Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Efter 8 veckor lång strejk hoppas elektrikerförbundet på avtal - men sprickor mellan fackförbunden försvårar processen

Från 2020
Elarbeten i en industribyggnad.
Bildtext Elektrikerförbundet och Teknologiindustrin har varit inne hos riksförlikningsmannen i dag. Elektrikerförbundet har varit strejk sedan början av december.
Bild: Yle/Minna Almark

Elektrikerna har strejkat i åtta veckor.Nu börjar förutsättningarna för ett nytt avtal ta form, enligt Elektrikerförbundet. Men det dåliga förtroendet mellan Industrifacket och Elektrikerförbundet skaver fortfarande.

- Det handlar nu om principfrågor, säger ordförande Sauli Väntti.

Nu verkar det ha ljusnat i det låsta läget mellan Teknologiindustrin och Elektrikerförbundet som har varit strejk sedan början av december.

- I dag kom det fram sådana saker som gör det möjligt att hitta en lösning, säger Sauli Väntti. Ett avtal står nu och faller med några principfrågor.

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.
Bildtext I dag kom det fram sådana saker som gör det möjligt att hitta en lösning, säger Sauli Väntti på Elektrikerförbundet.
Bild: Antti Eintola / Yle

Förutsättningarna för ett avtal börjar så småningom finnas - enligt Elektrikerförbundet - men det som stoppar upp processen är bristande förtroende mellan Industrifacket och Elektrikerförbundet.

- Det finns små sprickor mellan förbunden, konstaterar Sauli Väntti som inte vill gå närmare in på frågan.

I bakgrunden finns att Elektrikerförbundet helst skulle vilja ha ett eget kollektivavtal. Elektrikerna inom industrin representeras nu av Industrifacket. Teknologiindustrin har hittills meddelat att de förhandlar med Industrifacket, och inte med elektrikerna.

"Inget mål i sikte för kemiindustrin"

Medlingen mellan Industrifacket och Kemiindustrin fortsätter. På bordet finns fortfarande konkurrenskraftsavtalets 24 timmar och en del andra avtalsfrågor.

- Parterna är fortfarande långt i från varandra. Mycket motigt är det. Vi ser inte målet, säger Turja Lehtonen viceordförande för industrifacket.

Industrifackets viceordförande Turja Lehtonen och ordförande Riku Aalto 29.8.2019
Bildtext Parterna är fortfarande långt i från varandra, säger Turja Lehtonen (till höger) viceordförande för industrifacket. På bilden är också Industrifackets ordförande Riku Aalto
Bild: Laura Hyyti / Yle

Medlingen mellan pappersarbetarna och den mekaniska skogsindustrin fortsätter i morgon.

Inte heller i medlingen mellan Teknologiindustrin och tjänstemannafacket Pro har avancerat under måndagen.

Diskussion om artikeln