Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny kurs ska få studerande i Finland och Sverige intresserade av Kvarkenregionen: ”Vi verkar ha mer gemensamt än vad vi trodde"

Från 2020
Uppdaterad 30.01.2020 09:36.
Studerande sitter vid ett bord och ser i kameran.
Bildtext Petter Lindén, Kim Haga, Malin West, Ellen Norrback och Daniel Furberg.
Bild: YLE/Niklas Grönholm

Studerande från Umeå och Vasa möttes för ett nytt samarbete kring Kvarkenregionen på måndagen. Ett av målen är att lära sig förstå kulturella skillnader och likheter mellan Finland och Sverige.

Det är måndag morgon och ett trettiotal studerande är samlade vid Svenska handelshögskolan i Vasa. En ny gränsöverskridande samarbetskurs mellan Umeå universitet och Hanken i Vasa ska strax inledas.

Studerandena, som representerar olika universitet och högskolor inom Kvarkenregionen, sitter på var sitt håll i rummet: finländarna till vänster och svenskarna till höger.

– Vi får bryta isen lite grann innan vi kommer igång med diskussionerna, säger Petter Lindén som studerar vid Umeå Universitet.

Det här är hans första gång i Finland. Han ser fram emot den nya kursen och hoppas på att få lära känna nya människor samtidigt som han lär sig om den regionala utvecklingen.

Det känns som att vi finländare har bättre koll på Sverige än vad svenskarna har koll på oss. Men vem vet, kanske det ändras under kursens gång

Daniel Furberg som också studerar vid Umeå universitet, hoppas på att få knyta nya kontakter i Finland. Han säger att man pratar mycket om finsk kultur i Västerbotten, men att kontakten är nästan obefintlig.

– Det första vi märkte var att vi sitter på varsin sida i rummet. Kanske vi har mer gemensamt än vad vi trodde, säger Furberg.

Likheter och skillnader

En av kursens målsättningar är att studerande ska förstå kulturella skillnader och likheter mellan Finland och Sverige.

Ellen Norrback studerar vid Hanken i Vasa och är en av kursdeltagarna. Hon tror att finländarna har bra koll på Sverige.

– Det känns som att vi finländare har bättre koll på Sverige än vad svenskarna har koll på oss. Men vem vet, kanske det ändras under kursens gång, säger Norrback.

Början på en karriär

För svenska Jeanette Hägglund var det nyfikenheten som fick henne att anmäla sig till kursen. Hon vill lära sig mera om Finland och de kulturella skillnaderna och likheterna.

– Jag vet att det finns handel mellan länderna och att färjan mellan Vasa och Umeå är viktig, men det finns även kulturella samarbeten kring världsarvet som jag tycker är spännande, säger Hägglund.

Studerande ser in i kameran.
Bildtext Jeanette Hägglund och Cecilia Brandt.
Bild: YLE/Niklas Grönholm

Cecilia Brandt kommer ursprungligen från Karleby och studerar nu vid Umeå universitet. Hon hoppas att kursen ska hjälpa henne till en början av sin karriär.

– Kursen tar upp många saker jag är intresserad av, och jag hoppas att den ska vara en bra grund inför framtiden, säger Cecilia Brandt.

"Inte helt lätt"

Det är dock inte första gången kursen ordnas. Olof Stjernström, professor vid Nord universitet i Norge, säger att ett liknande projekt genomfördes för drygt tjugo år sedan.

– Vi genomförde ett pilotprojekt år 2001 med ungefär samma upplägg, men det är inte helt lätt att ordna dylika kurser.

Två män ser in i kameran.
Bildtext Örjan Persson och Olof Stjernström.
Bild: YLE/Niklas Grönholm

Stjernström menar att det är utmanande då det är frågan om skilda länder med olika system och finansieringsmodeller. Trots utmaningarna blev kursen av.

– Österbotten och Västerbotten har en lång historia tillsammans och ett gemensamt språk. Det känns som att vi knyter ihop banden som finns och funnits i en lång tid, säger Stjernström.

Fakta om kursen

Ny kurs ska få studerande i Finland och Sverige intresserade av Kvarkenregionen: ”Vi verkar ha mer gemensamt än vad vi trodde"

4:17

Ny kurs ska få studerande i Finland och Sverige intresserade av Kvarkenregionen (DEL 2): "Vi har en lång historia tillsammans"

4:12

Diskussion om artikeln