbeta på distans hemifrån, eller bara vila.

Jaakkola motiverar sin modell med tre argument. För det första anser han att en person fortare tillfrisknar från en infektion i luftvägarna om hen vilar genast när sjukdomen ger sig till känna. Han uppmanar också till att använda zink och C-vitamin.

För det andra minskar hans tillvägagångssätt på smittorisken, eftersom risken att smitta någon annan är störst i början av förkylningen.

För det tredje bedömer han att riktlinjerna minskar på trycket på hälsovården. Om en person själv utvärderar sitt mående behöver man inte uppsöka en läkare vid en förkylning.

Professori Jouni Jaakkola työhuonneessaan tietokoneen ääressä
Bildtext Professor Jouni Jaakkola.
Bild: Marko Väänänen / Yle

Dyr modell

Timo Leino är chefsläkare vid Arbetshälsoinstitutet och anser att Jaakkolas modell är knepig särskilt ur ett ekonomiskt perspektiv.

Luftvägsinfektioner är så vanliga att sjukfrånvaron skulle öka om arbetstagare stannade hemma genast vid de första symptomen, och det skulle dyrt för arbetsgivaren.

Dessutom kan en förkylning pågå utan att en person märker av det. Det finns ändå en risk att man smittar andra under det symptomfria stadiet och då är det för sent att stanna hemma när symptomen väl kommer igång, säger Leino.

Ökar missbruk?

Samtidigt uppstår en diskussion om förtroende. Börjar arbetstagare missbruka systemet, om de uppmanas att stanna hemma redan vid lindriga symptom?

Tidigare erfarenheter tyder på att sjukfrånvaron minskar om arbetstagare inte behöver ett läkarintyg för att stanna hemma från jobbet. Enligt Timo Leino kan det bero det på läkare skriver ut mer sjukledighet än patienten själv skulle ta.

Ett par intvålade händer.
Bildtext Rena händer skyddar mot sjukdomar.
Bild: Mostphotos \ Copyright 2011-2012 Kozzi.com

– Jag skulle säga att man oftare är sjuk på jobbet, än sjukskriven från jobbet, säger han.

Generellt sett finns det rätt lite forskning om hur riktlinjer för sjukfrånvaro påverkar arbetets produktivitet. Resultaten som finns är inte helt entydiga.

Virus överallt

I Finland förekommer infektioner i luftvägarna 10-20 miljoner gånger per år, uppskattar Duodecim.

I Duodecims rekommendationer kring förkylning understryker man att antalet personer ibland oss som bär på virus ofta är så många, att det inte spelar någon större roll för smittorisken om en person stannar hemma.

Tapiolan metroasema
Bildtext Om många bär på virus spelar kanske en person hit eller dit inte roll?
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Timo Leino bedömer också att smittorisken på en arbetsplats inte påverkas nämnvärt om en person stannar hemma.

Jouni Jaakkola håller inte med, eftersom många tillbringar en betydande del av dagen på sin arbetsplats.

– Det känns troligt att mängden spelar roll. Att tillbringa åtta timmar i samma utrymme som en sjuk person är inte samma sak som en kort bussresa eller ett besök på en offentlig plats, säger han.

Jaakkola har undersökt kontorsanställdas hälsa. I gemensamma kontorsutrymmen ökar risken för en infektion i luftvägarna med 30 procent, menar han.

Sjuka personer borde därför arbeta på distans eller hålla sig till sitt eget arbetsutrymme om de är tvungna att jobba vid sjukdom.

Problemet är att det för många arbetstagare är omöjligt att sköta sitt jobb på distans.

Hosta inte i handen

Både Timo Leino och Jouni Jaakkola påminner om att god handhygien är viktigt för att förhindra förkylningar. Dessutom ska man helst inte lägga handen för munnen när man hostar, utan hellre hosta i ett papper eller i armvecket.

Enligt Leino kan det också löna sig att desinficera gemensamma tangentbord och datormöss.

I mitten av 2000-talet, då rapporteringen om fågelinfluensan nådde sin topp, fick man återigen ett exempel på vikten av god hygien.

Under den perioden minskade luftvägsinfektionerna eftersom människor tog bättre hand om sin hygien.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel "Jää heti kotiin flunssaoireiden ilmaantuessa, kehottaa kansanterveystieteen professori, vaikka virallinen ohjeistus neuvoo toista".

Diskussion om artikeln