Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

“Läget är akut” - Pargas stad erbjuder läroavtal för att åtgärda bristen på närvårdare

Från 2020
Rullstolar och rollatorer på en bäddavdelning i Pargas.
Bildtext Fyra personer kommer att erbjudas läroavtal i Pargas.
Bild: Yle/Lina Frisk.

"Det här är en chans för dig som vill byta bransch eller saknar utbildning", skriver Pargas stad på sin webbplats. Bristen på närvårdare är akut. Nu hoppas staden underlätta bristen genom att erbjuda fler läroavtal.

Liksom på många andra ställen är Pargas i skriande behov av utbildad sjukvårdspersonal. I synnerhet är bristen på närvårdare akut, beskriver Janette Sundqvist, tf vårdchef inom hälsovården i Pargas stad.

- Hos oss är bristen betydande. Läget är akut. Vi behöver närvårdare, utbildade närvårdare.

Janette Sundqvist.
Bildtext Janette Sundqvist.
Bild: Yle/Lina Frisk.

För att lappa underskottet har staden förlitat sig på bland annat pensionärer.

- Tack och lov har vi några pensionärer som orkar ställa upp. Vi har drastiskt också minskat antalet patienter på bäddavdelningen på Malmkulla för att personalen ska orka och räcka till.

Då staden senast annonserade ut en ledig närvårdartjänst fick de in en ansökan. Därför hoppas staden nu på ett större intresse för de läroavtal de nu erbjuder.

Bäddavdelningen i Pargas.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Läroavtal ska locka till vårdbranschen

Pargas samarbetar nu med yrkesskolan Axxell för att hitta lämpliga personer för arbete och studier inom hälsovården.

Staden erbjuder ett paket där du studerar på läroavtal till närvårdare samtidigt som du jobbar och får lön.

- Man förbinder sig till att studera och man förbinder sig till att arbeta. Man går i skolan regelbundet, men är helt konkret också med i arbetet.

Närvårdare Berit Eklund, Johanna Pyy och avdelningsskötare Jaana Orava vid akut- och rehabiliterande bäddavdelningen i Pargas.
Bildtext Läroavtalet innebär att man jobbar samtidigt som man studerar.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Hur fördelningen ser ut mellan jobb och studier under en vecka beror från person till person, och hur snabbt man väljer att göra studierna. Läroavtalets längd varierar därför också. Det pågår tills personen fått sin examen.

Är du flitig kan du få din examen på 2,5 år. Om allt går bra och du får din examen finns det dessutom en möjlighet att Pargas stad erbjuder dig en ordinarie tjänst.

Pargas kommer nu att erbjuda fyra läroavtal, två till långtidsbäddavdelningen samt två till akut- och rehabiliterande bäddavdelningen.

Pargas hälsovårdscentral.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Ett tungt, men givande arbete

Ansökan har varit öppen i en vecka och tills vidare har fem personer visat intresse för läroavtalen. Men Sundqvist hoppas på fler ansökningar.

- Jag hoppas få lämpliga, eller överlag, ansökningar. Att vi hittar personer som passar för det här arbetet och har ett intresse för det.

Förutom personer som inte jobbat inom vården tidigare, men har ett intresse att göra det, vill Sundqvist också uppmana personer som tidigare jobbat inom vården att tänka om.

- Man önskar ju att de ska komma tillbaka. Visst är det ett tungt arbete, men det ger också mycket då man jobbar inom vården.

En rollator i närbild.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Diskussion om artikeln