Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vad gör den finländska dirigentutbildningen så speciell? - Dokumentären Framför orkestern följer tre studerande under tre års tid

Från 2020
I-Han Fu dirigerar och Hannu Lintu slår ut med armarna bakom orkestern.
Bildtext Studeranden I-Han Fu dirigerar och dirigenten Hannu Lintu vill att han skall vara i stunden, vara öppen och le mot musikerna.
Bild: Tuffi Films

Hur blir man en konstnär och hur blir man en bra ledare? Att leda en orkester handlar nämligen om mycket mer än att bara ange takten.

Orkesterin edessä eller Framför orkestern är en dokumentär som under tre år följer dirigentutbildningen vid Sibelius-Akademin. I fokus står de tre unga studerandena Emilia Hoving, I-Han Fu och James Kahane.

Undervisning får de bland annat av dirigenterna Susanna Mälkki och Hannu Lintu och den dåvarande professorn i orkesterledning Atso Almila.

Emilia Hoving och Susanna Mälkki sitter och tittar på en video och analyserar Hovings tolkningar av musiken.
Bildtext Dirigenteleven Emilia Hoving och Susanna Mälkki diskuterar hur övningen just gick.
Bild: Tuffi Films

Instruktionerna de får är noggranna och detaljerade. Tar de ögonkontakt med musikerna? Hur anger de takten, är det tillräckligt tydligt och klart?

Och framför allt vad har de för tolkning av verket och hur förmedlar de den till orkestern?

– Det här var ett hopp ut i det okända, säger regissören Anna-Karin Grönroos och skrattar då jag frågar hur idén till dokumentären föddes.

Närbild på dokumentärfilmsregissören Anna-Karin Grönroos.
Bildtext Regissören Anna-Karin Grönroos har tidigare gjort dokumentärer om miljö och arkitektur, bland annat filmen <em>Ekopolis</em> (2013).
Bild: Laura Oja / Tuffi Films

Producenten Venla Hellstedt var fascinerad av dirigentutbildningen och eftersom hon och Grönroos jobbat tillsammans tidigare kändes det naturligt att fortsätta samarbetet.

– Jag har mest jobbat med miljö och arkitektur men var förstås intresserad av att lära mig mer om klassisk musik. Och det här är en väldigt fascinerande värld som man kunde göra hur många filmer om som helst.

Hemligheten bakom dirigentutbildningens framgång?

Dokumentären ger en unik inblick i hur utbildningen av dirigenter går till och ingen har tidigare följt den här processen under en så här lång tid. Så hur fick Grönroos möjlighet att komma in?

– Ingen hade väl kommit på idén att fråga, säger Grönroos och ler. Då jag ringde upp och frågade om jag får följa deras utbildning under några år kände jag det nästan som om de hade väntat på att någon skall ringa.

Det här är än en gång ett exempel på vårt otroliga skolsystem i Finland. Jag skulle säga att det kronjuvelen.

– Attityden var ungefär den att eftersom det här är en skola finansierad med statliga medel, så är det klart att vår verksamhet också är öppen. Vi visar gärna vad vi gör med de medel vi har fått.

Närbild på Hannu Lintu och James Kahane då Kahane dirigerar.
Bildtext Hannu Lintu med dirigenteleven James Kahane.
Bild: Tuffi Films

Dirigentutbildningen vid Sibelius-Akademin är världskänd och mycket omtalad, vad är hemligheten med den?

– En ingrediens som är helt unik är att de här eleverna har en helt egen stor orkester, som består av studerande på Sibelius Akademin, och som de får öva med varje vecka. De flesta andra skolor runtom i världen har inte den resursen, där får man kanske öva att leda tre musiker.

– Den skola som har samma system i den här utsträckningen är The Juillard School i New York, säger Grönroos, och det är en dyr privatskola. Så det här är än en gång ett exempel på vårt otroliga skolsystem i Finland. Jag skulle säga att det kronjuvelen och dessutom en utbildning som är öppen för alla att söka till.

Emilia Hoving får instruktioner av Atso Almila då hon övar inför orkester.
Bildtext Professor i orkesterledning Atso Almila och Emilia Hoving.
Bild: Tuffi Films

Rak feedback uppskattas

Under tre års tid följde filmteamet speciellt tre elever. Och Grönroos är tacksam för förtroendet att få filma de många gånger ganska personliga undervisningstillfällena.

– Utmaningen för mig var att själv förstå vad som händer. Så småningom förstod jag att diskussionerna då de analyserar hur en övning gått är nyckelgrejen i hela filmen.

I undervisningen använder eleverna en videokamera som filmar dem, deras rörelser, gester och ansiktsuttryck.

Efteråt sitter de sedan tillsammans med sin lärare och analyserar i detalj hur övningen gick, var de lyckades och om de var tillräckligt tydliga.

“No comments” kan också vara en komplimang.

Under orkesterövningarna får de också direkt feedback på hur de dirigerar. Och kommentarerna kan ibland verka nästan brutala “nej, nej nu slår du flugor med taktpinnen, det där liknar en mattpiska”.

– Varje lärare har olika approach och den tuffaste är kanske Hannu Lintu men jag märkte också att han var den som eleverna verkade uppskatta mest. Det här är bekant från andra konstskolor också, den raka feedbacken är väldigt uppskattad, då gör det inget om det är lite tufft. “No comments” kan också vara en komplimang, påpekar Grönroos.

I-Han Fu dirigerar och Hannu Lintu i bakgrunden lever med i tolkningen.
Bildtext I-Han Fu dirigerar och Hannu Lintu lever sig in i tolkningen.
Bild: Tuffi Films

Att leda som en diktator fungerar inte

Dirigentutbildningen handlar mycket om kommunikation och om att tro på sin tolkning av musiken. Att inspirera och engagera, att vara känslig men också självsäker.

Men framför allt handlar det om att vara ledare. Att ställa sig framför hundra musiker och tillsammans med dem skapa konst.

Anna-Karin Grönroos ser också vissa likheter till jobbet som regissör.

– Det handlar om inspiration, att hålla ditt band, din orkester inspirerande. Som dirigent eller regissör kan du inte vara en diktator som ger order utan du måste skapa en atmosfär där alla känner sig lagom utmanade.

– Jag har blivit mer medveten om vad mitt jobb som regissör går ut på, speciellt aspekten av att vara ledare för ett team. Film är ett grupparbete, där man har olika proffs som kan olika saker.

Att vara sårbar och växa till konstnär

Det dokumentären Framför orkestern också skildrar är hur man växer som konstnär och ledare. Grönroos påpekar att det hela är lite av en paradox, att drygt 20 år gamla studerande ska ha auktoritet över hundra personer.

– Egentligen är det omöjligt och just därför måste man börja öva som ung.

Emilia Hoving står framför en orkester och dirigerar med armarna nästan lyfta.
Bildtext Emilia Hoving dirigerar.
Bild: Tuffi Films

En annan aspekt som fascinerade Grönroos är den sårbarhet du måste ha då du uppträder som musiker eller dirigent. En konsert sker här och nu och lever i stunden.

– Fast den här filmen inte är en livesändning, utan resultatet av flera års insamlande av material så är det den känslan jag vill förmedla - hur sårbar man måste vara i en process av att växa till konstnär.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln